Liadal leverte reiseregninger med feil allerede i 2013
Ap-politikeren står tiltalt for grovt bedrageri. I seks uker skal Oslo tingrett se nærmere på 56 reiseregninger.
Rettssaken mot Hege Haukeland Liadal startet tirsdag denne uken De to første dagene er satt av til blant annet hennes egen forklaring av forholdene Aftenposten avdekket i april 2019. Regningene ble sendt inn av Liadal mellom 2016 og 2018.
Den daværende stortingspolitikeren har beklaget og erkjent uriktige reiseregninger. Men hun har ikke erkjent straffskyld for det hun er tiltalt for.
Det gjorde hun heller ikke tirsdag. Hun holder fast ved forklaringen om at hun handlet uaktsomt, ikke med forsett.
– Jeg skal stå for det som er kritikkverdig, men jeg kan ikke stå for at jeg har gjort dette med vitende og vilje, for å berike meg, sa Liadal i retten.
Lite skille mellom jobb og fritid
Hege Haukeland Liadal forklarte tirsdag at hun har jobbet helger og ukedager som stortingsrepresentant, og at hun har jobbet for de små kommunene.
– Jeg har villet noe med jobben min. Jeg har brukt utallige timer på å snakke med folk.
Liadal ble valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet høsten 2013. Frem til september 2016, da reiseregningene som er omfattet av tiltalen ble sendt inn, sendte hun inn 364 reiseregninger.
En del av tiltalepunktene mot Liadal, handler om skillet mellom blanding av private reiser og tjenestereiser. Var det egentlig en tjenestereise? Hadde Liadal rett på tillegg for overnatting?
Liadal tegnet et bilde av en hverdag der det ikke finnes noe klart skille mellom jobb og fritid. Noen av reiseregningene Liadal står tiltalt for, er for reiser som påtalemyndigheten mener var gjort i en annen rolle enn som stortingsrepresentant.
Les de opprinnelige avsløringene her:
- Frp-profil leverte fiktive reiseregninger til Stortinget
- Ap-politiker leverte fiktive reiseregninger til Stortinget
- Ap-politiker har levert uriktige reiseregninger til Stortinget i minst fire år
Ville justere reiseregninger før Aftenposten fikk innsyn
Politiadvokat Kristin Rusdal sa under innledningsforedraget tirsdag formiddag at Liadal ikke er tiltalt fordi hun ikke har kontroll eller er dårlig på å skrive reiseregninger.
– Hun er tiltalt fordi hun bevisst har ført Stortinget bak lyset for å berike seg selv, sa Rusdal.
Rusdal viste videre frem e-poster mellom Stortingets administrasjon og Liadal, etter at Aftenposten hadde bedt om innsyn i Liadals reiseregninger 22. mars 2019. Administrasjonen varslet Liadal om at de var nødt til å gi Aftenposten innsyn.
Liadal svarte: «Jeg har hatt rutine med å legge inn reiser i forkant. Det slutter jeg med. Ser at det fort kan bli feil om det endres underveis».
Liadal ønsket å trekke eller endre flere reiseregninger. Hun ønsket å få dem justert før de ble oversendt Aftenposten. Hun viste til at arrangementer var avlyst, at datoer var ført feil eller at datasystemene var «låst».
Det fremgår av korrespondansen at det er ført én eller flere dager ekstra diett sammenlignet med andre representanter på samme reise.
Sa ja til å tilstå grovt uaktsomt bedrageri
Liadals forsvarer, Erik Lea, har sagt at de vil komme tilbake til påstandene fra aktoratet under hver enkelt reiseregning, men omtaler forsvaret som «aktivt». Det betyr at de selv har prøvd å finne ut hva som har skjedd.
I brev til påtalemyndigheten har advokaten skrevet at Liadal, på et tidligere tidspunkt i etterforskningen, kunne gå med på å tilstå grovt uaktsomt bedrageri. Ifølge forsvarer Erik Lea var det for å bli ferdig med saken.
En slik tilståelse ble det ikke noe av fordi påtalemyndigheten endret tiltalen til forsettlig grovt bedrageri. Liadal holder fast ved at hun har opptrådt uaktsomt og ikke med forsett.
– Men at det var feil? Ja, det var det. Jeg har også sagt at noen av feilene er grovt uaktsomme, sa Liadal under sin forklaring.
– Mange av postene er grovt uaktsomme. Men noe er berettiget.
Lea påpekte i sitt innledningsforedrag at erkjennelsen ikke betyr at Liadal erkjenner å ha opptrådt uaktsomt på alle 52 tiltalepunkter.
– Noen av punktene mener hun er berettiget og ikke skulle vært med i tiltalen. Noe mener hun er uaktsomt. Så er det noe hun mener har vært grovt uaktsomt, der hun har opptrådt, for å si det slik, «kvalifisert klanderverdig», sa Lea i retten.
Rot i reiseregninger siden 2013: «Det samme gamle spørsmålet»
Allerede i 2013 fikk hun den første henvendelsen fra administrasjonen om en regning. Regningen inneholdt føring av diett for en pendlerreise og tjenestereise på samme tid. Dietten ble redusert.
Liadal svarte at det var fint de rettet opp, og ga også uttrykk for at det kunne være komplisert å føre reiseregninger.
Det kommende halvannet året sendte administrasjonen mange e-poster til Liadal der de påpekte feil i reiseregningene hennes. Blant annet viste administrasjonen til manglende dokumentasjon av overnatting på hotell, sammenblanding av privat overnatting og hotellovernatting og dobbel føring av diett.
5. mars 2015 sendte administrasjonen en e-post til Liadal. Konsulenten omtalte selv spørsmålet de stilte som «det samme gamle»: Det ligger ikke ved hotellkvittering. Hvor bodde du?
I e-poster fikk Liadal beskjed om at det er viktig at hun førte riktig og legger ved dokumentasjon, slik at reglene for bokføring følges. I juni 2014 skrev en konsulent at «det er viktig at dette kommer på plass».
Andre sak for retten
Saken mot Liadal er den andre saken om reiseregninger som havner i retten etter Aftenpostens avsløringer.
I fjor ble tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari, dømt til 11 måneders ubetinget fengsel for bedrageri. Da hadde Høyesterett skjerpet straffen som følge av at han hadde utnyttet tilliten som ligger i å være folkevalgt på Stortinget. Keshvari tilsto i tingretten det han var tiltalt for.
De samme politietterforskerne som etterforsket Keshvari, har etterforsket Liadal. Strafferammen for grovt bedrageri er inntil seks års fengsel. Tirsdag ble retten hevet rundt kl. 15.10.