Norge

- Du kan slutte å spille - men avhengigheten vil alltid være der

Som informasjonsrådgiver i Norsk Tipping overbragte Remo Sjonfjell gladmeldinger om milliongevinster til Lotto-vinnere over hele landet -  men var selv spilleavhengig.

Remo Sjonfjell mener det er viktig å være åpen om spilleavhengigihet for å hjelpe andre.

 • Lene Skogstrøm
  Lene Skogstrøm
  Journalist

Det er seks år siden han sluttet med pengespill. Da hadde han brukt mange hundre tusen kroner over en lang rekke år.

— Jeg har aldri regnet på hvor mye jeg vant og tapte, men det er store beløp, sier Remo Sjonfjell fra Hamar. - Selv om det er lenge siden jeg stoppet å spille nå, slutter man aldri å være spilleavhengig. Derfor tar jeg mine forholdsregler – jeg har for eksempel ennå ikke bank- eller kredittkort. Jeg kjenner fremdeles suget etter å spille noen ganger.

Remo Sjonfjell sluttet i Norsk Tipping i 2012, og driver nå sitt eget rådgivningsfirma. Han sto frem offentlig og snakket om sin spilleavhengighet først etter at han sluttet i stillingen.

- Lottomillioner ikke noe problem

— Mange er opptatt av at jeg jobbet i Norsk Tipping samtidig med at jeg var spilleavhengig. Men jeg syntes ikke det var spesielt problematisk å arbeide med Lotto og milliongevinster, selv om jeg spilte på fritiden. Det var jo ikke Norsk Tippings spill jeg var avhengig av, sier han.

Han berømmer arbeidsgiveren sin for å være støttende og imøtekommende da han åpent fortalte om problemene.

— Som spilleavhengig skjønner du ikke selv at du er avhengig – du går rundt i en tåke, til det går skikkelig utforbakke. Jeg hadde jo penger til å finansiere forbruket.

Hundretusener rant ut

Det var først da han hadde tømt sparekontoen og kona spurte hva han hadde brukt pengene på, at han måtte si det som da var. Da satte hun foten ned. Han begynte på et svensk, nettbasert selvhjelpskurs som strakte seg over ett år, og gikk til psykolog to timer i uken.

— I starten var jeg ikke helt klar for å være med på behandlingen, men etter hvert ble jeg bevisstgjort misbruket. Jeg er nok en person som - hvis jeg blir fascinert av noe - gjør veldig mye av det, uansett hva det er, sier han.

Helt fra han var liten var han opptatt av spill - bordspill, flipperspill og biljardspill. Som 10-11-åring brukte han opp hele ukelønnen sin på kronespill, og senere fortsatte det med ulike typer automater. Da de ble forbudt i 2007, gikk han for alvor over på nett – og det tok helt av.

Kyniske spillselskaper

— De utenlandske aktørene er kyniske. Jeg var innom alle spillselskapene på nett, men det var spesielt ett jeg spilte mye hos. De sender SMS og e-poster med tilbud direkte til deg hvis det er lenge siden du har spilt, og driver veldig pågående markedsføring, sier han.

Norsk Tipping lanserte nye nettspill i januar. Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix

De nye nettspillene til Norsk Tipping av kasino-typen, som ble lansert i januar, har han testet.

De trigget meg, og er opplagt avhengighetsskapende, sier han.

Det er lagt inn ulike typer verktøy for å begrense folks spilling, som Playscan, som følger med på spilleaktiviteten og gir varsel hvis du er i faresonen. Og det er satt maksgrenser for hvor mye man kan spille. - Men maksgrensene er for høye, etter min mening, sier Sjonfjell.

Han tror på mer åpenhet om spilleavhengighet, og mener det har hjulpet ham til å få avhengigheten under kontroll.

- Jeg har en erfaring ikke alle andre har, og jeg snakker gjerne om det. Hvis det kan hjelpe andre, er det verdt det.

Relevante artikler

 1. SPORT

  - Pengespill ble en egotripp som styrte livet. Alt annet måtte vike.

 2. SPORT

  Antall spilleavhengige øker: - Det lokkes med alkohol og reiser til utlandet

 3. SPORT

  Arni Thor spilte bort én million: «Frykten og skamfølelse gjorde at jeg ikke ville at noen skulle vite det»

 4. SPORT

  Atle har tapt 7 millioner kroner: - Det har kostet meg ekteskap og hjem. Jeg har mistet alt.

 5. SPORT

  Spillbransjen slår tilbake: – Regjeringen kan gjøre det verre for de avhengige

 6. SPORT

  Advarer etter eksplosjon av pengespill-reklame: - Det er en trigger for de avhengige