Lokal skipper: – Det var bare snakk om minutter før dette kunne gått virkelig galt

– Det ser veldig dramatisk ut. Skipet krenger voldsomt, og det må være veldig ubehagelig å være om bord, sier øyenvitne Frank Einar Vatne.

Slik ser det ut fra stuevinduet til øyenvitnet Frank Einar Vatne. Han beskriver situasjonen som dramatisk.

Andre har også vært svært tett på dramatikken rundt Viking Sky. Aftenposten har snakket med skipper og reder Jan Erik Fiskerstrand om bord i fiskebåten Fiskenes. Fiskenes var en av de første som kom til cruiseskipet etter at Viking Sky sendte ut mayday-signal ved 14-tiden lørdag.

– Det var bare snakk om minutter før dette kunne gått virkelig galt. Hadde de ikke fått i gang motoren og fått ankerfeste, ville cruiseskipet havnet opp i fjæresteinene, sier Fiskerstrand.

HRS Sør-Norge har offentliggjort denne videoen av redningsarbeidet lørdag

Frank Einar Vatne har utsikt til Viking Sky fra stuevinduet sitt i Hustad mellom Kristiansund og Molde. Vatne, som jobber offshore og har erfaring med redningsarbeid til sjøs, liker overhodet ikke det han ser.

– Det ser veldig dramatisk ut. Skipet krenger voldsomt, og det må være veldig ubehagelig å være om bord, sier Vatne.

I videoen under kan du se hvordan skipet plutselig mister retning og driver mot land.

Les også

Cruiseskip har sendt ut nødmelding – 1300 personer evakueres

Farlig område

– Det er grov sjø, kraftig vind og til tider byger som gjør at sikten er dårlig. Akkurat nå er det tre helikopter «on site», forteller han til Aftenposten lørdag ettermiddag.

Frank Einar Vatne kjenner området godt, og mener at Viking Sky har driftet inn i et område hvor det er grunt og farlig. Han har allerede snakket med kjenninger om hva de skal gjøre dersom det går skikkelig galt i de seks-syv meter høye bølgene.

– Hvis de må ut med livbåtene, skal vi være der ved sjøen, og stille opp, sier han.

– Glad for å være i live

– Hvor raskt går redningsarbeidet?

– Det ser ut for meg som de klarer å ta med 20–30 passasjerer i halvtimen. Det tar lang tid. Det ser ut som redningsaksjonen kommer til å vare gjennom hele natten, sier Vatne.

De evakuerte flys inn til Brynhallen på Hustad, og skal så fraktes videre til et hotell.

Jo Petter Nerlandsrem er daglig leder i Bryn IL. Idrettslaget mobiliserer for å ta imot de evakuerte i Brynhallen på Hustad. Da Aftenposten snakket med ham rundt klokken halv fem i ettermiddag, fortalte han at to helikoptere hadde landet med passasjerer. Cirka 20 i hvert, anslo han.

– Noen er skikkelig preget, og virker veldig glade for å være i live. Jeg tror dette må ha vært veldig dramatisk for dem, sier Nerlandsrem.

Han forteller til Romsdals Budstikke: – Vi skal gjøre vårt beste og står klare for å ta imot dem. Idrettslaget mobiliserer nå. Folk i bygda er på vei til Brynhallen for å hjelpe til som best vi kan.

Et bilde moren til Ursula Ruprecht sendte henne før hun slo av mobiltelefonen for å spare strøm før evakueringen.

– En skremmende opplevelse

Skipets massive problemer har vekket mye oppmerksomhet også utenfor Norge. Det er mange utenlanske passasjerer ombord. Australske Ursula Ruprecht har sin mor og sin stefar på Viking Sky. Da Aftenposten skriver med henne rett før klokken 19.00 lørdag, forteller hun at hun har fått vite at de to har redningsvestene på, og venter på evakuering.

– De har fortalt at mye har blitt skadet inne på skipet, og at det har vært en skremmende opplevelse. Det har vært veldig, veldig turbulent, forteller Ruprecht.
Reisen med Viking Sky markerte starten for en ni uker lang utenlandsferie for paret fra Australia. De måtte forlate pass og verdisaker i lugaren sin, og håpet selvsagt at de ville få tingene sine raskt tilbake etter evakueringen.