I 1980 sendte NRK og TV-kringkastere i over 60 land serien Cosmos: A Personal Voyage, og fikk en halv milliard mennesker til å benke seg foran skjermen gjennom 13 episoder.

Programleder var amerikanske Carl Sagan (1934-1996) – astronom, kosmolog og forfatter. Den sjarmerende, kunnskapsrike og inspirerende programlederen fikk TV-seerne til å rette blikket mot verdensrommet med fornyet interesse og innsikt.

Astronom Carl Sagan brøt «kosmosmuren» da han ledet en halv milliard TV-seere gjennom universet i 1980.
Wikipedia

Og – han gjorde mer for å rekruttere unge mennesker til forskermiljøene enn noen skolekampanje noen gang vil klare.

Traff Sagan og ble frelst

En ung mann som ble fanget i «Cosmos-garnet», var Neil deGrasse Tyson. Som gutt fikk han en signert bok der Sagan skriver: «Til Neil, en kommende astronom». Gutten ble etter hvert personlig kjent med sin helt, og nå skal han lede oppfølgeren til Sagans Cosmos .

Se video: Carl Sagans introduksjon til «Cosmos»

Det kan ikke være lett å gå i Carl Sagans fotspor. Hans formidlingsevne var unik, og han var mer enn en teoretiker. Sagan var aktivt med i flere romprogrammer, blant annet da NASA sendte «Viking»-landerne til Mars i 1975. Han var også med på å sende sondene «Voyager» 1 og 2 ut på sine fantastiske reiser gjennom solsystemet vårt.

Astronom Neil DeGrasse Tyson går i Carl Sagans fotspor, og tar oss med på en reise gjennom kosmos.
NGC

Neil DeGrasse Tyson ble astrofysiker og er i dag direktør for Hayden Planetarium i New York som er en del av Rose Center for Earth and Space ved det amerikanske nasjonalhistoriske museet, der han i tillegg er forsker.I likhet med den opprinnelige serien, består også oppfølgeren av 13 programmer. De er produsert av FOX International og National Geographic Channels. Serien begynner på norske NatGeo Channel i kveld – og den internasjonale lanseringen blir storslått: Dokumentaren vises i 180 land, og programleder Tyson er sendt på PR-turné verden rundt i beste Hollywood-stil. Det kan nok behøves. Da den første serien ble sendt på NRK, hadde ikke norske TV-seere mange kanaler å velge i. I dag kan TV-seere verden over velge og vrake blant talløse kanaler som alle kjemper om oppmerksomhet.

Se trailer:«Cosmos–A Space-Time Odyssey»

Nølende TV-selskaper

Å komme med en ny Cosmos -serie 34 år etter den originale suksessen var slett ingen selvfølge. Produksjonskostnadene er enorme, og dagens TV-seere er langt mer kravstore enn i 1980. Produsent Ann Druyan måtte jobbe i flere år før hun fikk napp hos noen av de store TV-selskapene.

Hvorfor var hun såpass standhaftig i sin streben etter å lage en ny serie? Jo, Ann Druyan er Carl Sagans enke – og hun var aktivt med på å skape den første serien. Hun mener det er mye nytt å fortelle. Og hun har rett. Da den første serien ble sendt, hadde utforskningen av det ytre av solsystemet vårt så vidt begynt. I dag vet vi at det finnes mange, mange andre lignende solsystemer og planetsystemer i vårt «nabolag» i Melkeveien. Kunnskapene om vår egen planet og rommet rundt oss har eksplodert de siste tiårene, selv om vi fortsatt bare skraper i overflaten av mysteriet.

Se video: Ann Druyan introduserer Carl Sagans «Cosmos»

I serien tar vi steget om bord i romskipet “Spaceship of the Imagination”.
NGC

Serien Cosmos–A Space-Time Odyssey drar til fulle nytte av nåtidens muligheter for grafikk og spesialeffekter. Det er flott å se på, men krever en hårfin balansegang mellom vitenformidling og effekteri.Programleder Neil DeGrasse Tyson tar oss med om bord i det virtuelle romfartøyet «Spaceship of the Imagination» og fører oss fra vår lille krok i universet, gjennom solsystemet, galaksen Melkeveien og ut i det uendelige. Samtidig føres vi tilbake i tiden, til historien om pionerene som sprengte grenser i samtidens vitenskapelige og teologiske bakteppe.

Det blir en spennende reise.

Du kan se hele den opprinnelige serien, Cosmos: A Personal Voyage,www.youtube.com.

Les også:

afp000676810-5GA_pOOPNC.jpg
Se klipp fra «Cosmos - A Space Time Odyssey»