- Jeg tenker i mitt i indre at det er uttrykk for svakhet og usikkerhet

Høyre og Fremskrittspartiet har sammen planlagt å svekke Ap-leder Jonas Gahr Støre ved å stempe ham som en tåkefyrste.

  • Per Annar Holm

— Hvis det er dette politiske motstandere må ty til for å markere seg mot meg, så tenker jeg i mitt i indre at det er uttrykk for svakhet og usikkerhet, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Det sier han på bakgrunn av Aftenposten-saken der det kommer frem at Høyres og Frps plan er å stemple Ap som vingle-parti og Støre som tåkefyrste.

- Hvordan oppleves det at dette er en strategi blant politiske motstandere?

— Det er ikke veldig overraskende. Vi som lever i politikken merker at det er en strategi. At man bruker merkelapper og karakteristikker for å skape et bilde fremfor å snakke om sak, sier Støre, og fortsetter:

— Jeg har vært med lenge nok til å vite at sånt er det. Det er kjent trekk fra høyresiden å rendyrke det man kaller en negativ kampanje. Det har vi sett i andre nordiske land og det er også basert fra amerikanske erfaringer, svarer Støre, som mener det er bra at dette nå blir kjent blant velgerne.

- Preger meg ikke

- Preger det deg personlig?

— Egentlig ikke. Fordi jeg opplever at jeg er tydelig. Vi håndterer store komplekse spørsmål i vårt samfunn som jeg ikke kommer til å akseptere at vi må ta med enstavelser og slagord, svarer Ap-lederen.

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen påpeker i en kommentar at strategien ikke vil fungere, «uten at de bygger på et snev av sannhet.» Støre avviser at han kan være uklar.

- Men jeg er enig i at jeg ikke bruker slagord og innstuderte enstavelser, som mange andre. Det har jeg ikke tenkt å begynne med heller. Det er ikke slik jeg er som politiker, sier han.

Her kan du lese politisk redaktør Trine Eilertsens kommentar:

Les også

En tåkefyrste vinner ikke valg

Gikk til motangrep

Da Aftenposten møtte Ap-lederen torsdag morgen hadde han nettopp stått front mot front mot Frp-leder Siv Jensen, i en debatt i regi den sosialdemokratiske tankesmien Agenda på Kulturhuset på Youngstorvet.

I den debatten var det derimot Støre som gikk til motangrep mot Jensen, for å være uklar.

— Jeg synes dette er uklar tale, sa Ap-lederen til finansministeren, noe som førte til latter blant de oppmøtte. Bare minutter senere anklaget han Jensen for å være uklar - igjen.

— Jeg skjønner du er preget av påstander om at du er uklar, var finansministerens svar, før debatten raste videre. Også flere ganger senere anklaget han finansministeren for ikke å svare på spørsmålene hun ble stilt.

— Du svarer ikke på spørsmålene. Du bare snakker i vei, tordnet Støre mot Jensen.

- Kom dette som et svar på at det nå er kjent at det er en strategi å fremstille deg som vinglete?

— Jeg synes det var verdt å minne om at det blir et mønster i måten merkelapper settes på. Da er det verdt å vende speilet andre veien. I dag syntes jeg at hun ikke svarer på spørsmålene hun blir spurt. Det er en måte å unndra seg motsetninger i hennes argumentasjon og politikk, sier Støre til Atenposten.

  • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og Lars Glomnes snakke om denne saken i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: