Norge

Kjempeøvelsen har overfalt østerdølene. Det tar de inntil videre med knusende ro.

Tynset/Alvdal/Tolga/Telneset (Aftenposten): Tynset kommune har forsikret innbyggerne om at NATO-soldatene ikke har noen interesse av å arrestere dem.

Bjørgulf Telneset eier grunnen på begge sider av Telneset bro. Under NATO-øvelsen Trident Juncture er broen «sprengt», og ingeniørsoldater fra Norge og Storbritannia er i ferd med å lage en provisorisk «fergebro». Stridsvognene og de tusenvis av soldater som skal krysse elven trenger både fergebroen og et underlag når de skal krysse Glomma og fortsette over jordet til Telneset. Foto: Morten Uglum

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

3. november skal et par tusen canadiere ifølge dreieboken for øvelsen Trident Juncture «ta» Alvdal. Italienske soldater skal stoppe dem.

Det som gjør bonde Bjørgulf Telneset usikker, er om planene blir fulgt. Han står og skuer ut over Glomma ved Telneset Bru i Tolga kommune, ti minutters kjøring nord for Tynset. Digre arbeidsmaskiner lager provisorisk fergeleie og stridsvognvei over eiendommen hans.

Telneset har for lengst avfunnet seg med at et langt felt av det ene jordet hans skal bli motorvei for titalls norske og engelske stridsvogner, lettere panservogner, mange lastebiler og noen tusen soldater. Først den ene veien, så den andre, når «fienden» er drevet tilbake.

– Jeg har melkekyr og driver økologisk gressproduksjon. Skader på de 25 øverste centimeterne kan reddes ved pløying. Det er det som skjer ned til 80 cm som vil knekke organismene i jorden som er så viktig for min produksjon, sier han.

Den sindige karen påpeker at han får gjøre som på nyttårsaften: Få alle melkekyrne inn, la radioen stå høyt på og ha fullt lys i fjøset når jagerflyene kommer.

– Det hadde ikke hjulpet å si nei. De hadde kommet likevel. Og vi er jo forsvarsvenner her, sier han.

Liten bygd, mange soldater

Grønnmalte biler ruller hyppig forbi Alvdals nye landemerke, Flåklypatoppen med Reodor Felgens månerakett. En italiensk fallskjermjegerbataljon med rundt 600 soldater bor rett over riksveien. 140 franskmenn er stasjonert like ved.

Ifølge Statistisk sentralbyrå bor det under 800 innbyggere i tettstedet Alvdal. Rådmann Per Arne Aaen sier at det er drøyt 1000 alvdøler innenfor en radius av 1,5 km fra torget.

Jevnt og trutt passerer NATOs kjøretøyer Flåklypatoppen og Reodor Felgens Månerakett. Rett bak haugen ligger sentrum i Alvdal. Foto: Morten Uglum

Nå som øvelsen formelt er i gang og italienerne i likhet med de andre nasjonene skal være selvhjulpne, spiser de ikke lenger på Taverna kloss ved leiren, og er bare som snarest innom sentrum for å hamstre godteri og sjokolade. Mest på Spar-butikken, blir vi fortalt.

Leif Arne Wålengen på Alvdal Autoservice rett ved leiren har så langt bare solgt seks pakker sigaretter og Freia melkesjokolade for drøyt 300 kroner.

– Jeg kan forstå det, sier en jovial Wålengen.

– De betaler nesten tre ganger så mye for en pakke sigaretter her som hjemme.

Han hadde håpet på litt ekstra salg. Men Leif Arne Wålengen på Alvdal Autoservice har færre kunder enn vanlig, fordi flere vegrer seg for å kjøre hovedveien gjennom Østerdalen under NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Morten Uglum

«Folk vil ikke bli arrestert»

Tynset kommune har funnet grunn til å varsle om at NATO-soldatene bare vil lokalbefolkningen vel.

«Ingen militære styrker har hverken myndighet til eller interesse av å arrestere sivile», heter det i en orientering til innbyggerne fra 3. oktober.

Her gis det også beskjed om at det ikke vil bli skutt med skarpt under øvelsen. Slikt vil bli forbeholdt lokale elgjegere som ennå ikke har fylt høstens kvote.

Det forventes også fra NATOs side at innbyggerne skal driver med dagligdagse ting, slik at soldatene får trening i å operere i vanlige samfunn.

Ingenting av dette virker det som om det har vært nødvendig å varsle om. Dagene går til de grader i det vante i et område der NATO-øvelsen Trident Juncture virkelig skulle ruve.

Animasjonsfilmen KuToppen har nettopp hatt Norgespremiere på Tynset kino, men ikke på Røros, der NATO har lagt beslag på kinolokalet.

