Norge

- 22. juli-kommisjonen viktigere enn rettssaken

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Jarl Robert Christensen mistet datteren på Utøya. STEIN J.BJØRGE

 1. juli-kommisjonen blir viktigere for oss enn rettssaken. Først da får vi vite hvordan han fikk gjøre så stor skader, sier Jarl Robert Christensen, som mistet sin datter Birgitte på Utøya.

— Noen følger rettssaken hver dag. Jeg orker ikke gå i den mørke tunnelen, sier Christensen.

I dag legges obduksjonsrapporten til hans datter frem for retten, som viser at hun døde over en time etter at gjerningsmannen ble pågrepet på Utøya.

Birgitte Smetbak døde 19.40 på Utøya 22. juli – to timer etter at hun ble skutt ved teltleiren. Med skuddskader i skulderen og foten klarte hun å gjemme seg i et telt.

I dag begynner retten gjennomgangen av obduksjonsrapportene til de 69 ungdommene som ble drept på Utøya. I løpet av de neste dagene skal politiet gjennomgå hver enkelt sak, dødsårsak og tidspunkt.

- Jeg mener det største spørsmålet nå er hvordan det var mulig for denne mannen å gjøre så stor skade uten å bli stoppet før. Det tror jeg ikke vi får noe svar på i rettssaken, sier faren til Birgitte Smetbak, Jarl Robert Christensen.

Obduksjonsrapportene

Etter pågripelsen ble Birgitte funnet av en politimann, som fikk inntrykk av at hun ikke var dødelig skadet. Hun ble båret inn i hovedhuset, og flere AUF-ungdommer fikk beskjed om å passe henne og holde henne våken, mens politifolkene løp videre for å hjelpe andre alvorlig skadede.

650 meter unna på fastlandet sto ambulanser og legepersonell i en time og ventet på å få klarsignal til å komme ut på øya. Helsearbeidet ble satt "på vent" fordi politiet mente det fortsatt kunne være flere gjerningsmenn på øya.

— Obduksjonsrapportene til hver enkelt har jeg vanskelig for å se har stor offentlig interesse, selv om det er viktig for rettssaken, sier Christensen. I dag følger han og familien fremleggelsen i Oslo tingrett.

— Vil ikke gå krokrygget

Opprinnelig fikk familien vite av politiet at datteren døde av drukning. Overlevende AUF'ere kunne fortelle at det var feil. Først i februar 2012 kom svaret.

— Vi har opplevd så mye siden 22. juli. Vi er svært skuffet over feilinformasjonen, bortforklaringene og manglende vilje til å erkjenne feil. Nå ønsker jeg ikke å grave meg ned i rettssaken. Jeg prøver å holde meg lett, slik at jeg ikke må gå krokrygget, sier Christensen. I tillegg til problemene med å få fakta og svar, ble familiens bistandsadvokat – Mette Yvonne Larsen – ringt opp personlig av tidligere justisminister Knut Storberget og bedt om å dempe kritikken av politiet.

- Kommisjonen blir viktigere for oss enn rettssaken, siden de skal fortelle oss hvorfor dette fikk så store konsekvenser. Det er viktig at han nå må stå til ansvar for sine handlinger i retten, men jeg synes fortsatt det store spørsmålet er hvordan det var mulig for ham å gjøre så mye skade.

— Lei av synsere, vil høre ham selv

Rettssaken går er nå i sin tredje uke.

- Jeg synes ikke rettssaken har gitt meg så veldig mye ny innsikt. For meg virker det som om alt går som det skal, sier Christensen. Han er oppgitt over omfanget av mediedekningen.

— Det er totalt overmål. Såkalte eksperter og forståsegpåere durer hele kvelden på TV-kanalene om hva de har sett eller hørt og hvordan det skal tolkes, mens folk flest ikke får se noe som helst. Mange av mine venner orker ikke skru på TV'en gang, sier Christensen. Han er samtidig kritisk til at ikke større deler av rettssaken blir overført.

— Det hadde vært bedre å vise hva han sier, og hvordan han sier det, i stedet for å få alt fortolket av synsere. Selvfølgelig ikke alle grufulle detaljer, for eksempel fra Utøya. Men når han snakker om hvilke forskrudde tanker han gjør seg om sine ugjerninger, så hadde det vært bedre om folk kunne se det selv. I de skriftlige referatene forsvinner viktige nyanser som kan være avgjørende.

— Hva tenker du rundt spørsmålet om han er tilregnelig eller ikke?

- Uansett utfallet, så er jeg sikker på at han aldri kommer ut igjen. Slik sett er jeg ikke så opptatt av det, sier Christensen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE

  Sentralbordassistenten skjønte hun hadde fått vite noe av enorm betydning. Men det forsto ikke politisjefene

 2. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 3. NORGE

  Politidirektøren fem år etter: – Jeg tenker på 22. juli hver dag

 4. KRONIKK

  Kronikk: Så nær vi kommer

 5. KOMMENTAR

  Den bitre konflikten kan gå mot slutten. Det er på høy tid.

 6. A-MAGASINET

  Meldingene fra Utøya