Svakt resultat for Norwegian i andre kvartal

Flyselskapet mener nedgangen i hovedsak skyldes høyere oljepris, innleie av fly og flypassasjeravgiften som ble innført i fjor. Etter kvartalsrapporten ble lagt frem sank aksjeprisen.

Resultatet før skatt for andre kvartal endte langt lavere enn det som var ventet, ifølge DN.

Norwegian skriver i en børsmelding at resultatet for andre kvartal i 2017 er noe lavere enn fjorårets, men selskapet ser likevel lyst på fremtiden.

– Vi har hatt betydelige ekstrakostnader knyttet til innleie av fly, høy oljepris og flypassasjeravgiften, som har hatt en negativ effekt på resultatet. Bestillinger og billettsalget for de kommende månedene ser veldig bra ut, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos i kvartalsrapporten.

Resultatet før skatt endte på 861 millioner kroner mot 930 millioner i andrekvartal i fjor, en nedgang på syv prosent. På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 1685 millioner kroner, ifølge estimater hentet inn for TDN Finans, skriver Dagens Næringsliv.

Flyselskapets salg av 2,5 prosent av aksjene det eide i Bank Norwegian ga en gevinst på 2,1 milliarder kroner og bidro positivt til resultatet.

Les også

– Pilotmangel vil oppstå på nytt for Norwegian

Aksjen falt

Brutto driftsresultat er kraftig redusert fra 1.32 milliarder i andre kvartal i 2016 til 58.5 millioner i år. Det svake driftsresultatet skyldes i stor grad økte kostnader.

«Vi anser dette som en negativ rapport for Norwegian Air Shuttle, med betydelig svakere resultater og svakere guiding», skriver analytiker Ole Martin Westgaard i DNB Markets i en oppdatering, ifølge NTB.

Da de første Norwegian-aksjene be omsatt like etter Oslo Børs’ åpning klokken ni falt aksjen kraftig ned, skriver DN. Da børsen stengte torsdag var aksjen ned 14.82 prosent.

Passasjervekst

Norwegian hadde totalt 8.6 millioner passasjerer andre kvartal, som tilsvarer en økning på 12 prosent. Den sterkeste passasjerveksten kommer fra Oslo Lufthavn Gardermoen og Gatwick i London.

– Jeg er veldig fornøyd med belegget for dette kvartalet, sier Bjørn Kjos i kvartalsrapporten.

Selskapet fikk levert elleve nye fly i andre kvartal. Norwegian skriver at etterspørselen etter Norwegian-reiser og forhåndsbestillinger har vært tilfredsstillende i inngangen til tredje kvartal. Norwegian vil «fortsette å utnytte sin økende konkurransekraft som er realisert gjennom kostnadseffektivitet og å introdusere større fly med lavere driftskostnader».

Samtidig påpeker selskapet at flyindustrien er inne i en utfordrende tid som følge av brexit og sterk konkurranse. Andre risikofaktorer som nevnes i rapporten er fluktuasjoner i drivstoffpriser og valutakurser, som kan påvirke Norwegians virksomhet og økonomiske resultater.

Økning i drivstoffkostnader

I andre kvartal var produksjonsveksten på 19 prosent, og Norwegian retter seg mot en produksjonsvekst (ASK) på 25 prosent totalt for 2017.

Andelen av planlagte flyvninger som fant sted var 99.4 prosent i andre kvartal, en liten nedgang fra 99.6 prosent i samme kvartal i 2016.

Personalkostnadene økte med 34 prosent i andre kvartal 2017, sammenlignet med i fjor. Utgiftene til flydrivstoff økte med 38 prosent og leasingkostnadene økte med 45 prosent i andre kvartal.

Under presentasjonen av kvartalsresultatet kunne ikke Bjørn Kjos love at flyselskapet til enhver tid vil kunne stille med nok piloter.

– Jeg kan ikke garantere at det ikke blir flere kanselleringer fremover, blant annet fordi det kan bli streik, sier Kjos til NTB.

I vår og tidligere i sommer hadde Norwegian en rekke innstillinger grunnet pilotmangel. Hundrevis av passasjerer ble rammet. Det samme skjedde sommeren 2016. Kjos innrømmer at flyselskapet kan bli bedre.

– Vi tok jo høyde for noen forsinkelser i sommer, men ikke så mange. Vi kan alltid bli flinkere på alt.