Norge

Norwegian oppretter nye datterselskaper i Norge, Sverige og Danmark

Styret i Norwegian Air Norway (NAN) besluttet å etablere nye datterselskaper i Norge, Sverige og Danmark for de skandinaviske pilotene i selskapet. Dette endrer ingenting, sier de streikende pilotene.

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

I vedtaket fra styret i Norwegian heter det også at tariffavtalene med eksisterende rettigheter og betingelser videreføres i de nye selskapene, inkludert retten til å streike.

— Det endrer ikke noe. Eneste vi kan forholde oss til er morselskapet. sier fagforbundet Parats leder Hans-Erik Skjæggerud.

Det var ingenting i uttalelsen som Parat kom med, som tyder på at vedtaket fra Norwegian er et bidrag til å løse konflikten.

I kveld leste Skjæggerud opp en kort erklæring som kommentar til det dramatiske vedtaket i styret i Norwegian der de oppretter tre datterselskaper og overfører pilotene i Norge, Sverige og Danmark dit.

Omgår streikeretten

— Vi mener Bjørn Kjos ikke kan gjøre det han nå har gjort. Som arbeidsgiver har han ingen myndighet til å bestemme over arbeidstakere mens de er i streik. De er jo midlertidig løst fra sitt arbeidsforhold, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud som mente at det styret nå har vedtatt i realiteten er et forsøk på å omgå streikeretten.

Ifølge Skjæggerud forholder Kjos seg ikke til spillereglene når det passer ham.

Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole i Bergen sier til Aftenposten at han er svært usikker på hva Norwegians ledelse vil oppnå med de nye selskapsetableringene.

Streiken setter jobber i fare

Norwegians klare mål er at alle piloter skal ha jobb i et Norwegian-selskap i fremtiden. Den pågående streiken setter alles arbeidsplasser i fare, og denne alvorlige situasjonen skal pilotene selv kunne påvirke utfallet av, heter det i pressemeldingen.

Dette vedtaket i styret kommer etter at det natt til i dag var kontakt mellom partene og etter at Norwegian ble innkalt til meklingsmøte med beskjeden om at nok er nok. Der fagforeningen ikke møtte.

— Dette er en klar trussel. Det føles som å få en pistol mot hodet, hvor man skal leies inn i et rom for å signere noe som de har bestemt, sa Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Da konsernsjef Kjos møtte pressen torsdag ettermiddag, avviste han å ha kommet med trusler overfor fagforeningen, som betegnet hans utspill som «en pistol mot hodet».

— Nå har de fått en mulighet til å forhandle på overtid. Dette er det motsatte av en trussel, sier Kjos.

Da streiken i flyselskapet var godt inne i det sjette døgnet, kom Norwegian med det som ble oppfattet som en trussel fra ledelsen overfor de ansatte. Klokken 1533 ble handelen i Norwegian-aksjen på Oslo Børs i påvente av en melding fra selskapet. Den kom en halv time senre og inneholdt meldingen om at det nå etablerer nye selskapene Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark og Pilot Services Sweden er et forsøk på å gi pilotene i hvert enkelt land muligheten til selv å påvirke sin fremtid.

Video: Parat: - Useriøst å true oss

Professor og flyekspert: — Dette endrer lite

Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole i Bergen sier til Aftenposten at han er svært usikker på hva Norwegians ledelse vil oppnå med de nye selskapsetableringene.

— Jeg kan ikke se hvordan dette skal kunne bringe ny bevegelse inn i konflikten. De streikende pilotene har vært klare på at de vil ha en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle, noe Bjørn Kjos har avvist som totalt uakseptabelt. Nå får man altså tre ulike selskaper å forholde seg til i stedet for den ene i dag, Norwegian Air Norway. Med mindre det ligger forhold som ikke er kjent ennå, virker det for meg som om dette styrevedtaket ikke endrer mye på situasjonen eller gjør det enklere å komme frem til en avtale med pilotene, sier Steen.

Jobb eller ikke

-Alternativet er at vi ikke har noe selskap.Alternativet for pilotene er å ha en jobb eller ikke å ha en jobb, sa Kjos.

Kjos ble spurt om det blir noken dag med storstreik fredag.

– Det blir det, sa Kjos.

– Blir det nå en halv streik,med bare de norske pilotene, spurte TV2.

– Jeg håper at vi kommer til enenighet og at alle kommer tilbake på jobb.

Til VGTV sier Kjos at de erklare til å fortsette forhandlingene.

Kostnadene må ned

Norwegian og pilotenes arbeidsgiver NAN har vært tydelige på at kostnadsnivået må ned og fleksibiliteten opp i den skandinaviske operasjonen hvis selskapet skal kunne beholde like mange piloter som i dag. Alternativet er nedbemanning i Skandinavia. Virksomhetsoverdragelsen reduserer også risikoen for konkurs i NAN. Tarifforhandlingene kan når som helst gjenopptas i de respektive pilotselskapene, skriver selskapet i en pressemelding.

Norwegian har hele tiden vært innstilt på finne en løsning med NPU og Parat, men ledelsen verken vil eller kan overlate til en ansattgruppe å overta styringen av Norwegian-konsernet. Norwegian og NAN satte tidligere i dag en frist for å komme til forhandlingsbordet. Da fristen klokka 15 utløp var det ingen reell forhandlingsvilje å spore hos NPU og Parat. Selskapet blør og hittil er over 100 000 passasjerer berørt. Norwegian er på vei inn i det sjuende døgnet med pilotstreik. heter det i meldingen.

I pressemeldingen hevder Norwegian at selskapet har fått henvendelser fra svenske og danske piloter som ikke vil risikere sin egen arbeidsplass som følge av NPUs ultimatum.

Styringsretten i Norwegian ligger fast

Fagforeningen Parat har hevdet at det de kjemper for en tariffavtale, noe de allerede har og som nå også videreføres. Det konflikten dreier seg om er styringsretten i Norwegian-konsernet, som verken ledelse eller styre kan overlate til fagforeningen, heter det i melldingen.

afp000845464-RY4HvEan8p.jpg Foto: NTB scanpix

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Norwegian: – Dette kunne vi ordnet internt

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  LO frykter at norske bedrifter skal «ta en Kjos.»

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Norwegian-problemene skyldes dårlig ledelse | Pål Vegard Hagesæther

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  - Pilotmangel vil oppstå på nytt for Norwegian

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Hun ble brukt i reklame for Wizz Air. I dag kjemper hun mot selskapet i retten.

 6. NORGE
  Publisert:

  Slik kan du prøve deg som tungtvannshelt