Det er nå det skal skje, rett over helgen, med et omfattende angrep på Alvdal. Riktignok ikke med voldsomt mye bruk av løskrutt, men kampfly og helikoptre vil nok høres godt, i luften.

Gemyttlig forbrødring i den italienske leiren rett ved Alvdal sentrum. Simon Bernier fra det canadiske militærpolitiet og Irmelin Stokkan fra det norske utveksler informasjon med oberst Scuderi (i burgunderrød beret). Rundt seg har de italienske og franske soldater. Foto: Morten Uglum

Audgunn Øien (62) og Marit Måna Gjelten (60) mobiliserer ørlite bekymring der de sitter i sofakroken på Huldra håndverksbutikk og kafé, skrått over tunet for Spar.

– Vi er jo ikke vant til sånt! Så kanskje vi skulle være litt redde, sier Øien.

– Jeg har en mor på 85 som opplevde krigen. Jeg er litt usikker på hvordan hun vil takle dagene som kommer, sier Gjelten.

Audgunn Øien og Marit Måna Gjelten på håndverksbutikken- og kafeen Huldra. De lot til å vite så lite, men så viste det seg at de likevel hadde full oversikt over italienske og franske styrker, helikopterbase og annet under NATO-øvelsen rundt dem. LITT bekymring klarte de å mobilisere. Foto: Morten Uglum

  • NORGE ER ENESTE NATO-land som slipper 10.000 kjøretøyer og 40.000 soldater løs i naturen, til og med på dyrket mark.

Militærpolitiet skal håndtere det meste

Lensmann Bjørn Tore Grutle på Tynset kan fortelle om en økning i politiberedskapen, ikke minst med tanke på trafikkulykker med sivile. Det samme skjer på Hjerkinn, i Lesja, på Dombås og lenger sør.

– Er det dere som skal ordne opp om det skulle bli bråk mellom sivile og NATO-folk?

– Vi vil, så sant vi har kapasitet, rykke ut til slike hendelser, men kan og skal samhandle med en multinasjonal militærpoliti-styrke som er utplassert flere steder i øvingsområdet, sier Grutle. Som ikke virker veldig bekymret for at slikt skal skje.

– Natt til i dag stoppet en hel buss med NATO-soldater her som tok godt for seg av burgere. Vi har også hatt en viss suksess med tilbud på godteri på lørdager, under butikkpris, sier Lars Martin Måna og Hilde Wevang Holen hos Shell i Alvdal. De holder til i underetasjen til Meierisalen, et sentralt lokale i forfatter Kjell Aukrusts skildringer fra oppveksten i bygda. Foto: Morten Uglum

Det drypper da på noen

En som har det riktig store smilet på under storøvelsen er Øyvind Frich, sjef for hoteller og spiserier som ligger midt i smørøyet for NATO-øvelsen, som Taverna i Alvdal, Hjerkinnhus og Frichs kafeteria på Dombås.

Beskjeden om øvelsen kom for halvannet år siden.

– Det var god dag på jobben?

– Det var det. Totalt skal vi servere 65.000 måltider og stå for 14–15.000 gjestedøgn. Det skjer i en tid på året da vi normalt går med underskudd. Vi tror at øvelsen vil ha en verdi for oss på rundt ti millioner kroner.

– Er det spesielle behov å melde om?

– Det viser seg at NATO-soldater er veldig glad i norsk mat, som fårikål. Men vi har gjort noen tilpasninger. Spanjolene vil ha varm melk til kaffen, slovenerne yoghurt og honning til frokost, kan Frich opplyse.

– De er visst veldig høflige, NATO-soldatene. Og ifølge lokalavisen Alvdal midt i væla har de snakket ordentlig med elevene på skolen. Men vi skal være glad når de reiser, oppsummerer Audgunn Øien og Marit Måna Gjelten på Huldra.

Leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng bor like ved Telneset bro. Han har tatt dronefoto av hele sin eiendom, for å kunne dokumentere endringer som følge av militærøvelsen. – Det viktigste forsikringen vi har fått fra NATO er at de ikke kan gi noen klare svar på akkurat hva som skal skje, sier han. Foto: Morten Uglum

De er nå like mange soldater som det er innbyggere i sentrum av Alvdal. Men befolkningen ser lite til de NATO-soldatene. Også de italienske, som her er ute og jogger, og som er den nasjonen som har det lengste gjesteoppholdet i Norge under Trident Juncture. Foto: Morten Uglum

– De er litt ute og springer. Men vi ser lite til dem, sier butikksjef Karianne Larsen og kunde Arne Harald Nørdsti på Prix i Alvdal. Foto: Morten Uglum

Les mer om

  1. Trident Juncture
  2. Tynset
  3. Tolga
  4. Nato