Flere hundre markerte #metoo i Oslo

Arrangørene ville ta kampanjen i sosiale medier videre til Stortinget.

Både menn og kvinner hadde møtt frem på #metoo-markeringen foran Stortinget.

De siste ukene har emneknaggen #metoo blitt et globalt fenomen på sosiale medier. Under den har tusenvis av kvinner, og enkelte menn, delt med andre sine opplevelser med seksuelle overgrep og trakassering.

Kampanjen startet i kjølvannen av avsløringene av overgrep begått av den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein.

Nå har kampanjen også begynt å prege bybildet i Europa. Forrige helg var det en markering i Stockholm. Denne helgen var det markeringer i Frankrike og foran Stortinget i Oslo.

– Vi skal rope helt til alle har fått høre oss, sa komiker Sofie Frøysaa. Hun var en av rundt tyve som holdt appeller, deltok i samtaler eller fremførte sanger og dikt i høstkulden søndag kveld. Over 300 personer hadde møtt frem.

Camilla Myhrvold Spaniland (20) (t.v.) og Ida Stenbråten (20)

Vil støtte «en fin greie»

Venninnene og studentene Camilla Myhrvold Spaniland (20) og Ida Stenbråten (20) kom for å uttrykke støtte til noe de mener er «en fin greie og et spennende prosjekt».

– Det får frem hvor stort omfanget av trakassering og overgrep er, selv om det ikke står så mye om det i mediene, sier Spaniland.

– Vi er her for å vise støtte, rett og slett. Selv om temaet er litt tabu, sier Stenbråten.

– Har dere selv postet noe som en del av kampanjen?

– Nei, det tør jeg ikke. Men jeg har opplevd ting jeg kunne ha postet, sier Spaniland.

– Nei, sier Stenbråten.

Initiativtager June Holm var den første av mange som holdt appell foran Stortinget.

Viktig å stå sammen og snakke åpent

Initiativtager June Holm fra Vitrordeg.com mener det å stå sammen og snakke åpent om erfaringene er den beste måten å møte dem som begår trakassering og overgrep på.

– Og så håper jeg politiet vil ta disse sakene enda mer seriøst fremover. I dag har vi et godt lovverk, men de som anmelder blir ikke alltid tatt alvorlig nok, mener Holm.

– Kampanjen har fått noe kritikk for å blande sammen alvorlige overgrep og mindre alvorlig trakassering. Hva vil du si til det?

– Det er viktig at også trakassering kommer frem i lyset, og blir slått ned på. Hvis de som trakasserer aldri får høre det, kan de gå videre til mer alvorlige overgrep, sier Holm.