Slik aktiviserer du valpen inne og ute

Hvis hundevalpen kjeder seg, fordi dere er mer innendørs enn dere pleier: Lek gjemsel.

Valper trenger mye hvile. La dem hvile, når de legger seg ned et sted.

Noen synes det er en utfordring å lufte familiens valp nå, når man fortsatt skal holde god avstand. Valper er nysgjerrige og kjappe til å skynde seg bort til alt og alle som er nytt og spennende.

En valp skal også sosialiseres og møte andre hunder og mennesker.

– Hvordan oppdrar vi en ny valp akkurat nå?

– Man bør jo fortsatt ikke mikse hunder og mennesker man møter ute slik som man pleier. Men det er likevel mange aktiviteter man kan gjøre sammen med en valp. Det er smitte mellom menneskene vi er opptatt av, ikke at hunder leker sammen. På grunn av fare for smitte mellom mennesker, vil jeg anbefale å holde hundene i bånd, sier veterinær Trude Mostue i video-helsetjenesten FirstVet.

Tren på at hunden blir stående når andre går forbi

Mange dyreeiere ringer dem for videokonsultasjon om helseproblemer. Noen spør om hvordan de skal forholde seg nå og fremover, spesielt hundeeierne. Mange har spørsmål om den nye valpen i familien.

– Valper skal sosialiseres- lære å omgås andre mennesker og dyr. Det er mye viktig vi kan lære valpen nå, når vi er mer hjemme, sier den erfarne dyrlegen.

En hundevalp bør lære å komme tilbake til eller bli stående ved eier, når mennesker eller dyr går forbi. De skal lære å oppføre seg innendørs, slik at de etter hvert blir enkle å ha med på besøk.

– Det finnes mange gode innspill på nettet til å trene valper, på Youtube, også fra valpekurs, sier Trude Mostue.

To valper hilser på hverandre. Den fire måneder gamle dvergschnauzeren Shila t.h.

Gjem deg i huset og kall på valpen

Hvis valpen er helt propell hjemme, kommer du langt med dette. Men før du begynner:

– La valpen hvile, hvis den legger seg ned og virker sliten. Husk at valpen sover mye og skal få sove i fred så lenge den vil, sier veterinæren.

  • Tren innkalling: Gå litt unna valpen, sett deg ned på huk og kall på den. Slik lærer den å komme bort til deg. Gjem deg i huset /eller i hagen- og la hunden finne deg. Kall på valpen fra et annet rom. Husk å gi ros.
  • Gjemmeleken: Se om den kan lukte seg frem til godbiten du har gjemt et sted i rommet.
  • Skole: Lær den hverdagslydighet, for eksempel å sitte.
  • På tur: er en fin mulighet til å venne valpen til å ha fokus på deg og ikke på andre hunder eller mennesker rundt dere. Snakk til valpen mens folk og hunder går forbi.
  • Mentale leker og å trene lydighet passer innendørs: Fyll en plastflaske med tørrfor. La valpen rulle den rundt til maten faller ut. Sitt. Kom. Bli. Rull rundt, gi labb- kan læres.
 Den fire måneder gamle dvergschnauzeren Shila i bånd.

Ikke gi godbit etter du har sagt nei – finn på noe annet

  • Valper har tannfelling i 4 til 6 måneds-alderen. Det klør veldig og liker å bite på alt. Det gir seg.
  • Men: ikke la dem lekebite på hender eller klær. Korriger med et nei og kast ball eller lek gjemsel i stedet.
  • Ikke gi godbit eller tyggebein etter at du har sagt nei. Da belønner du en adferd du ikke vil ha.
  • Bruk tid på å finne gode tyggebein som passer din hund og hundens alder.
  • Antibac skal ikke brukes på hund. Det er et sterkt middel og ikke bra for slimhinner og svelg, og noen hunder slikker seg mye. Det er ingen krise om den får det på seg i pelsen – men vask det vekk med vann. Ikke la dem slikke på hendene dine.
  • Om valpen ikke er veldig skitten holder det generelt å skylle pelsen med lunkent vann. Har valpen rullet seg i avføring fra dyr, noe mange hunder gjør i skogen, kan man bruke babysjampo, hvis man ikke har hundesjampo. Husk å skylle godt etter bruk. Hyppig bruk av menneskesjampo kan gi tørr hud og kløe. Å skylle med lunkent vann er bedre.
  • Håndvask med vann og såpe er bra etter at man har tatt på eller håndtert en hvilken som helst hund. Den regelen gjelder generelt, ikke bare nå.