Tidligere kulturprofil erklærte seg ikke skyldig i ni voldtekter

Kulturprofilen som er tiltalt for ni voldtekter, erklærte seg ikke skyldig i noen av forholdene da tiltalen ble lest opp i retten tirsdag.

Gjentatte ganger svarte mannen i 50-årene «nei» på tingrettsdommerens spørsmål om han erkjente skyld etter hvert som de mange tiltalepostene ble lest opp av aktor. Tiltalen ble kjent i april.

Den tidligere kulturprofilen er tiltalt for å ha forgrepet seg på tilsammen ni fornærmede. De aller fleste av forholdene dreier seg om voldtekt av unge kvinner som ifølge tiltalen var ute av stand til å motsette seg tiltaltes handlinger fordi de var berusede, sov eller begge deler.

Statsadvokat Trude Antonsen opplyser at det er inntil ti års strafferamme for overtredelsene kulturprofilen er tiltalt for.

– De fornærmede har i større eller mindre grad vært en del av miljøet rundt tiltalte. Noen har jobbet for ham. Flere av de har vært venn eller bekjent av tiltalte i lang tid, både før og etter at forholdet i tiltalen fant sted, sa aktor, statsadvokat Trude Antonsen, i sitt innledningsforedrag.

I tillegg til ni voldtekter er mannen tiltalt for seksuell omgang med en jente på under 16 år samt bruk av det sentralstimulerende rusmiddelet MDMA. Hendelsene i tiltalen skal ha skjedd i årene fra 2005 til 2014. Mannen har hatt flere lederstillinger i Oslos kulturliv siden 1990-tallet.

Det er satt av åtte uker (hvorav en er vinterferie) til rettssaken som startet i Oslo tingrett i dag. Rettssaken vil gå frem til 20. mars.