Norge

Professor: Rosa sløyfe-kampanjer grunn til overbehandling

Rosa sløyfe- og movemberbart-kampanjer har gitt markant økning av brystkreft og prostatakreft - og overbehandling, mener professor.

Rosa sløyfe-aksjon i Oslo i 2003. Foto: Fjeldstad, Knut/NTB scanpix

 • Tine Dommerud
 • Thomas Olsen

— Vi har nettopp lagt oktober bak oss og vist omtanke for brystkreft. Rosa sløyfer har vært i alle medier, på bussen, i blomsterbutikken og i idrettshallen. Nå er tiden kommet til prostatakreft, og menn oppfordres til å la barten gro i «movember», sier professor Ivar Sønbø Kristiansen ved Institut for Sundhedstjenesteforskning i Danmark.

Han mener at den store oppmerksomheten rundt brystkreft og prostatakreft skyldes overdiagnostisering. I tillegg sier han at kampanjene kan føre til ureflektert prioritering.

Professor: Dette er grunnen til overbehandling

Kristiansen trekker frem at de to kreftformene har en felles egenskap: Sykdommene kan oppdages ved screening.

— Etter at man startet mammografi for brystkreft og PSA-test for prostatakreft, har man sett en markert økning i forekomsten av begge sykdommer, sier Sønbø Kristiansen.

Foto: Furulund Svein Erik

Ivar Sønbø Kristiansen er pensjonert professor fra Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Universitetet i Oslo og adjungert professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning. Hans forskningstema er for tiden økonomisk evaluering og screening, men han er generelt interessert i helsepolitikk og prioritering.

Han mener screening fører til både i overbehandling og overdiagnostikk fordi man finner krefttilfeller som aldri ville ha gitt symptomer i pasientens levetid. For kort tid siden publiserte han en kronikk om temaet i Dagens Medisin.

— Det koster ikke mye å anlegge bart

Ole Frithjof Norheim legger onsdag frem en rapport med forslag om prioritering i helsevesenet. Den overleveres til helseminister Bent Høie.

Sønbø Kristiansen sammenligner omtankekampanjer med fakkeltog mot nedleggelse av sykehus.

— Vi vet at slike aksjoner virker. Politikerne lar seg påvirke. Det koster ikke mye å anlegge bart, men en rosa sløyfe koster 50 kroner. Når man dessuten ser at kommersielle aktører kaster seg på rosa-bølgen med rosa blomster og ditto BH-er, kan man mistanke uhellige allianser for å skaffe penger til kreftsaken. Det er legitimt nok, men er det legitimt at vår ureflekterte omtanke benyttes til å påvirke politikernes prioriteringer i helsetjenesten? Hvorfor var det akkurat brystkreft som fikk 100 millioner ekstra av Stoltenberg-regjeringen i 2013? Hvorfor ble ikke lungekreft eller hjerte- og karsykdom prioritert, sier han.

- Personlig ville jeg velge lungekreft

Professoren ville prioritert andre kreftformer han skulle ha spesiell omtanke for en kreftformer.

— Personlig ville jeg velge lungekreft , eller kanskje bukspyttkjertelkreft. Her er riktignok antall tilfeller «bare ca 700 per år, men nesten alle pasientene dør i løpet av det første året etter at diagnosen er stilt..

Helseminister Bent Høie håper på åpen debatt om prioriteringer i helsevesenet i tiden som kommer. Neste år vil Regjeringen bruke 132 milliarder på spesialisthelsetjenester.

En behandling ved sykehus koster i gjennomsnitt 40.000 kroner.

Les også

Hvem vil du gi behandling?

Bestem hvem som ville fått behandling på ditt sykehus, og gi helseministeren råd om prioritering. Les mer :

Les også

Hvem skal få helsehjelp?

Les mer :

Les også

Kun særs motiverte pasienter bør holdes i livet

Les mer:

 1. Les også

  Fedmekirurgi virker

 2. Les også

  Hvor stor pris bør vi sette på hverandre?

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kreftregisteret: Flere hundre opereres på sykehus med for få operasjoner

 2. NORGE

  Stig Solheim ble innkalt til forskningsprosjekt - det kan ha reddet livet hans

 3. A-MAGASINET

  Er et ekstra leveår verdt mer enn 5-600.000 kr?

 4. NORGE

  Et samlet Helse-Norge vil ha åpenhet om prisen på medisin. Likevel har Regjeringen sagt ja til legemiddelindustriens krav om hemmelighold.

 5. VERDEN

  Mange dør av kreft i Etiopia. Landet har bare tre kreftleger. Det har fått norske leger til å ta affære.

 6. A-MAGASINET

  Hele livet har hun hjulpet folk å dø. Nå må hun hjelpe seg selv.