Norge

Tysk campinggjest reddet minst 20

 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke

Tyske Marcel Gleffe var blant redningsmennene som kom ofrene for skytetragedien på Utøya til unnsetning. FOTO: BRITTA PEDERSEN/DPA Foto: Britta Pedersen

 • Alle skrek, men de hjalp hverandre. Det var utrolig å se så sterke mennesker, sier Marcel Gleffe (32). Han reddet svømmende ungdommer med sin leide motorbåt, skriver Der Spiegel.

Tyske Marcel Gleffe har i to og et halvt år arbeidet som taktekker i Norge. Fredag var han og hans foreldre Walter og Heidrun på ferie på campingplassen i Utvika. De hadde akkurat satt opp bordet foran bobilen og snakket om angrepet i Oslo, da de hørte skudd.

— Jeg sa til mannen min: Kom, vi går til moloen, vi må se hva som skjer, sier Heidrun Gleffe. I tankene har hun et fyrverkeri.

Hjelp! Hjelp! Skyting!

Det er 600 meter til øya fra moloen, og de ser at en mann hjelper en jente opp av vannet. En annen svømmer rett bak og roper ”Hjelp! Hjelp! Skyting!”, og at de må ringe til politiet.

Heidrun Gleffe pakker henne inn i et håndkle når hun kommer inn til bredden og tar henne inn i bobilen. Sønnen løper til den lille røde båten han har leid for uken og setter i gang motoren. – Jeg tenkte at dette sto i forbindelse med angrepet i Oslo, sier han til Der Spiegel, som søndag formiddag har historien øverst på sin nettside.

Så gjerningsmannen

De svømmende menneskene roper at han ikke må kjøre nærmere øya, men han ser hvordan stadig flere hopper i vannet. Han ser også gjerningsmannen, på huk, med hevet våpen.

— Overalt svømte ungdommer. Jeg kastet redningsvester til dem og trakk de gikk dårligst med opp i båten, sier 32-åringen. – Alle skrek, men de hjalp hverandre. Det var utrolig å se så sterke mennesker, sier Marcel Gleffe.

Igjen og igjen kjører han ut i båten sin og bringer svømmerne til land, sammen med mange andre hjelpere og campinggjester. Han tror han fraktet til land minst 20 ungdommer.

Men noen lot seg ikke redde, og ropte til og med: ”Ikke kom for nær”, og ”vil dere drepe oss?”. Først senere forsto Gleffe at gjerningsmannen selv hadde ropt til ungdommene at de måtte komme, at han ville redde dem.

Velorganisert aksjon

Campinggjestene skal ha opptrådt forbløffende velorganisert. Da skytingen begynte, ble små barn umiddelbart kjørt bort, og om lag 150 mennesker skal ha blitt reddet til land ved hjelp av feriegjestene i Utvika.

Mange av dem har det forferdelig nå, fordi de tenker på alle som ikke ble reddet fordi det ikke var plass i båtene, sier psykiater Kirsti Oscarson til Der Spiegel. Også redningsmennene får tilbud om psykologhjelp på campingplassen i etterkant.

Marcel Gleffe sier at han ikke kunne gjøre annet enn å hjelpe. – Det er en selvfølge, det vi gjorde.

 1. Les også

  «Terrormanualen» beskriver pågripelse som en propaganda-mulighet

 2. Les også

  Høymesse i Oslo domkirke søndag

 3. Les også

  Politet: - Siktede sier i avhør at han har vært alene

Relevante artikler

 1. REISE
  Publisert:

  Styr unna disse tabbene for å lykkes med bobilferien

 2. SPORT
  Publisert:

  – Jeg er redd de tror de bare kan stille seg langs løypen slik de gjør under Tour de France

 3. VERDEN
  Publisert:

  19-åring mistenkt etter at én ble drept og tre såret i synagogeangrep

 4. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli

 5. BOLIG
  Publisert:

  Ekteparet solgte eneboligen og flyttet inn i bobil på 18 kvm: – Vi kan til enhver tid velge hvor vi vil bo.

 6. NORGE
  Publisert:

  Familien Stoltenberg ønsker minnegave til Utøya: – Det er i Thorvalds ånd