Norge

Ber Venstre forholde seg til tyngdekraften

FORNEBU (Aftenposten) De blå partilederne heller kaldt vann i blodet på Trine Skei Grande, og hennes drømmer om undervisningsministerjobb og vern av Lofoten.

Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande i Stortinget sammen. Til høsten kan de komme til å forhandle om regjeringsmakt. Junge, Heiko/NTB scanpix

 • Solveig Ruud
  Journalist

Lederne i de to største ikke-sosialistiske partiene legger ikke skjul på at siste ord ennå ikke er sagt om olje— og gassvirksomhet i Lofoten og Vesterålen selv om Trine Skei Grande ga tydelig uttrykk for at Venstre ikke ville godta et nederlag i den viktige miljøsaken.

— Venstre må også forholde seg til tyngdekraften, sier Frp-leder Siv Jensen, som sier Venstre kan gi opp håpet om en enkel seier.

Hun slår fast at Frps mål er klart: Konsekvensutredning med tanke på igangsetting av oljevirksomhet.

- Hvis partier som er tydelige på at de vil gå i gang i Lofoten og Vesterålen blir store og sterke etter valget, er det merkelig om små partiene skal stanse det, sier Siv Jensen.

Les også

Nå toner Skei Grande ned konfliktene

Høyrelederen uttaler seg noe mer diplomatisk, men gir uttrykk for det samme.

— Vi er tydelige på at dette er en viktig sak, sier Høyreleder Erna Solberg og minner om at det er bred enighet i Høyre om å få til en konsekvensutredning i området.

Høres ut som ultimatum

Selv om partileder Trine Skei Grande gjentatte ganger har sagt hun ikke vil fremme absolutte krav om hva Venstre må få til i regjering, gikk hun i gårsdagens landsmøtetale likevel svært langt i retning av å gjøre det.

Les også

Er du gründer, spiser økologisk mat og har stor formue, vil du tjene kraftig på Venstres politikk

Hun mener tiden er inne for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja og sa tydelig i fra om at "det kommer til å stå helst øverst på blokken og med store bokstaver" hvis Venstre går inn i regjeringsforhandlinger etter valget. Grande lover at hun "står opp for de tingene vi vet er viktige og riktige."

Uten å ville bli sitert på det, sier flere sentrale Venstre-politikere til Aftenposten at det vil være uaktuelt å sitte i en regjering som åpner for oljeboring i disse sårbare områdene.

Avgjørende innflytelse

— En ny regjering vil komme til å føre en bedre klima- og miljøpolitikk enn den sittende regjeringen, lovet Grande i talen.

— Venstre skal ha avgjørende innflytelse på dette området etter høstens valg, understreket hun.

Ifølge Venstrelederen vil hennes parti "sørge for at den neste regjeringen i Norge tar Norges forpliktelser fra FNs konvensjon om biologisk mangfold på alvor. Vi vil øke vernet av alle naturtyper, inkludert skogvernet, flere nasjonalparker og verneområder til havs."

Forhandler ikke nå

Selv om både Høyre og Frp forsøker å fortelle Venstrelederen at de har et annet syn på mye av det Venstrelederen nå lover, påpeker Erna Solberg at

Les også

Venstre går ikke i regjering uten KrF

"hva vi kan forhandle om og kompromisse oss frem til, vil vi snakke om når den tid eventuelt kommer."

— Vi tar det ikke gjennom Aftenposten, sier Solberg, gjør det klart at Høyre heller ikke gir opp kampen om å styre Kunnskapsdepartementet.

I gårsdagens landsmøtetale kom Grande også med klare signaler om at Venstre kommer til å kreve undervisningsministeren hvis Venstre blir med i en regjering.

— Vi har alle ambisjoner om å ha utdanningsministeren. Dette er - og har alltid vært - en viktig sak for oss i Høyre, sier Erna Solberg.

 1. Les også

  - Fuck Stavanger, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Lillehammer, Halden og Tromsø

afp000508697-c3vHIyCa9A.jpg Olav Olsen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Grande til landsmøtet: - Den vanskeligste beslutningen jeg har tatt

 2. POLITIKK

  Landsstyret råd til Venstreledelsen: Finn løsning med KrF

 3. KOMMENTAR

  Regjeringens bestevenn skal i hvert fall ha mer enn KrF

 4. KOMMENTAR

  Erna Solberg er forsynt med grønt | Trine Eilertsen

 5. POLITIKK

  Solberg åpner for nye statsrådposter. Regjeringsforhandlingene i gang

 6. NORGE

  Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten