Norge

NRK og «Legekoden» er vinneren av årets Data-Skup. Aftenposten fikk diplom.

Årets Data-Skup-pris gikk til NRK-dokumentaren «Legekoden», om fastlegers misbruk av refusjonsordningen. Aftenposten fikk diplom for serien om de ulovlige pokerklubbene.

Vinnerne av Data-Skup ble gjengen bak dokumentaren «Legekoden», som ble sendt på NRK Brennpunkt.
 • Eira Lie Jor
  Medier24

Aftenposten i samarbeid med Medier24. Les mer om samarbeidet her.

«Det er en gruppe som ikke så ofte granskes på denne måten», sa juryen om «Legekoden», en dokumentar sendt på NRK Brennpunkt. De har sett på systemet rundt norske fastleger og misbruk av refusjonsordningen med krav om urettmessig refusjon fra staten for undersøkelser som ikke er gjort.

I tillegg til hovedprisen valgte juryen å dele ut tre diplomer til andre prosjekter.

Diplom nummer 1 gikk til Aftenposten for arbeidet med «De ulovlige pokerklubbene». (lenke til alle sakene i serien finner du nederst i artikkelen.)

«Det er gedigen, klassisk, datajournalistikk. Som en katalog av alle datajournalistiske metoder», sa juryen og fortsatte:

«Emnet er ved første øyekast ikke så dypt, men hvis man graver litt dypere ser man at ulovlig poker er med på å finansiere organisert kriminalitet», het det videre om de åtte Aftenposten-medarbeidernes arbeid.

Journalist Jan Gunnar Furuly i Aftenposten tok imot diplomet på vegne av de åtte medarbeiderne bak prosjektet med de ulovlige pokerklubber i Oslo.

Diplom nr. 2 gikk til Dagbladet for «Konkursgjengangerne». «De har fått ganske viktig samfunnsmessig data ut, ved å bruke mange gode metoder og triks. Og de kommer med en enormt viktig historie», sa juryen om begrunnelsen for diplomet.

Også Bergens Tidende fikk diplom, for «Fengselets fengsel». Om psykisk syke innsatte som isoleres på glattcelle i Bergen fengsel.

Data-Skup deles ut for tredje gang. I fjor stakk Dagbladet av med prisen for avsløringene rundt søppelskandalen i Oslo.

Prisen er på 50.000 kroner, og er finansiert av Dagbladets stiftelse.

Blant de 12 mediehusene som leverte prosjekter, var både VGs avsløring om et av verdens største nettsamfunn om overgrep mot barn og NRKs avsløring rundt «Edderkoppen».

Før utdelingen sa jurymedlem Brigitte Alfter at nivået var «forfriskende høyt».

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Ut med Starbucks. Inn med Stars Coffee. Slik erstatter Russland de amerikanske kjedene.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5