Norge

Isbjørn-drama nord for Svalbard

Det er krise nord for Svalbard. Drektige isbjørner kommer ikke til land for å gå i hi, som de senere i vinter skal føde i.

olesklodeisbjørn.jpg
  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

Årsaken er at det har vært ekstremt varmt i Polhavet nord før Svalbard i november – hele 6–8 grader mer enn normalt.

Store havområder, som skulle vært dekket av is, er fortsatt åpent hav. Det gjør at isbjørn, som har vandret på havisen i sommermånedene, ikke kommer seg tilbake til land.

TEGNING: JENNY JORDAHL

Hvor skal binnene føde?

Bjørnene vil overleve, men det er dramatisk for neste års isbjørnkull.

— Dette er spesielt utfordrende for de drektige binnene. De er avhengig av å føde i hi i snøen på land. Flere hundre kilometer med åpent hav skiller dem nå fra fastlandet. Det er for langt å svømme, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt.

Han la frem de oppsiktsvekkende nyhetene for en eksklusiv gjeng på klimatoppmøtet i Paris lørdag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Frankrikes miljøvernminister Ségolène Royal, utenriksminister Børge Brende og fire norske ungdommer som gikk på ski til Nordpolen i sommer fikk de dramatiske nyhetene under et arrangement om klimaendringer i Arktis.

Kan bli alvorlig om det fortsetter

TEGNING. JENNY JORDAHL

Men Winther kunne ikke si hvor mange isbjørn som er rammet.

— Det vet vi ikke. Men vi antar at det er mange. Det vanligste er at isbjørnen opererer i drivisen om sommeren, og går på land på høsten. Men de siste årene har vi sett at flere er blitt igjen på Svalbard, sa Winther.

Noen av bjørnene vil kanskje trekke østover mot Frans Josefs land, men også der er det åpent hav.

— I fjor var det mye havis i desember, i år er det lite. Det varierer fra år til år, men vi frykter at det vi nå ser blir det normale. Skjer dette to-tre år på rad vil det få alvorlige konsekvenser for isbjørnstammen, sier Winther.

Polarinstituttet gjennomføre i august en omfattende isbjørntelling fra Svalbard og østover mot Russland. Det er første gang siden 2004 da den ”norske” bestanden ble anslått til knapt 3000 dyr. Resultatet av tellingen kommer om et par uker.

Det er vi som er fremtiden!

TEGNING: JENNY JORDAHL

De fire norske ungdommene fikk ros for sin innsats av FNs generalsekretær: -Dere hat vist stort mot sa han.

Og ungdommene Erika Gjelsvik (13) fra Stavanger, Johanne Jerijærvi (13) fra Hesseng i Kirkenes, Elias Damli (13) fra Bergen og Johannes Breivik (12) fra Trofors utenfor Mosjøen hadde et mer krystallklart budskap tilbake til Ban og de andre lederne enn det eksellensene nok hadde hørt på en stund:

— Kan du se dine barn i øynene og si at du gjorde det du kunne for å redde klimaet, spurte de fire, som er de yngste nordpolfarere noen sinne.

— Dere må hjelpe oss. Vi snakker på vegne av alle barn i verden., Vi er fremtiden. Slutt å bare drikke kaffe og prate, vi trenger at dere handler. Lov å sett barna først. Det er vi som er fremtiden, ikke dere, sa de.

«Ta med alle til Arktis»

TEGNING: JENNY JORDAHL

Også Ban Ki-moon var svært klar. Ettersom årene har gått, til nå har han vært FN-sjef i ni, er han blitt stadig mer klarsnakket om klima.

Før København-toppmøtet møtet i 2009 var jeg med da han besøkte iskanten. Han sa det gjorde inntrykk å se isen som forsvant. I sommer var han der igjen sammen med Børge Brende, og så at breene var blitt enda mindre.

— Jeg har vært flere ganger i Arktis og Antarktis enn de fleste andre ledere i verden. Det jeg har sett har gjort sterkt inntrykk. Jeg forteller om det til alle. Jeg har møtt de fleste av verdens ledere. Mange har lært, sa Ban Ki-moon.

— Men Norge burde tatt med alle verdens ledere og klimaforhandlere til Arktis og vist hva som skjer, sa generalsekretæren til Børge Brende.

Ban: La det bli et kompromiss!

Og han var krystallklar i sin beskjed til de som sitter og forhandler: -Vi kan ikke forlate Paris uten en sterk og robust avtale, sa Ban.

– Vi vet at den ikke blir sterk nok til å løse klimaproblemet, men ingen lover er perfekte når de vedtas første gang. La det bli et kompromiss som setter oss på en ny bærekraftig kurs, så kan vi styrke den underveis!

Brende: Truer oss alle

Utenriksminister Børge Brende påpekte at smelting av havisen og breene i Arktis ikke bare truer isbjørnene.

— Det er en trussel mot oss alle. Isen i Arktis har et potensial til å øke havnivået med syv meter og tiningen av permafrosten kan føre til enorme utslipp av mer CO2 og metan. Klimaendringene i Arktis, som går to-tre ganger så raskt som i resten av verden vil gjøre klimaendringene verre for hele verden, sa han.

— Vi er nødt til å handle nå. Klimaendringer skjer nå og de fører til massemigrasjon, humanitære katastrofer og truer sikkerhet. Klimaendringer kan bli en stor sikkerhetsrisiko, sa Brende.

De ble det stille i salen noen sekunder.

Det er mye alvor som formidles i Paris. Svært mye alvor.

Og du finner mer fra Jenny Jordahl her

Les også

  1. Utslippene ingen land eier

  2. Solberg planlegger større klima-kutt

  3. Hva er en klimasuksess?

  4. Obama la først ned en rose

Les mer om

  1. Klimakrisen - Oles klode