Venter byttekaos i butikk og trafikk

Hvert år bytter nordmenn julegaver for millioner av kroner. Det skaper kaos både i butikk og trafikk, og det er ventet mange uhell på «den store byttedagen».

Stress og byttekaos fører til svært mange uhell ifølge forsikringsselskapet Frende Forsikring.
  • og NTB

Desember er den største kollisjonsmåneden i året. Måneden er svært travel og folk er stresset for å få handlet inn mat og julegaver, og senere byttet dem. Hvert år bytter nordmenn julegaver for millioner av kroner.

Roger Ytre-Hauge er fagsjef på motor i Frende Forsikring. Han forteller at julaften og første juledag er de roligste dagene på skadefronten i hele desember før det smeller når butikkene åpner tredje juledag.

«Den store byttedagen» var den fjerde største kollisjonsdagen i kollisjonsmåneden desember for Frende forsikring i fjor. Ifølge Ytre-Hauge oppstår mange uhell i byttekaoset, når folk er stresset og har det travelt, og krasjer borti murer, søppeldunker, veikanter og andre biler.

På toppen av det hele er det varslet underkjølt regn og svært glatte veier på deler av Østlandet.

Stress ned

– Romjulen er lang, så det er ingen grunn til å stresse. Sett på en julesang, ro ned og tenk på å kjøre smart og sikkert. Så slipper du å komme hjem igjen med en skademelding i handleposen etter byttedagen, sier han.

Virke faghandel mener det er smart å være tidlig ute med byttehandelen ettersom størrelser og modeller fort kan bli utsolgt. De anbefaler også å få byttet varen så fort som mulig før salget begynner på nyåret. Det lønner seg å komme forberedt og ha med kvittering eller byttelapp.
Les også

Posten oppfordrer folk til å sende julegaver senest søndag

Virke faghandel mener imidlertid at det er smart å være tidlig ute med byttehandelen ettersom størrelser og modeller fort kan bli utsolgt. De anbefaler også å få byttet varen så fort som mulig før salget begynner på nyåret. Det lønner seg likevel å komme forberedt og ha med kvittering eller byttelapp.

– Sjansen for å få byttet julegaven øker hvis man er tidlig ute og varen er uåpnet, sier direktør for Virke faghandel Bror William Stende.

Han mener vi bør bli enda flinkere til å bytte julegaver vi ikke trenger eller ikke kommer til å bruke, slik at vi ender opp med ting vi kun har bruk for.

– Det er bra for miljøet også, sier han.

Kaotiske forhold rundt jule- og romjulshandel er ikke noe nytt. Her er det kork i Oslo sentrum i desember 1967.

Sjekk byttelappen

Forbrukerrådets oppfordring før jul var å huske byttelapp på alle gaver. Ifølge fungerende leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet Thomas Iversen, må man være klar over at byttelappen kan ha tidsbegrensning.

Dersom gaven ikke har byttelapp, er det opp til butikken om man får byttet gaven. Det er ingen lovfestet rett å få bytte varer eller få en tilgodelapp.

Dersom man er en av dem som skal ferdes i trafikken for å få byttet sine gaver de kommende dagene, oppfordrer forsikringsselskapet til å orientere seg en ekstra gang, kikke seg rundt, stresse ned, ikke stole fult og helt på ryggesensorer og bruke bakruten istedenfor speilene.

Hvis du i tillegg har byttelapp på gaven din og er innenfor tidsbegrensningen vil du trolig få en god bytteopplevelse uten ripe i lakken.