Ny smitterekord både nasjonalt og i Oslo. Byrådet vil ikke stenge ned hovedstaden.

Det siste døgnet er det registrert 1796 koronasmittede i Norge, 677 av dem i Oslo. Nå ber kommunen helsemyndighetene om råd.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier byrådet følger koronasituasjonen tett, og har løpende dialog med nasjonale helsemyndigheter. Det ble registrert 677 nye koronasmittede i Oslo siste døgn.
  • NTB

Dette er det høyeste tallet på nyregistrerte smittede i Norge på ett døgn siden utbruddet av pandemien. Den forrige toppnoteringen var 1552 nye smittede og kom fredag i forrige uke.

Det siste døgnet er det registrert 677 nye koronasmittede i Oslo. Også det er ny rekord. Tallet for tirsdagen er 305 høyere enn for mandagen. Snittet for den siste uken er 341 smittende pr. døgn, mens snittet for de siste to ukene ligger på 239.

Vil ikke stenge ned

Nå har kommunen bedt nasjonale helsemyndighetene om råd.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) avviser likevel overfor NRK at det foreløpig er aktuelt med en nedstenging av hovedstaden.

– Det er ingen tvil om at smittetallene er høyere enn vi fikk forespeilet fra helsemyndighetene da de satte skoler på grønt nivå, sier han.

– Først og fremst er dette noen som har rammet noe få, og de aller fleste er vaksinert. Men det betyr ikke at man ikke skal være forsiktig og følge de anbefalingene og reglene vi har, sier Johansen videre

Johansen sier til NTB at det ikke er noen tvil om at smittesituasjonen nå er krevende for foreldre, elever og skoler.

– Det er den også for Oslo kommune. Vi har ikke hatt så mange smittetilfeller i løpet av pandemien som vi har nå, sier Johansen.

Han sier smitten har steget mer etter skolestart enn analysene til de nasjonale myndighetene tilsa.

Smitten er så høy at Oslo og en rekke andre kommuner forrige uke ba om endringer i de nasjonale kravene til hvordan kommunene skal teste skoleelever og spore koronasmitten.

Vil ha avklaring om vaksinering av tenåringer

– Det fikk vi, og derfor går vi denne uken og neste over fra å gjennomføre smittesporing og testing av alle nærkontakter i skolene, til å innføre regelmessig hurtigtesting av alle elever. Dette vil gi bedre løpende oversikt og kontroll over smittesituasjonen. I tillegg fortsetter arbeidet med smittesporing i husstandene med uforminsket styrke, sier byrådslederen.

Johansen sier de følger situasjonen tett, og har løpende dialog med nasjonale helsemyndigheter.

– Vi ba tirsdag om råd fra de nasjonale helsemyndighetene om vi bør sette inn flere tiltak. Vi vil vurdere rådene så snart vi får dem.

– Det viktigste fremover vil nok uansett ikke være tiltak, men å fortsette fullvaksineringen av de over 18 år, og begynne vaksineringen av 16- og 17-åringer. I tillegg trenger vi en snarlig avklaring om vaksinering av de som er mellom 12 og 15 år, sier Johansen.

Helseminister Bent Høie (H) sier seg enig med FHI i at høstens smittestrategi ikke har fungert godt nok, men mener nasjonale innstramminger ikke er nødvendig.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg påpekte overfor NRK onsdag morgen at det er særlig smitten i skolene som vekker bekymring. Hun slo fast at smitten hadde økt raskere enn FHI og Helsedirektoratet hadde forventet, og at dette ikke er ønskelig.

– Jeg er helt enig med Camilla Stoltenberg, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til VG onsdag.

Han sier myndighetene ikke kan ha som krav at ingenting blir problematisk, men understreker at man må finne løsninger og justere kursen underveis.

Helseministeren understreker viktigheten av lokale tiltak, og legger til at skolene selv kan velge å ha skoler på for eksempel gult nivå.

– Nasjonale innstramminger er ikke nødvendig nå og har ikke betydning for denne smittespredningen. Hvis vi innfører strenge tiltak for barn og unge nasjonalt vil det ramme barn også steder der det ikke er smitte, sier Høie til VG.

Ifølge MSIS-oversikten til Folkehelseinstituttet ved midnatt natt til onsdag er 160.174 nordmenn bekreftet smittet, og økningen det siste døgnet oppgis å være 1796.

89 innlagt

Tirsdag var 89 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på ti pasienter fra dagen før. Elleve av pasientene får respiratorbehandling, og 22 ligger på intensivavdeling. Tallet på innlagte er det høyeste siden 26. mai, ifølge oversikten.

Om kort tid kan vi være oppe i et tresifret antall sykehusinnleggelser på grunn av korona, tror assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Det store spørsmålet er hvor mange alvorlige sykdomstilfeller vi får når smitten øker slik som nå. Jeg tror vi vil få et tresifret antall inneliggende pasienter om ikke så lenge, mer enn hundre som ligger inne samtidig, sa Nakstad til NTB tirsdag

– Men jeg håper at vi ikke når de samme nivåene som i vinter da vi hadde den tredje smittebølgen, føyde han til.

Fått konsekvenser

De høye smittetallene den siste tiden har fått konsekvenser for gjenåpningsplanen.

– Foreløpig har man satt gjenåpningen på pause for å kunne gjennomføre mer vaksinering, og regjeringen vil ta stilling til dette i en helhet i tiden fremover, sa Nakstad.

Til sammen er 814 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,5 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

Til nå har 3.856.128 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.042.690 personer har fått andre dose.