Norge

- Jeg tenker i mitt i indre at det er uttrykk for svakhet og usikkerhet

Høyre og Fremskrittspartiet har sammen planlagt å svekke Ap-leder Jonas Gahr Støre ved å stempe ham som en tåkefyrste.

 • Per Annar Holm
  Per Annar Holm

— Hvis det er dette politiske motstandere må ty til for å markere seg mot meg, så tenker jeg i mitt i indre at det er uttrykk for svakhet og usikkerhet, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Det sier han på bakgrunn av Aftenposten-saken der det kommer frem at Høyres og Frps plan er å stemple Ap som vingle-parti og Støre som tåkefyrste.

- Hvordan oppleves det at dette er en strategi blant politiske motstandere?

— Det er ikke veldig overraskende. Vi som lever i politikken merker at det er en strategi. At man bruker merkelapper og karakteristikker for å skape et bilde fremfor å snakke om sak, sier Støre, og fortsetter:

— Jeg har vært med lenge nok til å vite at sånt er det. Det er kjent trekk fra høyresiden å rendyrke det man kaller en negativ kampanje. Det har vi sett i andre nordiske land og det er også basert fra amerikanske erfaringer, svarer Støre, som mener det er bra at dette nå blir kjent blant velgerne.

 • Høyre og Frps plan: Skal stemple Ap som vingle-parti og Støre som tåkefyrste

- Preger meg ikke

- Preger det deg personlig?

— Egentlig ikke. Fordi jeg opplever at jeg er tydelig. Vi håndterer store komplekse spørsmål i vårt samfunn som jeg ikke kommer til å akseptere at vi må ta med enstavelser og slagord, svarer Ap-lederen.

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen påpeker i en kommentar at strategien ikke vil fungere, «uten at de bygger på et snev av sannhet.» Støre avviser at han kan være uklar.

- Men jeg er enig i at jeg ikke bruker slagord og innstuderte enstavelser, som mange andre. Det har jeg ikke tenkt å begynne med heller. Det er ikke slik jeg er som politiker, sier han.

Her kan du lese politisk redaktør Trine Eilertsens kommentar:

Les også

En tåkefyrste vinner ikke valg

Gikk til motangrep

Da Aftenposten møtte Ap-lederen torsdag morgen hadde han nettopp stått front mot front mot Frp-leder Siv Jensen, i en debatt i regi den sosialdemokratiske tankesmien Agenda på Kulturhuset på Youngstorvet.

I den debatten var det derimot Støre som gikk til motangrep mot Jensen, for å være uklar.

— Jeg synes dette er uklar tale, sa Ap-lederen til finansministeren, noe som førte til latter blant de oppmøtte. Bare minutter senere anklaget han Jensen for å være uklar - igjen.

— Jeg skjønner du er preget av påstander om at du er uklar, var finansministerens svar, før debatten raste videre. Også flere ganger senere anklaget han finansministeren for ikke å svare på spørsmålene hun ble stilt.

— Du svarer ikke på spørsmålene. Du bare snakker i vei, tordnet Støre mot Jensen.

- Kom dette som et svar på at det nå er kjent at det er en strategi å fremstille deg som vinglete?

— Jeg synes det var verdt å minne om at det blir et mønster i måten merkelapper settes på. Da er det verdt å vende speilet andre veien. I dag syntes jeg at hun ikke svarer på spørsmålene hun blir spurt. Det er en måte å unndra seg motsetninger i hennes argumentasjon og politikk, sier Støre til Atenposten.

 • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og Lars Glomnes snakke om denne saken i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  I kveld braker det løs: Dette er vi mest spente på før kveldens partilederdebatt

 2. KRONIKK

  Paradoksal og latterlig kritikk av Støres fond. Han burde høste respekt, ikke mistro.

 3. DEBATT

  Sviktende faktasjekk av Aftenposten

 4. KOMMENTAR

  Arbeiderpartiet blør når Senterpartiet treffer blink under velgerjakten

 5. MENINGER

  Meninger: Tankesmien Agenda setter ikke agenda

 6. KULTUR

  Mediene under kritikk for dekningen av #metoo og varslersaker: – Summen av dekningen og kravet til handling blir veldig sterkt