Norge

Krekar dømmes til tolv års fengsel

Dommen er to år lenger enn det aktor ba om.

Mulla Krekar dømmes til tolv års fengsel.
  • NTB
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Mulla Krekar (61) er dømt til tolv års fengsel, melder italienske medier.

På SMS til Aftenposten skriver Krekars advokat Brynjar Meling at dommen er uriktig.

– Dommen er åpenbart uriktig og har ingen grunnlag i de bevisene som vi kjenner til fra utleveringssaken, sier Meling.

Han mener også dommen er avsagt uten at hans klient har blitt hørt og uten at advokaten har forberedt noe med mulla Krekar.

Meling skriver også at «hvis PST hadde ment at noe av det som ble overhørt i Kongsvinger fengsel var straffbart, så hadde de siktet ham og tiltalt ham for terror.»

Meling sikter til at PST bisto italienske myndigheter med å avlytte Krekar ved flere anledninger i 2013 mens han satt i Kongsvinger fengsel.

– Det har vi ingen kommentar til, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Ikke opp til PST om han utleveres

Forsvarsadvokat Meling sier Krekar vil anke dommen, melder NRK.

– Dermed blir det ingen utleveringssak nå, sier Meling til statskanalen.

På spørsmål om hvorvidt mulla Krekar nå kan bli utlevert eller ikke, svarer kommunikasjonsdirektør Hugubakken i PST at dette ikke er opp til dem.

– Det er i siste instans Justisdepartementet som må avgjøre om han kan utleveres eller ikke, etter at det har gått gjennom rettssystemet. Det er ikke noe som PST har noe med å gjøre, sier Hugubakken.

Opp til italienerne om han blir utlevert

– Det er italienerne som bestemmer hva som skjer videre i utleveringsprosessen, forklarer Mads Andenes, professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Hvis det nå kommer en ny utleveringsbegjæring vil den behandles på vanlig måte. Det er opp til italienerne om det at han har anket dommen har noen betydning eller ikke. Det er de som bestemmer hvorvidt de vil ha ham, sier han.

Han forteller at saken betraktes som merkelig.

– Italienerne betrakter dette som en rar sak. Det er slik at utleveringsretten er for myndighetene som vil ha noen utlevert til seg, ikke fra, sier professoren.

– Det springende punktet nå er om italienerne ber om å få Krekar utlevert, og det har de ikke gjort enda. Nå har de et grunnlag for å ville be om et utlevering, det hadde de ikke på samme måte før, forklarer Andenes.

Kortere straffer for de medtiltalte

De fem andre tiltalte i saken er dømt til mellom syv og et halvt og ni års fengsel, skriver Rai News.

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble sammen med en rekke menn i flere land i Europa pågrepet i Norge 12. november 2015. Pågripelsene inngikk i en koordinert aksjon satt i verk av italiensk politi.

Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen, ifølge NRK.

Ber om arrestordre

Aktor mener to medtiltalte må dømmes til åtte år og seks måneders fengsel, mens det blir bedt om syv år for tre andre, ifølge italienske Rai News.

Italienske medier skriver at aktor også ber om arrestordre for de seks tiltalte.

Rettssaken skulle opprinnelig starte i Bolzano i Italia 13. mars 2017, men har siden blitt utsatt en rekke ganger.

På terrorliste

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med Al-Qaida og med Osama bin Laden.

Krekar ville ikke reise til Italia for å delta i rettssaken.

Les mer om

  1. Mulla Krekar
  2. Italia