Norge

Nesten 800.000 laks skal evakueres fra dødsalgen

Ellingsen Seafood har evakuert 260.000 laks fra et anlegg som sto i fare for å bli rammet av dødsalgen som har kostet over 7,5 millioner fisk livet.

Skadelig oppblomstring av algen Chrysochromulina leadbeateri har forårsaket laksedød i Nordland og Troms. Foto: Elisabeth Balteskard / NTB scanpix
  • NTB

Sent fredag kveld gikk de i gang med det de kalte en desperat evakuering for å redde laks til en verdi av 250 millioner kroner ved bedriftens anlegg i Skarvhausen i Nordland.

Evakueringen av den første av tre laster med 260.000 fisk var vellykket, og i løpet av natten var evakueringen av last nummer to i full gang, skriver E24. Til sammen skal nesten 800.000 fisk flyttes.

– Den første lasten gikk kjempebra, men det tar litt lengre tid enn først beregnet, sier Ellingsen Seafood-sjef Line Ellingsen lørdag.

Så langt har oppblomstringen av giftige alger ført til at over 7,5 millioner laks er døde. Et omtrentlig regnestykke som Fiskeridirektoratet har satt opp, viser at oppdretterne til nå har tapt over 800 millioner kroner på algedøden. Dette er basert på en kilopris på 62 kroner.

90 prosent døde

– Dessverre skjedde det vi fryktet: Vi har nå fått bekreftet at opp mot 90 prosent av all fisken ved anlegget Stabben er død, sa Line Ellingsen sent fredag kveld.

– Algeinvasjonen øst for lokaliteten har blitt betydelig større nå enn i går, og det er ingen tvil om at det øker, sa hun.

Ellingsen sier at selskapet frykter at algebeltet er så kraftig at det også vil ramme området de nå flytter til, men sier de har bestemt seg for evakueringen for å gjøre et «desperat forsøk».

– Vi kan senke skuldrene litt, men er fortsatt utrolig spent på de neste dagene og følger nøye med på om algene flytter seg mot anlegget som vi evakuerer til, sier hun.

Millioner

Evakueringen fra Skarvhausen omfatter 780.000 fisk som har en omsetningsverdi på 250 millioner kroner. Rundt 800.000 fisk mistet livet da algene rammet gigantanlegget Stabben.

Algene driver vestover mot Svolvær i Lofoten og nye anlegg. Torsdag hadde Nordlaks tømt anlegget Våtvika for 1,5 millioner laks, og samme dag startet selskapet tømmingen av anlegget Kalvehodet.

Les også

  1. Algene i Lofoten flytter seg vestover. Oppdretter flytter laksen nordover.

  2. Laksetoppenes eventyrlige år slår inn i skattelistene

  3. Ber regjeringen vurdere erstatningsordning for algerammede oppdrettere

Les mer om

  1. Oppdrettsnæring