Forsvinningssaken: Enveiskommunikasjon uten mulighet for å gi beskjed til de angivelige kidnapperne

De antatte kidnapperne av Anne-Elisabeth Hagen (68) har gitt en ny beskjed til både familien, bistandsadvokaten og politiet, men har ikke kommet med bevis for at hun er i live.

Politiinspektør Tommy Brøske var sparsom med detaljene da han informerte pressen om ny kontakt med antatte kidnappere.

– Familien synes det er bra at de som hevder å ha Anne Elisabeth har kontaktet oss på en annen og bedre måte. Det negative er at det er snakk om enveiskommunikasjon uten mulighet for familien å svare direkte tilbake, sa familiens bistandsadvokat Svein Holden mandag kveld.

Det er nå 104 dager siden Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog. 68-åringen er antatt bortført.

Venter på livsbevis

Holden, som holdt en kort pressekonferanse i Mo i Rana, sier politiet har gitt familien en klar anbefaling om ikke å gå i forhandlinger før de har fått bevis for at hun er i live.

– Dersom familien mottar et slikt livsbevis, som motparten har skissert i sin nylige henvendelse til oss, så vil familien arbeide for å få Anne Elisabeth trygt og raskt hjem. Dette er familiens eneste fokus. Dette rådet kommer familien til å følge, sa Holden.

Etter den korte pressebriefingen gjentok han det samme budskapet på engelsk, da familiens eneste mulighet for kanskje å nå gjennom med en beskjed til kidnapperne er å gå via massemediene.

Arkivbilde: Bistandsadvokat Svein Holden.

Ny kommunikasjonsplattform

På en annen pressekonferanse tidligere mandag ettermiddag opplyste politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt at familien på nytt har hatt kontakt med den andre siden.

– Men det er ikke lagt frem noe bevis på at de som hevder å ha henne, faktisk har henne. Hverken familien eller politiet har heller mottatt livsbevis, sa Brøske.

Ifølge politiinspektøren har både familien, politiet og bistandsadvokat Svein Holden fått det nye budskapet fra de antatte kidnapperne, via en ny kommunikasjonsplattform.

Brøske ville ikke si noe om når dette budskapet kom, hva som var innholdet, hvilken plattform det kommuniseres via eller om kommunikasjonen fortsatt er krevende.

– Det er ikke lagt frem noe bevis på at de som hevder å ha henne, faktisk har henne, sa politiinspektør Tommy Brøske mandag.

Livsbevis kan endre politiets anbefaling

Brøske slo nok en gang fast at politiets klare råd til familien er å ikke inngå forhandlinger eller å betale løsepenger før det er kommet bevis på at Anne-Elisabeth Hagen er i live.

– Hvis det skulle komme bevis på at hun er i live, vil anbefalingen endre seg?

– Våre vurderinger og anbefalinger vil ta hensyn til utviklingen i saken. Utover det, tenker jeg at det er bistandsadvokaten som vil være rette vedkommende til å svare, svarer Brøske.

– Holdepunkter for å si at motparten er den samme

– Er dere sikre på at motparten er den samme som tidligere?

– Vi kan ikke være sikre. Vi mener at gjennom de svarene vi har fått, så har vi holdepunkter for å si at motparten er den samme, svarer han.

– Frykter dere at det kan være personer som utgir seg for å være kidnappere?

– Det er en bekymring. Vi kan ikke gi noen garantier, men pr. nå tror vi at det er de samme.

Savnede Anne-Elisabeth Hagen og hennes mann Tom Hagen.

Urovekkende med manglende livstegn

Politiet skisserer en direkte telefonsamtale fra 68-åringen, en e-post med video eller bilde, lyd eller brev pr. post, eller kontakt via bistandsadvokaten som livsbevis.

– Det viktigste er at livsbeviset kan datofestes, og bevise at Anne-Elisabeth Hagen lever, la han til.

Han ga uttrykk for at politiet fortsatt har håp om at Hagen lever er i god behold.

– Samtidig er det urovekkende at det ikke er kommet livstegn, til tross for familiens tidligere budskap, sa Brøske.

Ba om bedre kommunikasjon

Politiinspektøren understreket igjen at politiet ikke er en forhandlingspart i kontakt med dem som kan ha bortført den 68 år gamle kvinnen.

24. januar gikk bistandsadvokat Svein Holden ut og ba på vegne av familien om at kidnapperne måtte ta kontakt på nytt og skape dialog, gjennom en bedre kommunikasjonskanal enn den som er blitt brukt siden 31. oktober da Hagen forsvant.

Ifølge Brøske ble denne oppfordringen nå fulgt opp med en nye meldingen, som altså har gått til både familie, bistandsadvokat og politiet.

– Politiet vurderer det som positivt at det er mottatt et nytt budskap, og at motparten denne gangen har tatt kontakt på en mer egnet plattform for kommunikasjon, sa Brøske.

Les også

Over 100 dager. Ingen svar. Her er bevisene politiet kan ha gått glipp av.

Nye undersøkelser og styrket kidnappingsteori

31. januar gjennomførte politiet nye tekniske undersøkelser i Sloraveien 4.

To kriminalteknikere fra Kripos tok da i bruk et apparat for 3D-skanning av åsteder.

1. februar opplyste politiet til Aftenposten at teorien om at Hagen er blitt bortført, nå er styrket.

– Jeg kan ikke kommentere det noe ytterligere. Men vi mener at den er noe styrket, sa politiinspektør Tommy Brøske ved Øst politidistrikt.

Etter at politiet gikk ut med saken til offentligheten er det blitt gjennomført søk i Langvannet, som ligger like nedenfor boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

Politiet har så langt ikke kommentert funnene som ble gjort i vannet nedenfor boligen.