Nittedal-ordfører frifunnet for korrupsjon

Påtalemyndigheten ba om ett år og seks måneders fengsel. Men eksordfører Hilde Thorkildsen er nå frifunnet for korrupsjon.

Korrupsjonstiltalte Hilde Thorkildsen er frifunnet i retten.

Thorkildsen og en lokal forretningsmannen var tiltalt av Økokrim for grov korrupsjon, i forbindelse med en byggesak.

Begge er nå frifunnet. Dommen er enstemmig. Det var NRK som omtalte saken først.

– Jeg er veldig lettet over å bli trodd. Jeg er veldig glad og skal være sammen med familien min i kveld, sier Thorkildsen til NRK.

Fem uker i retten

Saken startet i Romerike og Glåmdal tingrett i slutten av august. Den varte i fem uker.

Ifølge tiltalen var den tidligere ordføreren i Nittedal involvert i kommunens behandling av saker, der den medtiltalte næringsdrivende mannen hadde interesser og eierskap.

Les også

Ordfører i Nittedal tiltalt i korrupsjonssak

Det gjaldt blant annet reguleringen og utviklingen av et nytt boligområde i Bjørnholtlia i Hakadal.

I november 2013 sørget den næringsdrivende medtiltalte for at et beløp på 125.000 ble overført til et selskap ordføreren eide halvparten av, ifølge tiltalen. Overføringen skjedde via et tredje foretak. Det ble senest i 2014 avtalt at dette var et lån, ifølge tiltalen. Men pengene ble ikke tilbakebetalt.

Økokrim mente at pengeoverføringen var uforenlig med ordførervervet.

Ifølge dommen står det at retten er «kommet til at det ikke er ført bevis for noen sammenheng mellom pengeoverføringen i 2013 og Hilde Thorkildsens verv som ordfører, og at det må ses bort fra at det har foreligget noe påvirkningsmoment».

I dommen står det også at påtalemyndigheten ikke har ført bevis for at medtiltalte i saken har «ytt en utilbørlig fordel til Hilde Thorkildsen i anledning hennes stilling som ordfører».

Derfor ble begge frikjent i saken.

Les også

Korrupsjonstiltalt ordfører: – Jeg har ikke gjort noe galt

Nektet straffskyld

I sin prosedyre i september beskrev aktor Esben Kyhring lovbruddet som grovt.

I tillegg til fengselsstraffen la aktor ned påstand om inndraging av 120.000 kroner fra Thorkildsen til fordel for staten.

Men ordføreren har nektet straffskyld.

– Jeg ser frem til å fortelle min historie i retten, sa Hilde Thorkildsen (Ap) til Romerikes Blad før rettssaken startet tidligere i høst.