Norge

Tok gull på ødelagt ski

Endelig kunne Odd-Bjørn Hjelmeset stå alene øverst på seierspallen.

Odd-Bjørn Hjelmesets gull er Norges femte i dette mesterskapet, og hans første i karrieren. Poppe, Cornelius

 • Eirik Fardal

ALT OM SKI-VM: Reaksjonene, resultatene, videoene! Femmila: Vi fulgte rennet direkte!

Send din hilsen:

Odd-Bjørn Hjelmeset (34) og Frode Estil (31) sikret norsk dobbelseier på 50 kilometer klassisk — den siste øvelsen i dette VM. - Å, det var moro - helt topp, jublet Hjelmeset etter å ha tatt sin første individuelle gullmedalje i karrieren. Norge avslutter dermed mesterskapet med fem gull-, fire sølv- og syv bronsemedaljer!

Måtte bytte ski

Til tross for å ha gått nesten fire kilometer av dagens femmil på ødelagt ski, holdt Hjelmeset unna og slo lagkameraten i spurten av VMs tøffeste renn. Rundt 35 kilometer ut i manndomsprøven, startet dramatikken. Hjelmeset merket at noe var galt med den høyre skien. For etter at en konkurrent hadde passert ham og tråkket på skien, skjedde det noe. - Bindingen var ødelagt, og hang nesten ikke. Jeg kunne risikere å miste skien i en av bakkene. I tillegg var skiene helt flate, forklarte Hjelmeset etterpå. Spennet i skiene var altså forsvunnet, og det betyr at klisteret under tok nedi på både flater og i nedoverbakker. Og det ga dårlig glid. Hjelmeset fikk sagt fra til det norske teamet, som letet frem 34-åringens reserveski. Men det tok nordfjordingen flere kilometer på ødelagt ski før de nye skiene var smurt med klister, og klare til bruk. Og etter litt om og men, skjedde skibyttet i bunnen av en nedoverbakke. Der sto landslagstrener Morten Aa Djupvik klar med en ny ski. - Han kom jo i grisefart ned den bakken, så jeg var litt skeptisk, sa Djupvik til Aftenposten.no etter løpet.

Godkjent av FIS

Men det gikk greit. Det eneste Djupvik måtte passe på, var at Hjelmeset selv klikket av den gamle, og fikk på den nye skien for egen hjelp. Trenerne har nemlig ikke lov til å hjelpe til med akkurat det.Så lenge en ski eller en binding er ødelagt, har løperne lov til å skifte ski. Og etterpå godkjente juryen at dette byttet var lovlig. - Frode fikk beskjed om at jeg måtte bytte ski, så han senket tempoet betraktelig i tet. Han må jo være den mest lojale personen i verden. Jeg brukte bare 300 meter på å ta tetgruppen inn igjen etter skibyttet, så det gikk veldig greit. Det kostet meg ingenting, sa Hjelmeset. Han opplevde skibyttet som ganske udramatisk.Morten Aa Djupvik, som er fra samme distriktet som Hjelmeset, og har hatt god kontakt med ham siden videregående skole, likte godt at 34-åringen vant denne gangen. - Det var veldig godt at Odd-Bjørn vant, det fortjener han. Og det unner jeg ham. Ikke det at jeg ikke unner Frode gullet, men han har hatt bedre utteling før, sa Djupvik.

Stakk

En gruppe på ni løpere – deriblant Hjelmeset og Estil - rykket fra hovedfeltet etter halvgått løp. Én etter én falt konkurrentene fra, og da det gjenstod to kilometer var det klart at seieren skulle stå mellom fem løpere. Ingen kunne følge nordmennene da de gjorde et taktomslag i den siste motbakken før mål. Estil ledet inn på oppløpet, men Hjelmeset gled forbi like før mållinjen og henviste den regjerende verdensmesteren på distansen til annenplass i løpet.

 1. Les også

  - Jeg trodde løpet var kjørt

 2. Les også

  Dalsbygda hyllet Therese

Først over målstreken. Odd-Bjørn Hjelmeset slo Frode Estil med knapp margin. Poppe, Cornelius

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Hjelmeset: - Dum som ikke har lagt opp før

 2. SPORT

  «Klønat»

 3. LANGRENN

  Første gangen Hjelmeset gikk femmila i Kollen, kjørte han på en hund

 4. SPORT

  To brødre som faktisk er brødre

 5. SPORT

  Lamslått Holund etter gullbragden: – Det har vært en berg-og-dalbane

 6. SPORT

  Dramatisk sølvløp av Estil