Norge

Mannen som ble dømt for drapet på Galina Sandeva kjent utilregnelig – kan bli løslatt

Borgarting lagmannsrett konkluderte onsdag med at med at Hamar-mannen som ble dømt til 18 års fengsel for drapet på Sandeva i 2015, er utilregnelig.

Bispekaia, der Galina Sandeva (28) fra Bulgaria (innfelt) ble funnet drept.
  • og NTB

Dermed kan mannen ikke straffes for drapet. Alternativene er innleggelse på psykiatrisk sykehus eller, om han ansees som frisk nok, løslatelse.

Bulgarske Galina Sandeva (28) ble funnet drept i bilen sin på Bispekaia i Bjørvika i Oslo 17. desember 2015.

Sandeva tilhørte prostitusjonsmiljøet i hovedstaden. 4. januar 2016 ble en da 24 år gammel mann pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han er opprinnelig fra Hamar, men bodde i Oslo da drapet fant sted.

Psykotisk

Sandeva ble knivstukket minst 30 ganger i overkroppen og i halsen. Hun døde etter kort tid av forblødning.

Politiet på stedet der Sandeva ble funnet drept i sin egen bil. Bilen sto parkert ved betongblokkene til høyre.

I april i fjor ble 27-åringen dømt til 18 års fengsel for drapet. Få måneder etter at dommen falt, ble Hamar-mannen oppfattet å være psykotisk. Han ble observert på nytt, og de sakkyndige konkluderte med at han var psykotisk også på gjerningstidspunktet, melder TV 2.

– Den tiltaltes behandler i fengselet oppfattet ham som psykotisk, og på den bakgrunn ble de opprinnelig rettsoppnevnte sakkyndige bedt om å avgi en tilleggsuttalelse hvor de begge konkluderte med at tiltalte hadde vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sa aktor Andreas Schei til NTB i mai.

I tingretten fant psykiater Helge Haugerud og psykolog Bjørn Solbakken at 27-åringen ikke led av noen alvorlig psykisk sykdom. Den nye konklusjonen som sa det motsatte ble derimot møtt med kritikk fra Den rettsmedisinske kommisjon som ba de sakkyndige om å avgi nok en tilleggsuttalelse.

Vitnene avgjorde

– I den nye tilleggsuttalelsen er det slik at den ene av de sakkyndige under tvil går tilbake til den opprinnelige konklusjonen om at tiltalte er tilregnelig, mens den andre fremdeles mener 27-åringen er psykotisk, sa statsadvokat Schei.

Da ankesaken kom opp for Borgarting lagmannsrett i mai, opprettholdt påtalemyndigheten først sin påstand om straff.

– Men etter at vi hørte vitnene i saken, blant annet fengselshelsetjenesten, de sakkyndige og Den rettsmedisinske kommisjon, så mener jeg at de har begrunnet godt hvorfor de mener at han var psykotisk på gjerningstidspunktet, sier statsadvokat Andreas Schei til TV 2.

Juryen landet på samme konklusjon.

Tvungent psykiatrisk apparat rundt seg

De sakkyndige har uttalt seg om 27-åringens prognoser. De mener at han trenger et tvungent psykiatrisk apparat rundt seg. Han går fortsatt på antipsykotiske medisiner.

En opplysning som ble gjenstand for mye oppmerksomhet før rettssaken i tingretten var den om at 27-åringen dagen før drapet hadde snakket med en venn om at man kunne bli til en varulv ved å drepe et annet menneske. Flere av hans nærmeste venner skal ha reagert sterkt på mannens oppførsel.

Les mer om

  1. Drap
  2. Rettssaker
  3. Oslo