Norge

Flykaoset: Elin Rasmussen mistet koffert med MS-medisiner til 24.000 kroner

Elin Rasmussen (29) var på vei hjem fra ferie i Marokko da flykaoset rammet henne og en kollega. Streiken blant flyteknikere og personalmangel midt i årets mest hektiske reiseuker skaper kaos på flyplassene.

Elin Rasmussen ble et tilfeldig offer for flykaoset, da kofferten hennes forsvant på reise.
  • Johannes Hålien
    Journalist
  • Signe Dons
    Fotograf
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Da Elin Rasmussen skulle hjem fra Marokko, ble først flyet hennes fra København til Oslo kansellert av tekniske årsaker. Da hun søndag formiddag kom frem til Oslo, 5 timer forsinket og via en mellomlanding i Stockholm, var kofferten hennes sporløst borte.

Elin Rasmussen har multippel sklerose (MS) og tar medisiner morgen og kveld. Ifølge henne kan prosessen med å få tak i nye medisiner være omstendelig. Norwegian kunne ikke svare henne på hvor kofferten, som inneholdt medisiner som ifølge henne er verdt 24.000 kroner, er blitt av.

– Det er veldig kjedelig, sier Rasmussen.

Hun tar alltid med seg nok medisiner til tur både i håndbagasjen og innsjekket bagasje, i tilfelle en av dem skulle forsvinne. Det hadde hun gjort denne gangen også.

Rasmussen er ikke den eneste som opplever problemer i forbindelse med flyreise til utlandet.

Forrige uke begynte sommertrafikken på flyplassene for fullt. Mannskapet på Oslo lufthavn hadde forberedt seg i nesten et år på å kunne håndtere massene, meldte Aftenposten.

Men streiken blant flyteknikere og personalmangel midt i årets mest hektiske reiseuker skaper kaos på flyplassene. Den siste tiden har mange opplevd at flyene deres blir kansellert eller flyttet.

Elin Rasmussen kan ikke reise noe sted før hun har fått tilbake kofferten med medisiner.

Streik pluss sommer blir kaos

Fredag er det ventet 100.000 reisende til Oslo lufthavn, ifølge Avinor. Dette kommer på toppen av den pågående streiken blant flyteknikere, som tirsdag påvirket over 50 flyvninger, ifølge NRK.

Norwegian er, sammen med Widerøe, et av flyselskapene som har måttet kansellere flyvninger på grunn av streiken. Selskapet får mange henvendelser fra reisende, som lurer på hvordan streiken påvirker flyvningene deres.

– På grunn av mange henvendelser som følge av streiken, er det veldig travelt hos våre kundesenter, sier presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian.

Han legger til at feriereisende har med seg mer bagasje enn andre reisende, og at det blant annet kan føre til lengre ventetider på flyplassene.

Ingen refusjon ved hjemreise

Rasmussen har gått på medisiner i 6 år, og reiser alltid med reserver i håndbagasjen.

På torsdag skal hun ut og reise igjen. Denne gangen går turen til Hellas. Hun har vært på apoteket og bestilt nye medisiner, men disse kommer trolig ikke i tide før neste reise. Dermed blir ikke turen noe av, hvis ikke den forsvunne kofferten dukker opp.

Hun har ikke medisiner nok hjemme for en ukes tur. Hun mener det er vanskelig å få informasjon om hvor bagasjen hennes nå befinner seg, og når hun eventuelt får den tilbake. I den innsjekkede kofferten hadde hun i tillegg til medisinene store deler av sommergarderoben. Men noe refusjon for forsinket bagasje ved hjemreise tilbyr ikke Norwegian før tidligst etter 21 dager.

– Jeg har ringt Norwegian flere ganger for å finne ut hvor kofferten kan være, men der er det så lang ventetid at jeg ikke kommer gjennom, forteller Rasmussen.

Teknikerstreiken gir stor pågang på flyselskapenes kundetelefoner. For spørsmål om mistet bagasje var ventetiden hos Norwegian onsdag formiddag 1 time og 15 minutter. Hos SAS må man vente 45 minutter.

Selv om Norwegian har måttet kansellere flere flyvninger på grunn av streiken, sier selskapet at det kansellerte flyet til Rasmussen ikke skyldtes streiken direkte.

Får kanskje ikke reist på ferie

Når Aftenposten snakker med Rasmussen onsdag, venter hun i spenning på en SMS fra Norwegian om hvor kofferten med medisinene befinner seg. Men enn så lenge er den borte vekk. Da er hun nødt til å bli igjen i Norge for å skaffe nye medisiner.

– Det er jo veldig kjedelig, da. Jeg får ikke dratt noe sted om kofferten ikke dukker opp i dag. Da må venninnen min dra alene.

Les mer om

  1. Flykaoset i Europa
  2. Luftfart
  3. Streik
  4. Oslo Lufthavn