Norge

Utenriksminister Børge Brende innrømmer: Norge og Russland er uenige om 4700 asylanter

Utenriksminister Børge Brende sier Norge og Russland er uenige om 4700 asylsøkere kan sendes tilbake til Russland, men mener at dette ikke skaper krise i forholde til Russland.

brende2-LsFwedHLXC.jpg

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

— Jeg vil avvise at retur av asylsøkere ikke var avklart med Russland. Det vi nå diskuterer er når og hvordan vi kan gjenoppta returneringen av de med multivisum og lovlig opphold, sier utenriksminister Børge Brende til Aftenposten.

Det pågår nå hektisk møtevirksomhet på embetsmannsplan mellom Norge og Russland for å håndtere de 5588 asylsøkerne som i november og desember strømmet over Storskog og inn i Finnmark.

På noen dager økte befolkningen i Øst-Finnmark med 50 prosent.

Sendt tilbake

— Vi har sendt tilbake over 200 av de 700 vi var enige om tilbake. Russland sendte fredag en note om at det av sikkerhetshensyn ikke kunne gjennomføres nå. Det som diskuteres på møtene mellom våre to lands myndigheter er når og på hvilken måte returen kan gjenopptas, forklarer utenriksministeren da vi møter ham på hans kontor.

I tillegg er det rundt 4700 som sitter på mottak i Norge. Dette er folk uten fast opphold eller multivisum til Russland.

Les uttalelsene fra Russlands utenriksminister:

Les også

Lavrov: Norge og Russland forhandler om en utvidelse av returavtalen

— Vi mener at også disse kan returneres til Russland, men der har russiske mymndigheter en annen oppfatning. Dette er nå tema for drøftingene, sier Brende.

Han innrømmer at det har vært en meget hektisk uke etter at Russland stanset returen av asylsøkere.

Forsurer forholdet?

— Hvordan vil det påvirke forholdet mellom Norge og Russland dersom russerne ikke vil ta tilbake disse omkring 4700?

— Vi har nå en god dialog. Det som virkelig kunne ha påvirket våre bilaterale forhold i en meget negativ retning, var om vi ikke fant en løsning på flommen av asylsøkere i fjor. Vi lente oss tung på russerne for å få til dette. Der fikk vi en diplomatisk løsning som var viktig, fordi den situasjonen var uholdbar, understreker Brende som mener at dagens situasjon er håndterbar.

Du kan gjerne også lese denne saken:

Les også

Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

De diskusjonene som nå pågår med Russland mener Brende kan løses innenfor det bilaterale samarbeidet. Selv om Norge har sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland har det bilaterale samarbeidet fungert innenfor en lang rekke områder. I den kategorien regner Brende også asylsamarbeidet etter at man fikk til forståelsen som stanset tilstrømningen.

Behandles i Norge

— Dersom vi ikke får en løsning med russerne om de 4700 uten visum til Russland, så vil de få sin sak behandlet i Norge. De som ikke har et beskyttelsesbehov blir returnert til sine hjemland, slik statsministeren har sagt.

— Hva er det med opposisjonens kritikk av hvordan forholdet til russerne er håndtert på som du har reagert mest på?

Les om Russlands behandling av asylsøkere her:

Les også

FN: Syrere sendt hjem fra Russland fjor

— Det viktige nå er at denne debatten blir mindre polariserende og at temperaturne dempes. Jeg ville ikke bidra til en høyere temperatur ved å kritisere enkeltutspill. Når det nå fremstilles som om det nærmest er kaos på grensen ved Storskog, er det et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i. Det kommer nå ingen inn i Norge fra Russland, det klarte vi å stanse. Ingen kunne planlegge for den situasjonen vi da opplevde. Det kom ingen asylsøkere over Storskog i 2013, to i 2014 og 5588 i 2015, sier Brende.

Les også

SISTE: Omstridte asyltiltak vedtatt i Danmark

Straffer Russerne oss?

— Hvordan kan du være så sikker på at det ikke er en straffereaksjon på grunn av sanksjonene russerne nå har iverksatt ved å stanse returneringen?

— Da må vi ta et skritt tilbake. Vi har fått en forståelse med russerne som stanset tilstrømningen i fjor. Så har vi passert det vanskeligste punktet. Sakene om returnering er vi i stand til å løse uten å bruke de sterkeste adjektivene, sier han.

Er Angela Merkels flyktningpolitikk i ferd med å koste henne jobben? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan Tysklands sterke leder snart står helt alene i sin tilnærming til flyktningkrisen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

 1. Les også

  Norge legger mer penger på bordet til Syria når verdens ledere samles neste uke

 2. Les også

  Presset Merkel sier Tyskland vil ta imot færre flyktninger i år

 3. Les også

  - Antall kuldegrader avgjør ikke asylpolitikken

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Regjeringen får holde Storskog-redegjørelse bak lukkede dører av hensyn til Russland

 2. DEBATT
  Publisert:

  Russisk utenrikspolitikk er alltid en funksjon av russisk innenrikspolitikk | Hans-Wilhelm Steinfeld

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

 4. NORGE
  Publisert:

  Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Har lite lyst til å snakke om russerne i Stortinget

 6. VERDEN
  Publisert:

  Utenrikspolitikken blir til mens han reiser