Norge

Vil dra tankskipet av grunn

To kystvaktfartøyer jobbet ved 10.30.-tiden i formiddag med å få det brennende tankskipet "Fjord Champion" av grunn ved Søgne i Vest-Agder.

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Skipet sto da fremdeles i brann, og faren for tilgrising av sjøen og kyststripen rundt det grunnstøtte skipet var fremdeles overhengende.

Tidligere lørdag morgen forsøkte slepebåten "Ægir" å dra tankeren fra land. Men båten var for svak, og fikk dessuten slepetrossen i egen propell.

Heller ikke de to kystvaktskipene "KV Agder" og "KV Eigun" har lykkes med å flytte på den 170 meter lange "Fjord Champion". Rundt klokken 11 ankommer en sterkere slepebåt, og nye forsøk vil bli gjort på å dra tankeren av grunn.

Parallelt med dette arbeidet trapper Kystverket opp oljevernbereskapen. Lenser er på vei med bil fra lagre i Kristiansand og Mandal.

Ved 11-tiden var det fremdeles ikke registrert olje i sjøen. "Fjord Champion" gikk i ballast, men har 760 tonn med tung bunkersolje og 83 tonn diesel om bord.

Lykkes man med å få slept skipet fra land vil arbeidet med å slukke brannen starte umiddelbart. Dernest venter oppgaven med å losse olje og diesel.

-Dette er en svært vanskelige oppgaver, sier informasjonssjef Ole Arvesen i Kystverket.

I alt 3 kystvaktfartøyer var ved 11-tiden nådd frem til Udvår i Søgne. Disse var i tillegg til "KV Agder" og "KV Eigun" "KV Lafjord".

Disse skipene har lenser og opptaksutstyr og en viss kapasitet for nødlossing av olje. "KV Troms", som har større oljevernkapasitet, er ventet å komme frem fredag ettermiddag eller kveld.

Les også

  1. Voldsom brann i tankskip

  2. Fare for oljesøl

Brannen om bord i "Fjord Champion".