Norge

- Knights Templar eksisterer ikke

Kripos tror ikke Breivik dro til utlandet for å møte meningsfeller, men for å kjøpe diamanter og hvitvaske penger.

Vidar Sæther i Kripos vitnet om politiets etterforskning av Knights Templar. SCANPIX

 • Jørgen Svarstad

— Vi finner ingen holdepunkter for at Knights Templar eksisterer i den form Breivik hevder.

Det sa Vidar Sæther, Politioverbetjent Kripos, i Oslo tingrett onsdag.

Breivik har hevdet han har vært i London, Liberia og på Baltikum og truffet meningsfeller.

-Vår konklusjon er at reisene er økonomisk motivert. Han dro til Liberia for å kjøpe diamanter, og formålet med turene til Baltikum var å hvitvaske en halv million kroner, oppsummerte Sæther i retten.

Kosovo

Vidar Sæther la i sin redegjørelse også vekt på at at Breivik har sagt at en av årsakene til Knitghts Templar-stiftelsen var bombingen av Kosovo.

Breivik hadde på denne tiden verv i Frps ungdomsorganisasjon. Han skrev også mange innlegg på ungdomspartiets nettsider, men ingen av disse innleggene tyder på at han var opptatt av Kosovo-konflikten.

- Av de 101 innleggene vi har sikret har han ikke nevnt Kosovokonflikten eller krisen på Balkan én gang, sa Sæther.

Han har også oppfordret sentralstyret i NATO-vennlige Frp til å ta initiativ til en felles plattform for de borgerlige ungdomspartiene, blant annet Krf som også støttet bombingen av Kosovo.

Store beløp

Anders Behring Breivik brukte rundt 84.000 kroner på en Liberia-tur i 2002, et beløp som utgjorde en stor del av pengene han disponerte før turen. Kripos mener dette var et for stort innhogg i hans personlige økonomi til at han hadde råd til dette kun for å bygge et dekke for sitt egentlige ærend.

Sæther påpekte også at de mener det er mistenkelig at Breivik har overført flere ti tusener kroner til en person i Liberia også etter han kom hjem, hvorav 10.000 kroner var spyttet inn i diamantprosjektet av tiltaltes nærmeste venn.

Ringte diamantforhandlere

Mens Breivik sier han forberedtseg på å reise for å møte krigsforbryteren i Liberia (april 2002), ringte han til 12 gullsmeder i Oslo, samt én diamantforretning i London. Politiet vet lite hva han gjorde i Liberia.

 1. april reiste han til London, hvor stiftelsesmøtet for ridderorganisasjonen skal ha funnet sted. Fire dager senere var han tilbake i Oslo.

I ukene etter kjøpte han et spektroskop fra USA og ringte diamantforhandlere. Han ringte også en liberisk borger og overførte senere rundt tilsammen 38 600 kroner til denne personen.

Brukte mye penger i Liberia

Breivik brukte mye penger i Liberia. Det gikk 114652 ut av kontoen hans. 30665 ble satt inn igjen.

Kripos mener Breivik reiste til Liberia og London for å tjene penger på diamanter.

I 2004 dro Breivik til Estland og Litauen, og var der i under et døgn. Han opprettet to konti og løste inn to sjekker på 20000 amerikanske dollar hver. Politiet mener dette dreier seg om hvitvasking av penger som stammet fra salg av falske vitnemål.

Ikke avhørt Breiviks kontakt

Breiviks forsvarer Geir Lippestad spurte Sæther om hvorfor politiet ikke har avhørt kontakten i Liberia. Sæther forklare det med at Liberia ikke er det enkleste landet å samarbeide med, men at de har vært i kontakt med mannens svigerbror.

Aktor Inga Bejer Engh påpekte at det har vært mye frem og tilbake om hvorvidt Breivik har endret forklaring om Knights Templar, og ba Sæther om en presisering:

-Når det gjelder Breiviks forklaring om at han møtte en serber i Liberia og at han ble sendt til London som sendemann for ham, og at han der fikk et mandat og deretter begynte å skrive på kompendiet. Har han på noe tidspunkt endret på denne kjernen?, spurte hun Sæther.

— Nei, svarte han.

«Pompøs fremstilling»

Anders Behring Breivik har helt siden han ble pågrepet 22. juli hardnakket stått ved at det påståtte Knights Templar-nettverket eksisterer, men har ikke villet gi detaljer.

Da han ble pågrepet sa han til politiet sa han at han var en enmannscelle i ridderorganisasjonen og at to andre celler i Norge sto klare til angrep.

Breivik har etter hvert nedjustert betydningen av nettverket og antall medlemmer.

I retten har han innrømmet at de titlene, medaljene og organiseringen han beskriver i manifestet og de første avhørene bare er et forslag - og ikke finnes i virkeligheten. Det var en «pompøs fremstilling».

— Finnes Knights Templar kun i din fantasi, Breivik, spurte aktor Svein Holden 25. april.

— Nei, den gjør ikke det. Det er et reelt nettverk, og de seks personene som jeg har beskrevet, de eksisterer, svarte han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Kronikk: Derfor er dagens høyreekstreme terror farligere enn på lenge

 2. ØKONOMI

  Danske Bank-kunde sendte penger til verdens mest ettersøkte hvitvasker

 3. A-MAGASINET

  Dette tilsvarer summen Nokas-ranerne kom unna med. Hvor tok pengene veien? Politiet sluttet å lete i 2006.

 4. ØKONOMI

  Equinor har i en årrekke vært partner med beryktet nettverk

 5. A-MAGASINET

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 6. NORGE

  – Det var våre verdier som vant