Norge

Sauekjøtt blir pelsdyrfôr

Lederen i Norges Pelsdyralslag mener pelsdyrnæringen har spart sauebøndene for over 7 millioner kroner, fordi restekjøtt ble brukt som pelsdyrfôr.

Styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem mener landbruket nyter godt av pelsdyrnæringen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

 • NTB

På grunn av store mengder sauekjøtt på reguleringslager, har Omsetningsrådet gitt Nortura klarsignal til å selge 1.000 tonn sauekjøtt til pelsdyrfôr, skriver Nationen.

Prisen er på 25,75 kroner pr. kilo, tilsammen nærmere 26 millioner kroner for sauenæringen. Til sammenligning ville det kostet 33 kroner kiloet å destruere kjøttet. Det viser tall fra beregninger som Nortura har laget på oppdrag av Landbruksdepartementet.

Lederen i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, mener dette viser litt av nytten landbruket har av pelsdyrnæringen.

– Tallene som er lagt frem viser at pelsdyrnæringen sparer sauebøndene for over 7 millioner kroner. Det er ingen tvil om at det kommer godt med for sauefolket slik situasjonen er i dag, sier han til avisen.

Skadsem kaller pelsdyrnæringen en ventil for landbruket og næringsmiddelindustrien.

– Når noe går galt, enten det er i produksjon av meieriprodukter eller død fisk, så er pelsdyrnæringen er renovatør. I tillegg blir det skapt verdier gjennom eksport av pelsdyrskinn. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier han.

 1. Les også

  Oslos bybonde skal dyrke urter og grønnsaker på tak ved Jernbanetorget

 2. Les også

  Nok er nok: Legg ned kyllingindustrien! | Christine Evjen

Les mer om

 1. Pelsdyrnæringen
 2. Landbruk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Frossent sauekjøtt prisdumpes

 2. NORGE

  Sauebonde fikk 19 øre kiloen for sauekjøtt

 3. POLITIKK

  Høyre og Frp stemmer motvillig for avvikling av pelsdyrnæringen. Nytt forslag samler rekkene.

 4. NORGE

  Regjeringen åpner for individuell behandling av pelsdyrkompensasjon

 5. KOMMENTAR

  Advarsel: Nå kommer kjøttpropagandaen

 6. NORGE

  I natt: Stortinget vedtok å avvikle pelsdyrnæringen innen 2025