Norge

Skrev i nekrolog at Wilhelm Wilhelmsen tok sitt eget liv

Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen tok sitt eget liv, fremgår det av nekrologen hans venn Christen Sveaas skriver i Aftenposten.

Wilhelm Wilhelmsen ble 82 år gammel. Her er han under en resultatfremleggelse i 2007.
 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

Forretningsmannen og investoren Christen Sveaas var nær venn av Wilhelmsen gjennom mange år, og han har skrevet nekrologen i forståelse med hans nærmeste familie.

Wilhelm Wilhelmsen ble 82 år, og mesteparten av livet ble brukt i rederiet oldefaren grunnla i Tønsberg. Han ble partner i familiebedriften i 1964 og gikk av som styreleder i 2010. Sønnen Thomas Wilhelmsen (45) overtok etter faren, slik sønner har arvet ansvaret siden rederiet ble grunnlagt.

I sin tid som leder i bedriften måtte Wilhelmsen finne ut hvilken rolle rederiet skulle spille i oljealderen. Med vekslende hell satset rederiet på aktiviteter i Nordsjøen. Wilhelmsen gikk også tungt inn i Saga Petroleum, hvor han var styreleder fra 1993 til 1999. Saga var det tredje store norske oljeselskapet og ble senere slukt av Hydro og Statoil.

Wilhelm Wilhelmsen og Christen Sveaas i mai 2007 under åpningen av den niende Kistefos-utstillingen med tre nye skulpturer.

Da han overtok ansvaret, var Wilh. Wilhelmsen et tradisjonelt linjerederi, som fraktet varer fra havn til havn. Skipene var registrert i Tønsberg, og sjøfolkene var stort sett norske.

Da han overlot bedriften til sønnen, var det med nesten 15.000 ansatte, fordelt på 70 land rundt i verden. I bladet Kapital sto Wilhelmsen oppført med en nettoformue på 3,2 milliarder kroner i 2019.

8. september 1989 kom Wilhelmsen i nyhetsbildet etter at et charterfly med store deler av ledelsen styrtet nær Hirtshals utenfor Danmark. 12 år senere, i august 2001, kom Wilhelmsen i nyhetsbildet igjen. Skipet hans, MS Tampa, plukket opp mer enn 430 flyktninger utenfor Australia. Redningsaksjonen ble internasjonal storpolitikk da Australia nektet å ta imot flyktningene.

Les også

Nekrolog: Wilhelm Wilhelmsen

Samarbeidet i Wallenius Wilhelmsen har gjort Wilhelmsen til en av verdens store transportører av biler.

Tradisjonell arvefølge

I motsetning til de fleste andre store norske rederier holdt Wilhelmsen fast på den tradisjonelle ordningen med at eldste sønn arvet ansvaret.

Wilhelm Wilhelmsens søstre arvet verdier, men han satt med A-aksjene som kontrollerte makten i bedriften. Midt i februar skrev Dagens Næringsliv en ni siders artikkel om «Familieopprør i rederiet». En niese trakk seg fra styret og stilte seg i spissen for andre familiemedlemmer som ville ha økt kontroll med verdiene.

I nekrologen skriver Christen Sveaas:

«Det har vært mange urettmessige angrep på hans integritet den siste tiden. Jeg beundrer og har stor respekt for Wilhelm og hans liv og virke og arbeid for storfamilien. Dette deles av alle som kjente Wilhelm og av de mange tusen ansatte. Uten Wilhelm, intet Wilh. Wilhelmsen-konsern.»

Trenger du hjelp? Mental helse har åpent hele døgnet på telefon 116123. Kirkens SOS kan nås på telefon 22 40 00 40.

 1. Les også

  Sender akevitt ti ganger over ekvator

Les mer om

 1. Wilhelmsen
 2. Christen Sveaas
 3. Wilh. Wilhelmsen