Norge

– Ulovlig prissamarbeid i asfaltbransjen

En tidligere asfaltsjef i Veidekke i Midt-Norge sier han har drevet med ulovlig prissamarbeid med sin største konkurrent NCC. Målet skal ha vært å kontrollere markedet og lure det offentlige for millionbeløp.

Fra 1996 til 2009 skal de to største entreprenørene i asfaltbransjen ha samarbeidet ulovlig i Midt-Norge, melder NRK.

En tidligere distriktsleder i Kolo Veidekke sier han har vært med på hemmelige møter med konkurrenten NCC Roads hvor de delte markedet mellom seg og bli enige om hvilke priser de skulle gi i anbudskonkurransene.

Dermed skal staten ha blitt lurt for millioner av kroner.

— Personalsak

Konserndirektør for kommunikasjon i Veidekke ASA, Kai Krüger Henriksen, viser til at saken er under etterforskning og vil ikke kommentere de konkrete påstandene.

— Det var i forbindelse med en personalsak og avskjedigelse av den personen som er NRKs hovedkilde, at vi for et år siden gikk til Konkurransetilsynet for å få etterforsket påstander om ulovligheter ved vår virksomhet i Trøndelag, sier Henriksen til NRK.

Den tidligere distriktslederen, Odin Kringen, sier han føler det som et stort bedrag overfor offentlige etater, myndigheter og entreprenører.

— Vi har gitt inntrykk av at vi har konkurrert, mens vi egentlig har sittet sammen i stille rom og fordelt markedet mellom oss, sier den tidligere distriktslederen Odin Kringen.

- Svært alvorlig

Veidirektør Terje Moe Gustavsen sier han er skuffet og oppgitt. Han tar forbehold om at påstandene er korrekte.

— Men dersom de er riktige, er dette svært alvorlig. Vi er opptatt av konkurranse og har nulltoleranse overfor prissamarbeid. Men vi må avvente undersøkelsene til Konkurransetilsynet og politiet, sier Moe Gustavsen til NRK.

Han understreker at veimyndighetene har stor årvåkenhet overfor alle aktører i bransjen, og at målet er å få mest mulig asfalt for pengene.

Veidirektøren sier at det også er kommet tips om ulovlig samarbeid utenfor region Midt-Norge, og at dette materialet er oversendt Konkurransetilsynet.

Også i 2001 ble det aksjonert mot ulovligheter i asfaltmarkedet. Den gang ble fem selskaper, blant dem Veidekke og NCC, anmeldt for markedsdeling og prissamarbeid.

- Kunstig høye

Tidligere distriktsleder Kringen hevder at toppledelsen i Veidekke visste hva som foregikk, og at han bare handlet på ordre.

— Mine ledere har kommandert meg til å gjøre dette. Jeg er beredt til å ta min del av straffen, men da må konsernet Veidekke også være villig til å ta sin del, sier Kringen.

Ifølge Kringen delte Veidekke og NCC markedet i Midt-Norge mellom seg, slik at Veidekke fikk to tredeler av markedet og NCC én tredel. På denne måten ble konkurrenter holdt ute, og de to entreprenørene kunne avtale priser seg imellom som var kunstig høye.

 1. Les også

  Sterke reaksjoner på påstander om prissamarbeid

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Coop: Ingen bevis på prisdialog i varsel om tidenes milliard-straff

 2. NORGE
  Publisert:

  Konflikter mellom staten og entrepenører koster oss 2,2 mrd. i året. For denne summen kunne man asfaltert Nordkapp-Lindesnes.

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Stordalens nye forlagssjef ser forbi de store norske forlagene: – Våre største konkurrenter er Netflix og Fortnite

 4. NORGE
  Publisert:

  Korrupsjonssiktet selskap bygger Follobanen - slåss om E18-kontrakt

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Norgesgruppen sier opp avtale – utestenger Coop og Remas prisjegere

 6. NORGE
  Publisert:

  Også disse vil bygge veier i Norge - sjekk hva de er anklaget for