Mann fra Akershus skal ha begått overgrep mot 460 unge gutter

En 26 år gammel mann fra Romerike er tiltalt i en overgrepssak med rundt 300 fornærmede unge gutter. I tillegg skal han ha forgrepet seg på ytterligere 160 gutter.

Advokat Gunhild Lærum er en av den overgrepstiltalte mannens to forsvarere. Arkivfoto fra 2015.

Overgrepene mot de 160 guttene har mannen fått påtaleunnlatelse for. Påtaleunnlatelse er den mildeste straffreaksjonen i norsk strafferett, og er i denne saken brukt av prosessøkonomiske hensyn.

– Han har levd et dobbeltliv. Nå skjønner han at han har utsatt mange for svært, svært krenkende adferd. Han har det vanskelig, går i terapi og ønsker å bli en bedre person, sier mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, til Aftenposten.

Les også

Syv siktet i politiaksjon mot overgrepsnettverk

Lærum sier at 26-åringen hadde et «voldsomt avhengighetsforhold» til den typen handlinger han nå er tiltalt for.

Omfanget av overgrepene mannen er tiltalt for, gjør at politiet omtaler saken som Norges hittil mest omfattende overgrepssak.

– Øst politidistrikt har i flere år etterforsket en omfattende straffesak som gjelder seksuelle overgrep mot flere hundre barn (unge gutter), opplyser statsadvokat Guro Hansson Bull i en pressemelding og fortsetter:

«Det er nå utferdiget tiltale i saken hvor ca. 300 unge gutter er fornærmet. I tillegg er det gitt en straffereaksjon i form av prosessøkonomiske påtaleunnlatelser for seksuelle straffbare forhold begått mot ytterligere ca. 160 unge gutter.

Les også

Oslo-ordføreren: Listhaug må komme med konkrete tiltak mot overgripere

Tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk. Saken er alvorlig og er Norges hittil mest omfattende overgrepssak. De fornærmede er fra alle deler av Norge samt fra andre nordiske land.»

Startet med internett

Tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk. Ved disse tilfellene skal det også ha blitt utført seksuelle handlinger, og ifølge tiltalen er noe av dette også filmet.

Mannen har sittet varetektsfengslet siden 2016 mens politiet har foretatt en omfattende etterforskning. Det er beslaglagt store mengder med chattefiler, filmer og bilder som har vært svært tidkrevende å gjennomgå.

I tillegg har identifisering av de fornærmede i saken vært arbeidskrevende, opplyser statsadvokat Guro Hansson Bull i en pressemelding.

Utga seg som jente

Gjennom å utgi seg for å være en jente på nettet i ulike sosiale medier skal mannen ha klart å skaffe seg guttenes tillit. Etter hvert skal guttene ha blitt overtalt til å sende fra seg nakenbilder og videoer til romerikingen, skriver Romerikes Blad.

Hvis ofrene har nektet å delta i handlingene, har de blitt truet med at 26-åringen ville spre materialet som han hadde fått av guttene videre på nettet. Mannen er derfor i flere av tiltalepunktene tiltalt for både voldtekt og grov voldtekt.

Erkjenner alt

26-åringen ble pågrepet første gang sommeren 2016, ble løslatt og pågrepet på nytt på høsten. Siden da har han sittet i varetekt.

Siden dag én av etterforskningen har han innrømmet det han har gjort, ifølge forsvarerne hans.

– Han erkjenner de faktiske forholdene og er selvfølgelig lei seg for at han har kommet i en sånn type situasjon over lang tid. Han har ikke erkjent straffskyld for noen av disse postene. Det er fordi jusen er komplisert og det er vanskelig å vurdere dette, sier Lærum.

26-åringen er tiltalt for voldtekt av 15 gutter.

– Noen av de forholdene kommer til å bli erkjent, men ikke alle.

– Ikke pedofil

Tiltaltes andre forsvarer, advokat Gard A. Lier, sier til Romerikes Blad at mannen ikke anser seg som pedofil siden han mener at han ikke målrettet har gått etter mindreårige.

Saken er berammet ved Nedre Romerike tingrett fra 22. januar 2019. Foreløpig tidsanslag for varigheten av hovedforhandlingen er til og med september 2019.