Redd Barna mener nettstedene må ta ansvar

De mest populære nettsidene må gjøre mer for å trygge barn og unge mot overgrep og sexsjikane på nettet, mener organisasjonen.

Moviestarplanet er et populært nettsted for barn mellom åtte og 15 år. -Barnas sikkerhet er helt avgjørende for oss, men vi trenger hjelp også av foreldrene, mener selskapet som driver nettstedet.

Selskapene mener de allerede har solide rutiner, inkludert full overvåking av aktiviteten på nettstedene.

I flere saker som dreier seg om sexsjikane og andre overgrep mot barn, har det kommet frem at pedofile og andre voksne har hatt et lett spill for å komme i kontakt med barn. Gjennom smiger, ros og koselig, uskyldig samtale har overgripere fått et grep på barna, noe som senere er blitt utnyttet til alvorligere overgrep.

— Snapchat, Instagram og Facebook er de vanligste sosiale mediene barn og unge bruker. Og de tar sikkerheten alvorlig. Men det er mange andre nettsteder og apper hvor barn og unge kommer i kontakt med hverandre, men hvor også voksne kan utsette de unge for seksuelt press og i neste omgang overgrep. Her kan det gjøres mer for å beskytte de unge brukerne, sier rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna.

Stadig nye nettsteder

Hun peker på at den store utfordringer er at barn og unge bruker nettsamfunn som ikke er norske, og at det stadig kommer nye nettsteder.

— Det som vil være populært om fem år, kan det være noen tenåringsgutter i USA som sitter og lager nå. Vi kan ikke vente all verden av nettstedene, men det er viktig at de har noen standarder – som en mulighet for å rapportere om seksuelt press, og at det er et system for å verifisere alderen på brukeren, sier Hegg.

I flere av overgrepssakene som er avdekket den siste tiden har mønsteret vært at en godt voksen mann har fått kontakt med unge jenter på sosiale medier, før den videre kontakt går over i det «lukkede rom» som for eksempel Skype. Og der har kontakten gått over til grovt seksuelt snakk begge veier, og utveksling av bilder, først uskyldige, så nakenbilder eller bilder med seksuelt innhold.

Redd Barna har laget denne videoen, som kan brukes som et utgangspunkt for å snakke med barn om nettvett:

-Det finnes pedofile og overgripere på nettet

— Foreldre vet at det finnes pedofile og overgripere på nettet. Mange advarer barna mot gamle griser. Men voksne manipulerer barna så de ikke gjenkjenner overgripere. Og det er jo nok at historier om at også voksne er blitt manipulert og har sendt penger til ukjente i Afrika, sier Hegg.

Det er ikke uvanlig at barn og unge opprettet falske profiler, fremstiller seg som eldre enn de er, legger ut bilder av seg selv lettkledt, og skriver at de er «klar for gøy».

— Det øker faren for overgrep. Det hviler et stort ansvar på dem som driver sjekkesteder for voksne, slik at de passer på at barna ikke bruker nettstedet. Men det finnes ikke noe vanntett system for aldersverisifering, og det er lett å lage falske profiler, sier Hegg.

Det er lett å lyve på nett:

Har solide rutiner

Selskapet som driver de populære nettstedene momio og gosupermodel mener at de har solide rutiner for å beskytte barn og unge.

— Barn er utsatt for større eller mindre fare uansett hvor de er – i det virkelige liv eller online. Vi er sikre på at barn på Momio og goSupermodel er tryggere enn i det virkelige liv; vi har full overvåking, ansatte og automatiske systemer som reagerer straks overfor det som ikke er akseptabelt, skriver selskapet i en kommentar.

Moviestarplanet er et populært nettsted for barn mellom åtte og 15 år. -Barnas sikkerhet er helt avgjørende for oss, men vi trenger hjelp også av foreldrene, mener selskapet som driver nettstedet.

Moviestarplanet er et populært nettsted for barn mellom åtte og 15 år, eid av et dansk selskap.— Barnas sikkerhet er helt avgjørende for oss, og noe vi bruker mye ressurser på, sier sikkerhetssjef Vernon Jones i selskapet Moviestarplanet.

Nettbruken overvåkes manuelt og gjennom filtre, brukerne kan rapportere inn uønsket virksomhet og selskapet samarbeider med Redd Barna i Danmark og Kripos i Norge.

– Vårt mål er å tilby en trygg plattform, men vi trenger hjelp av foreldrene også, sier Jones.