Norge

Risikerer tre års fengsel hvis de deler nakenbilder av mindreårige

De som oppbevarer eller deler seksualiserte bilder av barn eller ungdom under 18 år, risikerer bøter eller tre års fengsel.

afp000713434-F4W5L4JYX1.jpg Lien, Kyrre

 • Tine Dommerud
  Journalist

— Dette er seksuelle overgrep, sier politioverbetjent Fredrik Skoglunn, Kripos, seksjon for seksuallovbrudd

Sex har for noen blitt et «betalingsmiddel» i kampen om å være blant «de kule».

Dette kommer frem i Aftenpostens sak lørdag om ungdomskulturen i deler av elevmiljøene ved skoler i Oslo-området: Ved enkelte skoler i Oslo og Bærum fristes noen unge jenter til å være med på et spill der de eldre russeguttene bestemmer reglene. Jenter helt ned i 14-årsalderen har tilbudt sex eller sendt nakenbilder i håp om å få lov til å henge med russen.

Les saken her:

Les også

Jenter ned i 14-årsalderen tilbyr sex for å feste i guttenes russebusser

Kripos: Ukultur hos deler av russen

I saken fortelles det også om hvordan bilder og videoopptak av seksualiserte «leker» mellom noen yngre jenter og eldre gutter har blitt lagt ut og delt i lukkede fora på nett, og via snapchat

Kripos ser alvorlig på disse hendelsene.

— Jeg vil kalle dette en ukultur hos deler av russen. Russen må forstå alvoret i at det finnes konsekvenser, sier politioverbetjent Fredrik Skoglunn, Kripos, seksjon for seksuallovbrudd.

Han er bekymret over at enkelte forsvarer sex mellom mindreårige jenter og gutter i 18-19-årsalderen fordi det er frivillig.

Dette er en tegnet og anonymisert utgave av bildene Aftenposten har fått tilgang til fra årets russ. Ill: Kristian Hammerstad

— Hvis det er slike ritualer, hvor frivillig er det egentlig? Vi liker ikke at det kan være elementer av tvang. Unge jenter kan føle seg presset til å gjøre noe for å oppnå noe annet. Hvis det finnes elementer av noe som oppfattes som tvang eller trusler er straffbart, sier politioverbetjenten.

Å lagre bilder av barn og ungdom i en seksuell situasjon, på sin egen telefon, er straffbart. Det er også det å dele slike bilder på Snapchat og lukkede Facebook-grupper. Med barn og ungdom menes alle under 18 år.

Skoglunn opplyser at hvis seksualiserte bilder av personer under 18 år dokumenteres i bilde eller film, så er det seksuelle overgrep. Og det er straffbart etter straffelovens paragraf 311, om man er over den kriminelle lavalder (som er 15 år).

— Det straffes med bøter eller fengsel innstilt tre år, sier Skoglunn.

- Er det selv om de som mottar bildene ikke vet at avsender er under 18 år.

- Villfarelse i forhold til alder er ikke straffefriende. Man er ikke fritatt for straff dersom man er usikker på alder. Uaktsomhet i disse sakene er også straffbart. Det stiller store krav til de som er i besittelse av disse bildene.

Dette er en tegnet og anonymisert utgave av bildene Aftenposten har fått tilgang til, fra årets russ. Ill: Kristian Hammerstad

Lisa Arntzen er kommunikasjonssjef ved stiftelsen Dixi, et ressurssenter for voldtektsutsatte. Hun understreker at det er viktig at politiet tar grep når de får kjennskap til slike hendelser.

— Hvis politiet sitter på beslag som viser straffbare forhold, må de foreta seg noe.

Dixi: Ta gutta inn til en alvorsprat

— Bare det at politiet hanker inn de guttene som gjør sånt og tar en prat med dem, er viktig. Det kan få dem til å forstå ansvaret de har, og at slike handlinger får konsekvenser for dem.

Russegutter avviser sexpress:

Les også

Hvis noen oppfører seg ekkelt på bussen, får de beskjed om å skjerpe seg eller gå av

 • Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm mener kvinnesynet i enkelte russemiljøer viser at vi har lyktes dårligere med likestillingen enn vi trodde.
  Det er straffbart å ha sex med eller avtale å ha sex med barn under 16 år. Straffeloven har et unntak som sier at hvis de som har sex er «jevnbyrdige i alder og utvikling», kan straffen falle bort.

Det er også straffbart å besitte eller dele bilder av seksuelle overgrep mot barn eller bilder som seksualiserer barn. Med barn menes her alle under 18 år (straffelovens paragraf 311).

— Politiet er avhengig av å få informasjon. Skole, foreldre og alle i miljøene rundt barn og unge har et stort ansvar for å melde fra til politi eller barnevern når de får vite om denne typen hendelser, sier Arntzen.

- Straffbart å ha bildene på mobilen

- Hva slags hendelser sikter du til konkret?

— Det som skal meldes til politiet er det som er kriminelt: Seksuell omgang med barn, eller deling av seksualiserte bilder av barn. Mange vet ikke at det er straffbart å oppbevare og dele seksualiserte bilder av personer under 18 år.

— Når det gjelder hendelser som er i grenseland, kan man alltid melde fra, så får politi eller barnevern gjøre de videre vurderingene.

Lav andel av russen

Det er bare en liten andel av elevene som er involvert i den harde, seksualiserte konkurransen om popularitet Aftenposten beskrev lørdag.

Aftenposten har snakket med et stort antall kilder ved seks skoler i Oslo og Bærum. De understreker at det langtfra gjelder alle eleveme, men flere antyder at det dreier seg om 10–20 prosent av elevmassen ved disse skolene.

Arntzen er likevel opptatt av å understreke alvoret i det som er blitt avdekket.

— Jeg ser at en del som intervjues om disse forholdene er opptatt av ikke å moralisere. Det skjønner jeg, men samtidig er det en del av det som er avdekket nå som overhodet ikke er greit. At 14-åringer føler seg presset til seksuell aktivitet med 18-19-åringer, det må vi gjøre noe med. Det er straffbart. Dette handler om barn.

Kripos har ikke hatt konkrete saker med russen, men vet at det er vanlig å ta og dele seksualiserte bilder av mindreårige.

— Russen skyver grenser hele tiden, er ikke overrasket over at dette kommer opp, sier Fredrik Skoglunn.

Han opplyser at det er hvert enkelt politidistrikt som må inn i disse sakene, og han oppfordrer folk til å ta kontakt med politiet, ringe eller møte, eller sende til tips.kripos.no

— Dersom vi kommer i besittelse eller får informasjon, eller seksualiserte bilder av mindreårige vil vi opprette straffesaker og sende ut til distriktene.

 1. Les også

  Russ siktet for voldtekt i Oslo

 2. Les også

  Russegutter avviser sexpress

 3. Les også

  Likestillingsombudet om russe-sex: - Veldig provoserende at det skjer

 4. Les også

  - Mange har ikke reflektert over hva eksperimenterende, seksualisert adferd gjør med dem

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Oppfordres til å sende nakenbilder for å få rulle med russen

 2. OSLOBY

  Oslopolitiet skjerper innsatsen mot datakrim

 3. NORGE

  Barneombudet med klar oppfordring til foreldre: - Dere må være mer på!

 4. KULTUR

  Økt pågang hos voldtektssenter etter #metoo

 5. A-MAGASINET

  Jørgen delte et sexbilde fra fest. Han syntes det var «humor». Det syntes ikke politiet.

 6. KULTUR

  Medelever og rektor reagerer på russelåt som omtaler sex med 13-åring