I dag går alarmen over hele landet

Rundt halvparten av befolkningen vil høre de tre signalseriene klokken 12 i dag. Dette betyr de.

SIRENE: Tyfonene kan høres rundt lunsjtider i dag.

– Mange vet nok ikke hva signalet betyr.

Det sier seksjonssjef for logistikk og beskyttelse i Sivilforsvaret, Jørn Atle Moholt til Bergens Tidende.

Hvert år i januar og juni sender Sivilforsvaret ut varsler gjennom et anlegg med 1250 sirener. De skal kunne høres av rundt halvparten av befolkningen.

«Viktig melding – lytt på radio» betyr de tre signalseriene som skal ule over hele Norge i 12-tiden i dag.

UROLIGE: Jørn Atle Moholt fra Sivilforsvaret forteller at de får henvendelser fra folk som blir urolige når alarmen går, men i dag er det ingenting å frykte.

– Folk er blitt urolige

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skriver i en pressemelding at signalet betyr at du skal søke informasjon der du kan, gjennom tv, radio, og sosiale medier.

– Vi sender ut signalet i dag for å teste om anlegget fungerer, i tillegg til at vi vil at folk skal bli vant til varslingen og få med seg hva den betyr, sier Moholt.
Det er altså ikke noe å frykte når alarmen går i dag.

– Vi har hatt noen henvendelser etter prøvene fra folk som har blitt urolige. Derfor prøver vi å gi ut informasjonen på forhånd om at det skal være en test, sier Moholt.

Svært sjelden brukt

Seksjonssjef Moholt forteller at signalet blir brukt svært sjelden i Norge. Sist gang det ble brukt ved en reell hendelse, var under en brann i Lillestrøm i 2000.

Les også

Da Lillestrøm var minutter fra å bli blåst i stykker

Sivilforsvaret har to signaler i tillegg til «Viktig melding – lytt på radio»: «Flyalarm» og «Faren over».
Du kan lytte til dem her.

– I fredstid sender vi kun «Søk informasjon». De andre signalene er beregnet for bruk i krig. Uansett hendelse er det viktig å kunne sende ut informasjon til publikum, sier Moholt.