Norge

- Min datter ble grusomt mobbet

GJØVIK (Aftenposten.no): Politiet ber om fire ukers varetekt etter at 13-åring sultet ihjel i Valdres. Moren nekter straffskyld.

Moren ønsket å fortelle pressen om datterens mobbehistorie i Gjøvik tingrett. Her sammen med sin forsvarer Aasmund O. Sandland.
  • Steffen Pedersen Øberg
13-åringens mors forsvarer Aasmund O. Sandland møter aktor Mari Lauritzen Hasle i forkant av fengslingsmøtet i Gjøvik onsdag.

— Det min datter opplevde av mobbing var forferdelig. Mange tusen opplever det samme som henne. Det som skjedde er grusomt, sa moren til pressefolkene under en pause i retten.

Høsten 2012 var hun også i kontakt med TV2, og stilte anonymt opp til intervju i TV-kanalen om mobbing.

Ber om fire uker

Moren hadde med seg en lue hun hadde fått i julegave av datten med inn i retten. Bak ses forsvarer Aasmund O. Sandland.

Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle ved Innlandet politidistrikt sier at moren ble skrevet ut fra Sykehuset Innlandet onsdag morgen:-Jeg vil ble om fire ukers varetekt på grunn av faren for bevisforspillelse, de første to med med brev— og besøkskontroll, sa Lauritzen Hasle til pressen i en pause før sin prosedyre.

-Har denne kvinnen noe i et fengsel å gjøre?

-Vi mener at det er skjellig grunn til mistanke om omsorgssvikt med døden til følge, og trenger noe mer tid til etterforskningen, sier aktor.

Etter hva Aftenposten erfarer er Innlandet politidistrikt alt i gang med å vurdere alternativer til vanlig fengsel for kvinnen, eller hvor lenge det strengt tatt er nødvendig å holde henne isolert.

Det er tingrettsdommer Catrine Fossen som administrer rettssaken.

-Absurd situasjon

– Min klient opplever det som en helt absurd situasjon. At hun er siktet i saken og at det er opprettet straffesak mot henne. Hun har mistet det kjæreste hun eide, nemlig datteren, og dette har ikke noe i rettsvesenet å gjøre, sier kvinnens forsvarer Aasmund O. Sandland til Aftenposten.

Under rettsmøtet på Gjøvik klokken 13 vil han be om at kvinnen løslates.

–Her har vi en mor som gjennom år har gjort alt hun kan for å hjelpe sin datter. Hun har kjempet mot skolen, helsevesen, og søkt hjelp alle tenkelige steder uten å ha fått den hjelp hun fortjener. Hun har ingen ting i et fengsel å gjøre, sier Sandland, som mener at fengslingsvilkårene ikke er oppfylt.

Ville forklare seg

Da rettsmøtet begynte et kvarter forsinket, kom den vevre kvinnen inn sammen med sin forsvarer.

Hun gikk med på at pressefotografene fikk ta anonymiserte bilder av henne, og hun ønsket å benytte seg av sin rett til å avgi en fri forklaring.

Moren er tydelig sterkt preget av datterens dødsfall, men ga en sammenhengende forklaring om tiden fra skolestart og frem til nyttår.

I rettspausen bekrefter forsvarer Sandland at sikede i over én time fortalte retten om sin kamp for å skaffe hjelp til sin dødssyke datter.

Døde av sult

Ifølge obduksjonsrapporten døde 13-åringen av sult. Det var indre organer som til slutt sviktet, etter det Aftenposten erfarer.

Rapporten kan ikke si noe om nøyaktig når på nyttårsaften 13-åringen døde, men den slår fast at dette sannsynligvis skjedde på ettermiddagen eller kvelden.

Morens advokat, Aasmund O. Sandland, har sett SMSer og telefonloggen mellom avdøde og hennes besteforeldre.

– Det var flere meldinger og samtaler både lille nyttårsaften og nyttårsaften. SMSene gikk på helt dagligdagse ting som at de gledet seg til å feire nyttår sammen, sier Sandland.

Kollapset klokken 19.30

Advokaten sier at alt bygger opp under at moren snakker sant når hun sier at datteren kollapset klokken 19.30 på nyttårskvelden, og at hun forsøkte gjenoppliving før hun varslet AMK-sentralen:

– Det er dessverre ikke helt uvanlig at mennesker som lider av spiseforstyrrelser får en brå død på denne måten. Dette er en dypt tragisk sak, men ingen straffesak, sier Sandland.

Moren får behandling på Sykehuset Innlandets avdeling for psykiatri på Presteseter sør for Gjøvik.

Kvinnen i 40-årene har siden helgen vært innlagt på Sykehuset Innlandets avdeling for psykiatri på Presteseter sør for Gjøvik.Politiet tok i morges kontakt med klinikken på Ringvoll for å høre om kvinnen var i stand til å gjennomføre et avhør.

Vil motsette seg lukkede dører

Fengslingsmøtet klokken 13 vil trolig gå for åpne dører i Gjøvik tinghus.

Politiet har i fengslingsbegjæringen varslet at de vil be om lukkede dører, noe forsvareren sterkt motsetter seg:– Min klient ønsker størst mulig åpenhet om saken. Hun har kjempet en fortvilet kamp for sin datter. Og vil gjerne at offentligheten skal få vite hva som har skjedd i saken, sier han.

Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle ved Innlandet politidistrikt sier at politiet ikke vil be om lukkede dører:

-Det er et generelt referatforbud, men vi ønsker å la pressen være til stede, sier Lauritzen Hasle.

Politiet har også innkalt til en pressekonferanse på Gjøvik politistasjon ved 16.30-tiden.

Avmagring

Forsvareren ønsker ikke å kommentere opplysningene i obduksjonsrapporten, men henviser til politiet.

I en pressekonferanse på mandag opplyste politiet at 13-åringen trolig døde av avmagring, men fastholdt da at dødsårsaken ikke var bekreftet. De sa også at dødstidspunktet var usikkert.

Men etter det Aftenposten nå erfarer er den foreløpige konklusjonen at dødsårsaken skyldes mangel på næring.

  • Les mer: 13-åringen døde sannsynligvis på grunn av avmagring
  • Hyppig flytting, mobbing og problemer med spiseforstyrrelser: Dette skjedde i tiden frem til 13-åringen ble funnet død

Les mer om

  1. 13-åring døde på hytte i Valdres