Norge

Jensen avbrutt av Cappelen i retten: – Du, Eirik

Det ble full forvirring i retten da Gjermund Cappelen avbrøt Eirik Jensens frie forklaring.

Gjermund Cappelen brøt inn i Eirik Jensens forklaring torsdag.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Du, Eirik. Den saken var fra desember, sier plutselig Gjermund Cappelen under Eirik Jensens frie forklaring i sal 250 torsdag ettermiddag.

Den tidligere politilederen hadde akkurat forklart at Cappelen var i politiets søkelys sommeren 1993. Han nevnte også et navn som ikke skulle frem for åpen rett.

Da avbrøt Cappelen Jensen, som igjen ble avbrutt av Kristel Heyerdahl, rettens administrator.

– Jeg tror ikke vi kan gjøre det sånn, sa Heyerdahl.

– Da sier vi bare «bipbip». Det var egentlig den glippen, kom det fra Jensen. Han gjorde noen raske pennestrøk i notatene sine og fortsatte videre med den frie forklaringen.

Jensen: – Da dukker Cappelen opp

Etter å ha gått nøye gjennom sin egen historie torsdag formiddag, begynte Eirik Jensen å forklare seg om sitt forhold til Gjermund Cappelen, under sin frie forklaring torsdag ettermiddag.

– 21. mars 1993, da dukker Gjermund Cappelen opp.

Han hadde allerede snakket i dybde om sin tidligere politikarriere. Beintøffe miljøer, politiets metoder og «livet på gata». Han snakket også om sin nøkterne pengebruk og pengetilførsel fra foreldre, antikviteter, motorsykler og dykkeroppdrag.

I Oslo tingrett avviste Jensen å ha noe som helst kjennskap til Cappelens hasjvirksomhet. Da forklarte han at Cappelen hadde vært en av den tidligere politimannens beste – kanskje den beste – kilder. Cappelen hadde, ifølge Jensen, «unike kunnskaper» om narkotikamiljøer og flere kriminelle miljøer.

I sal 250 torsdag fortalte han igjen om sitt første møte med Cappelen. Det var under et avhør.

– Og så mener jeg det er slik at sommeren 1993 så var Gjermund Cappelen i politiets søkelys. Han ble pågrepet i Bærum, forklarte Jensen.

  • Eirik Jensen i retten: – Det gikk en liten faen i meg
  • Seks menn og seks kvinner. Disse skal avgjøre Jensens skjebne

Spesialenheten reagerte på Jensens forklaring

– Så kom det en sak som visste seg å bli rimelig interessant for politiet. Jeg kan ikke unnlate å nevne høsten 1993.

– Vi regner med at aktørene passer på dette, og at Spesialenheten bidrar, kommenterer Heyerdahl.

Jensen fortsatte forklaringen, men ble snart avbrutt av aktor, assisterende sjef Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten for politisaker.

Hun påpekte at måten Jensen omtalte en del av informasjonen strider med kjennelsen som tidligere er avsagt om at deler av saken vil gå bak lukkede dører.

– Det må være bedre at det holdes bak lukkede dører i stedet for å balansere på en knivsegg, sier Kleppe.

Retten tok pause etter Kleppes avbrytelse. I pausen ble det en lang diskusjon mellom forsvarerne og aktoratet hvorvidt det er nødvendig å fortsette Jensens forklaring bak lukkede dører.

Mener Jensen bevisst røpet navn

Det ble raskt pause, der forsvarerne og aktoratet diskuterte hvorvidt Jensens frie forklaring måtte fortsette bak lukkede dører. Det ble den.

Gjermund Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, reagerte på at Jensen faktiske feil om et årstall og navngivelsen av en person fra en annen hendelse, som ikke skulle omtales i åpen rett.

– Det var bevisst av Jensen. Det var å komme med et skremmeskudd mot Cappelen, sier de Vibe.

Dette blir avvist av Jensens forsvarer.

– Disse opplysningene var kjent, og har vært fremme tidligere, sier Elden.

Elden: Ville ha åpne dører

Etter at retten ble hevet sa Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, at Jensen bak lukkede dører fikk forklart seg om et av de «mest sentrale temaene».

– Fordi det dreier seg om bakgrunnen; hvorfor det ble som det ble mellom de to. Var Cappelen superkilden til Jensen og hvilken betydning har det hatt for politiet, sier Elden til Aftenposten.

Bak lukkede dører ble konkrete kildeopplysninger, fra saker som Cappelen har bidratt med, forklart.

– Og som må settes inn i sammenhengen når Spesialenheten sier at det bare var narkotikatrafikk. Det mener vi er klart tilbakevist, sier Elden.

– Dere mente at dette kunne gå for åpen rett?

– Vi så ikke noe problem med at det hadde gått for åpen rett, men Spesialenheten ville ha det for lukket rett og de fikk medhold fordi det også inkluderte navn. Vi tar det til etterretning. Det viktigste for Jensen er at han får forklart seg fullt ut og i sammenheng for lagretten.

Eirik Jensen har i flere år hatt et tett forhold til Gjermund Cappelen. Torsdag henvendte han seg for første gang i lagmannsretten direkte til Cappelen, fra vitneboksen. Her er Gjermund Cappelen fotografert på rettssakens første dag, tirsdag.

– Du vet hvem det er, Cappelen?

Torsdag morgen startet Eirik Jensen sin frie forklaring. Møysommelig gikk han gjennom ansettelsesforhold, tidligere samboere, ekteskap og barn. Plutselig henvendte Jensen seg direkte til Cappelen:

– I tillegg har jeg en sønn, som jeg fikk med ei som heter NN. Du vet hvem det er, Cappelen?

Hva Jensen ønsket å oppnå med å henvende seg direkte til den tidligere hasjsmugleren, er fortsatt uklart.

Noen minutter senere fortalte Jensen om et problematisk forhold til sine egne barn. Da trakk han paralleller til Cappelen.

– Det skal jeg også komme tilbake til, men det er ikke til å stikke under stol at Cappelen og jeg har vært gjennom mye av det samme når det gjelder utfordringer, sa Jensen.

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken
  2. Eirik Jensen