Norge

- Trygg netthandel i Norge

Men du bør se etter NSAFE-merket når du handler på nett.

  • Kristian Hegertun

Tidligere har Forbruker.no skrevet at internetthandelen i Europa flere steder står til stryk.

Merkeanordningen for tryggere internetthandel i Norge, NSAFE, er sertifikatet som rydder litt opp i internettjungelen. Merket kan bare tildeles virksomheter registrert i Enhetsregisteret i Brønnøysund-registeret, og som ikke er under konkursbehandling. Bedrifter som søker merket, må også være en juridisk enhet med tilfredsstillende regnskapsføring.

NSAFE, som er det eneste av sitt slag i Norge, eies av Standard Norge, men ble i 1999 etablert av Forbrukerrådet i samarbeid med nettaktørenes interesseorganisasjon, eforum.

— Gode betingelser

- Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen av tilstanden for netthandel i Europa, sier Randi Myklebostad, prosjektleder i NSAFE til Forbruker.no.

— De norske nettbutikkene er generelt veldig gode, og forbrukerne blir i all hovedsak tilbudt bra betingelser.

— Når vi vurderer bedrifter som søker om NSAFE-merket, bruker vi kriterier og retningslinjer som først og fremst bygger på et nasjonalt og europeisk omforent lovverk, men også en "beste praksis" i nasjonal og internasjonal sammenheng. Men selv om norske forbrukere i all hovedsak blir tilbudt å handle i sikre omgivelser, det gjelder ikke minst for elektronisk betaling, så har vi aldri merket en NSAFE-butikk som ikke har rom for forbedring, sier Myklebostad

Klageorgan

NSAFE fungerer også som klageorgan, og på nettsiden finnes eget elektronisk klageskjema.

Dersom kriteriene for tildeling av merket ikke lenger er oppfylt, mister nettbutikken retten til å benytte merket.

Eksempel på krav til NSAFE nettbutikker:

  • Nett butikken skal ha komplette salgsbetingelser tilgjengelig til enhver tid i hele handleprosessen.
  • NSAFE godtar ikke at nettbutikker tar forskuddsbetaling dersom forskuddet ikke er sikret.
  • Dersom en kunde betaler med kreditkort, skal man tydelig få vite når kortet belastes eller reservasjon blir foretatt.
  • Kunden skal alltid få en komplett ordrebekreftelse pr. epost. Nettbutikken skal også ha god informasjon om hvordan man behandler persondata, og hvem som er behandlingsansvarlig for slike data.

Kopierer NSAFE-butikker

Resultatet av sertifikatordningen kan i hvert fall indirekte leses ut av prisutdelinger og overføring av "standarder" fra gode nettbutikker.

— Første gang i fjor kåret Posten årets nettbutikk, og vi er ikke overrasket over at det var en NSAFE-merket nettbutikk som vant. Vi ser også at andre nettbutikker ofte kopierer salgsbetingelser fra de nettsteder som har NSAFE merket, sier Agnes Beathe Steen Fosse, som er daglig leder i NSAFE og eforum.

- Har sin funksjon

- NSAFE har helt klart hatt en viktig funksjon siden oppstarten i 1999, sier Pål Bjønnes i Forbrukerrådet til Forbruker.no.

— Primærfunksjonen har vært å samkjøre en del retningslinjer for internetthandel. Etter hvert som Internett mer og mer blir sett på som en handelsplass, er NSAFE viktig for å etablere kjørereglene for handelsbransjen på nett. Men det er en diskusjon om ikke ordningen bør være enda mer omfattende. For eksempel i Danmark har de systemer som er enda mer oppfølgende mot nettbedriftene, sier Bjønnes.

Mener du det er trygt å handle på nettet? Diskuter nedenfor:

Les også

  1. Vi er Europas sinker

  2. Klagerekord på utenlandskjøp

  3. Unngå å bli lurt på nett

  4. Frykter useriøse nettbutikker

  5. Ny, sikker nettbetaling