Norge

Kongeparet: – Deilig å kunne gå rett ut i hagen

Etter mange års restaurering kan kongefamilien igjen ta Bygdø Kongsgård i bruk. Kongsgården var kong Olavs favorittsted fra han var barn og til han døde i 1991.

Kong Harald og dronning Sonja var tilstede under den offisielle markeringen av ferdigstillelsen av Bygdø Kongsgård fredag. Her har kongen holdt tale og statsråd Heidi Grande Røys, fylkesmann Helen Bøsterud og dronningen applauderer.

SE BILDESERIE HER:

– Nå skal vi gjøre det til vårt, og ser fram til mange deilige opphold her de neste årene, sa en svært fornøyd kong Harald etter overleveringen fra fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) fredag ettermiddag.

Etter planen tar kongeparet sommerboligen i bruk for fullt i mai neste år, og regner med at oppholdet strekker seg til ut september.

– Det er godt å få lov til å være i et hus der vi kan gå rett ut i hagen, sa dronning Sonja, som ga uttrykk for at også hun var svært fornøyd med resultatet av restaureringen som har pågått i seks år.

Før overleveringen underholdt Oslo historiske dansegruppe under ledelse av Per Kristian Elvestad. De presenterte et tverrsnitt av danser som kan ha blitt danset på Bygdø Kongsgård gjennom gårdens historie fra tidlig 1600-tall.

Hus fra 1733

Det er Statsbygg i samarbeid med Riksantikvaren og Det kongelige hoff som har hatt ansvaret for restaureringen av hovedbygningen.

Heidi Grande Røys sa ved overleveringen at kongsgården er et viktig vitnesbyrd om vår historie. Her har konger og dronninger holdt til siden 1733.

– Restaureringen har kostet, men vi må ta oss råd til ta vare på slike byggverk, sa Grande Røys, som håper kongeparet vil sette sitt preg på huset, på samme måte som forgjengerne har gjort det.

Dronningens kunst

Selve hovedbygningen var ferdig i februar. Men først nå i sommer er også huset innredet.

En del av møblene stammer fra før 1905, mens en stor del er anskaffet i kong Haakon og dronning Mauds tid. Nå preger også dronning Sonjas samtidskunst flere av rommene, som alle har et lyst og sommerlig preg.

Ifølge slottsforvalter Ragnar Osnes har kongeparet vært sterkt involvert både i ombyggingen og innredningen.

Nøktern innredning

Soverommene i husets gjesteavdeling i 2. etasje er innredet i svært nøktern, men elegant stil med sommerlige tapeter på veggene, lyse gardiner og lette møbler i lyse farger.

Det som skiller det gamle og det nye huset er blant annet et stort moderne kjøkken og nye bad i 2007-stil. Dermed får også vår tid sette sitt preg på huset, sier Osnes til NTB.

En del av husets 1. etasje rommer kongeparets private sove— og oppholdsrom, men denne delen var unntatt offentlighet under fredagens omvisning.

Mangler detaljer

Parkanlegget, som er tilbakeført til dronning Maud og kong Haakons tid, mangler noen detaljer og skal stå helt ferdig neste vår.

I den store sidebygningen som tidligere har vært brukt til kjøkken og tjenerfløy, huser blant annet Kongens Garde, som nå har en fast avdeling på Kongsgården på samme måte som på Slottet og på Skaugum.

Les mer om

  1. Kongelige