Norge

Nå kommer omslaget: – En værmessig nedtur!

30 varmegrader og skyfri himmel er noe du kan tenke tilbake på utover denne uken.

Etter varme soldager kom regnværet inn over Oslo sentrum i 08-tiden søndag
  • Øyvind Nordli
    Øyvind Nordli
    Journalist

Etter dagen med skyfri himmel og stekende sol, kom regnet i Oslo søndag morgen.

– Ja, vi får et helt annet vær enn det vi har hatt i det siste. Det blir et værskifte for hele landet, sier meteorolog Per Egil Haga.

Det har vært høye temperaturer og drømmevær fra Sør-Norge til Nordland de siste tre, fire dagene. Temperaturene i Oslo-området har ligget på rundt 30 grader, mens i Trøndelag har det vært varmest.

– Der skulle jeg tro det er blitt satt rekorder, sier Haga.
Lørdag ble det målt 34,3 grader på Værnes, varmest i landet, men det kan også være ny varmerekord i juni i Trøndelag, skriver Adresseavisen.

Les også

Flere branner i Vestfold etter lynnedslag: – Det har vært kaos

Dette bildet er tatt fra nordre del av Kirkøy på Hvaler klokken 14.00 lørdag. Her ser man truende skyer med regn og torden.

Allerede lørdag ettermiddag og kveld kunne hete østlendinger og trøndere se himmelen forandre seg: fra stort sett skyfri himmel til fare for regn og tordenbyger. Vest for Oslo-området og nordover til Gudbrandsdalen, Hallingdal og Valdres, var det tordenaktivitet.

Flere måtte kjøle seg i vannet, som her på Kadettangen ved Sandvika i Bærum.

Temperaturer under normalverdien

En kaldfront med ustabile luftmasser nærmet seg Sørlandet. Det vil medføre betydelig kjøligere vær for hele landet.

– Det blir en værmessig nedtur med litt regn og av og til sol. Temperaturen i Oslo-området ser ut til å ligge godt under normalverdien for denne tiden av året. Trolig vil temperaturen ligge på knapt 20 grader mandag, tirsdag og onsdag, sier han.

Torsdag og fredag vil det bli litt bedre, mens helgeværet igjen kan bli nedbøraktig.

– Hvordan ser det ut for resten av landet utover i uken?

– Lavtrykket ser ut til å forsterke seg i nord, som igjen sender ganske kald nordavind over den midtre delen av landet, samt Vestlandet. Været vil bli kjøligere over det hele, sier han.

Troms og Finnmark har ikke hatt så høye temperaturer.

– Men det kan bli et blaff i Troms og Vest- Finnmark mandag og tirsdag, mens det også her ser ut til å bli kjølig med regn og regnbyger utover i uken, sier Haga, som oppsummerer værutsiktene i kortversjon slik:

– Lavtrykksaktivitet over hele landet.