Norge

Marion (29) fortalte om seksuelle overgrep: - Får henvendelser fra folk som har opplevd det samme

Marion og Marlene Knutsen har begge fått henvendelser fra andre som har opplevd overgrep. Kriseteamet i Tysfjord kommune tror mange vil trenge hjelp i tiden fremover.

Marion Knutsen håper hennes historie vil bidra til med åpenhet rundt seksuelle overgrep.
  • Ingvild Fjelltveit
    Ingvild Fjelltveit

– Jeg har fått enormt mange positive tilbakemeldinger på at jeg har stått frem. Det gjør godt, sier Marion Knutsen til Aftenposten.

Hun var en av 11 personer som i VG Helg lørdag sto frem og fortalte at hun er blitt utsatt for seksuelle overgrep i Tysfjord kommune i Nordland.

Knutsen fortalte i april om overgrep moren hadde opplevd som barn på en konferanse om fornorsking på Árran lulesamiske senter i Tysfjord.

Overgrepene skal ha vært en medvirkende årsak til at moren hennes senere tok sitt eget liv.

Facebookvideoen av foredraget Knutsen holdt er sett over 60.000 ganger.

– Det kom som et sjokk at jeg fikk så mange tilbakemeldinger. Mange har tatt kontakt med meg og fortalt at de også har opplevd overgrep, og at det har vært til hjelp at jeg har stått frem, sier Knutsen.

Reaksjonene Knutsen fikk etter foredraget, gjorde at hun bestemte seg for å fortelle at også hun har vært utsatt for overgrep i ungdomsårene på Tysfjord.

– Jeg tenkte at når jeg fortalte om mamma og sa hvor viktig det er med åpenhet rundt tema, føltes det feil å skulle gå å holde det inne, sier hun.

Les også

Overgrepene i Tysfjord: - Kommunens hjelp kommer for sent

Ble beskyldt for å skjemme ut familien

Men Knutsen har også fått negative tilbakemeldinger på åpenheten rundt seksuelle overgrep.

– Det handler om at noen mener jeg bringer skam over familien min. Det er trist å høre at folk tenker sånn, men jeg tar det ikke inn over meg. Jeg har bestemt meg for at jeg skal fortelle for å bidra til med åpenhet rundt overgrep, sier Knutsen.

Det var de negative reaksjonene som fikk Knutsens søskenbarn Marlene Knutsen (27) til å bestemme seg for å stå frem og fortelle at også hun har opplevd overgrep.

– Da jeg så reaksjonene Marion fikk i april, ble jeg veldig sint. Jeg tenkte at vi må være flere som står frem, vi må få dette frem i lyset og slutte å koste det under et teppe, sier Knutsen.

Marlene bor i Bodø, og har bodde ikke fast i Tysfjord i ungdomsårene. Likevel var det under besøk til bygda at hun flere ganger skal ha opplevde seksuelle overgrep.

Les også

Tysfjord-ordføreren: - Ante ikke at omfanget var så stort

Fryktet reaksjonene

Marlene Knutsen var nervøs for reaksjonene hun ville få ved å fortelle om overgrepene hun har opplevd.

– Jeg var redd for hvilke tilbakemeldinger jeg kom til å få. Men det har bare vært positivt, mange har tatt kontakt for å fortelle at de har opplevd lignende ting, og at det hjelper dem at vi står frem, sier Knutsen.

Hun sier at tilbakemeldingene kommer fra hele landet, ikke bare fra personer i nærmiljøet.

– Vi må snakke om dette, vi kan ikke fortsette å tie, sier Knutsen.

Marlene Knutsen.

Kristeamet: – Folk er i sjokktilstand

Tysfjord kommune har opprettet et kriseteam som i helgen har reist rundt i lokalmiljøet for å bistå folk som ønsker hjelp etter helgens avsløringer om omfattende overgrep i kommunen.

Morten Aspaas er pleie- og omsorgsleder i kommunen og har vært en del av kriseteamet i helgen. Han forteller at mange av dem de har snakket med er sterkt preget.

– Vi har vært rundt i lokalmiljøet og snakket med ulike personer og grupper, og de fleste er fortsatt sjokkpreget, sier Aspaas til Aftenposten.

Kommunen har fått kritikk for å ikke gjøre nok for å nå den samiske befolkningen, og at krisehjelpen ikke vil bli benyttet av dem som trenger den.

– Jeg forstår at mange i det samiske miljøet ikke har tillit til kommuneapparatet, på grunn av måten den samiske befolkningen historisk har blitt behandlet av norske myndigheter. Vi blir sett på som et maktapparat, sier Aaspaas.

Han sier likevel at han opplever at en boble er i ferd med å sprekke, og at flere fra det samiske miljøet ønsker å snakke med kriseteamet.

– Mange vil nok ha behov for hjelp og noen å prate med i tiden fremover, sier Aspaas.

Les også

- Jeg kan ikke forstå at kommunen har lov til å gjøre så lite

Opptatt av at ofrene får hjelp

Karl Edvard Urheim (47) fortalte allerede i 2007 at han hadde opplevd seksuelle overgrep i nærmiljøet i Tysfjord. Han er glad at flere nå står frem og forteller om det de har opplevd.

– Dette er bare starten på en prosess som jeg håper og tror kan gjøre verden til en bedre plass på sikt. Vi svarer med åpenhet og skal sammen klare å knuse tabuene, skammen og tausheten, sier Urheim til Aftenposten.

Karl Edvard Urheim (47) forteller at han har lagt den vonde fortiden bak seg. I dag er han sanger og holder til Tromsø.

Han er opptatt av at det viktigste er at overgrepsoffere nå får hjelp, fremfor å snakke om hvem som har ansvaret for at ikke mer er blitt gjort tidligere.

– Mitt fokus er ofrene og bare ofrene. Alle som lider skal bli hørt, sett og anerkjent. Ja, jeg er skuffet og sint over alt som ikke er gjort, men jeg ønsker at det skal fokuseres på at alle gode krefter må hjelpe dem som trenger det nå, sier Urheim.

– Samtidig må de ansvarlige rydde opp og starte en langsiktig tillitsbygging, sier han.

Les også

Overgrepene i Tysfjord: - Kommunens hjelp kommer for sent

Har ikke anmeldt sakene

Hverken Marion eller Marlene Knutsen har anmeldt overgrepene. De sier begge at det har vært frykten for å ikke bli trodd som har fått dem til å la være.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å anmelde. Jeg orker ikke gå gjennom en rettsak og vil heller fokusere på å gå videre, sier Marlene Knutsen.

Marion Knutsen har ikke bestemt seg for om hun kommer til å anmelde forholdene.

Les også

  1. Voldtekt: Jeg overvant skyldfølelsen da jeg søkte hjelp. Men jeg anmeldte ikke.

  2. For «Jonas» ble mamma det farligste i livet

  3. Manglende akademisk etterrettelighet om voldtekt, innvandring og statistikk | Randi Lavik

Les mer om

  1. Tysfjord