Norge

Hovedredningssentralen: Ikke håp om å finne savnet besetningsmedlem i Barentshavet i live

Det er ikke lenger håp om å finne det savnede besetningsmedlemmet fra kystvaktfartøyet Nordkapp i live, mener Hovedredningssentralen.

Et besetningsmedlem antas å ha falt over bord fra kystvaktskipet Nordkapp.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Søket fortsetter derfor etter en antatt omkommet.

– Søket etter det savnede besetningsmedlemmet fra KV Nordkapp fortsatte fram til morgentimene søndag, men uten funn. Det regnes nå ikke lenger som mulig å finne den savnede i live, så redningsaksjonen gikk klokken 9 over til å være et søk etter antatt omkommet, opplyser Hovedredningssentralen for Nord-Norge (HRS) søndag formiddag.

De sivile fartøyene var da dimittert, mens de to kystvaktfartøyene Nordkapp og Barentshav fortsatte søket som nå ledes av Nordland politidistrikt.

– Hovedredningssentralen er svært takknemlig overfor alle de fartøyene som gikk ut av fisket for å delta i søket. Et stort antall fartøyer, i all hovedsak russiske, bidro til at det var mulig å få gjennomført søket, fastslår Hovedredningssentralen.

Seilte 130 kilometer fra trolig hendelsessted

De ble varslet like etter klokken 10 lørdag formiddag og satte umiddelbart i gang et koordinert søk etter den savnede. Han ble sist sett om bord rundt midnatt, da KV Nordkapp befant seg om lag 93 kilometer nord-nordvest av Bjørnøya.

– Det er likevel regnet som sannsynlig at den savnede fortsatt var om bord i 2.30-tiden. Siden den tid hadde fartøyet beveget seg en strekning på om lag 130 kilometer sørøstover, til en posisjon like øst av Bjørnøya, opplyser Hovedredningssentralen.

Den savnede er et mannlig, vernepliktig besetningsmedlem som var om bord som en del av førstegangstjenesten, opplyser kommunikasjonssjef Endre Barane i Sjøforsvaret til Vesterålen Online.

Kystvaktas hovedkontor på Sortland informerte den vernepliktiges pårørende lørdag.

Fortsetter søket

Sjøforsvaret takker Hovedredningssentralen for innsatsen med å lede og gjennomføre søket etter deres savnede seiler, som de nå antar har omkommet.

– Dette er en tragisk dag for oss alle, hvor vi må anta at en av våre har gått tapt. Vi skal gjøre vårt ytterste med å finne mannen vår og komme til bunns i hvordan noe slikt kan skje. Mine tanker går nå til de nærmeste pårørende, sier Kystvaktens sjef, flaggkommandør Ottar Haugen, i en pressemelding.

Forsvaret velger å fortsette søket med KV Nordkapp og KV Barentshav.

– Vi vil samtidig vurdere andre ressurser, som luftfartøy, dersom værforholdene tillater det. Og så skal vi gjøre vårt beste med å ivareta de pårørende og mannskapet på KV Nordkapp på en god måte, sier Haugen.