Norge

For to måneder siden ble Mubarak Omer stoppet av politiet – igjen. Likestillingsombudet vil ha en kvitteringsordning for politisjekker.

Mubarak Omer er stoppet over ti ganger av politiet uten grunn. Nå vil Likestillingsombudet ha en ordning der de som blir kontrollert av politiet, får en kvittering.

– Plutselig satte politibilen på blålys, og jeg ble stoppet i Brugata. Det var stigmatiserende, sier Mubarak Omer om opplevelsen for to måneder siden. Han er blitt stoppet av politiet godt over ti ganger siden tenårene. Han er aldri etterforsket eller dømt for noe.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

«Drapet på amerikanske George Floyd har aktualisert en debatt om strukturell rasisme og diskriminering, som også har spredt seg til Norge.» Slik innleder likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sitt brev til Justisdepartementet der hun ber om at det blir etablert en kvitteringsordning i Oslo politidistrikt.

Ordningen innebærer at alle som blir kontrollert av politiet, skal få en kvittering som et bevis på kontrollen. Der skal bakgrunnen for kontrollen oppgis.

Les hele saken med abonnement