Fikk heltestatus etter kjempebrekk

Da David Toska boret seg inn i Gjensidige Nor på Bryn i Oslo og stakk av med 20 millioner kroner, var det brått mange som ville bli kjent med ham.

  • Kjetil Kjetil Olsen
  • Inga Sverdrup

— Det var status i miljøet. Det var mange som ønsket å bli godt kjent med meg etter det, fortalte Toska i Stavanger tingrett i formiddag. Det var Ridvan Halimis forsvarer Trygve Staff som i formiddag lurte på hvordan bankboksbrekket i 2001, og innbruddsforsøket i Norsk Medisinaldepot i 2000, påvirket David Toskas status i det kriminelle miljøet. Toska svarte at begge deler hevet statusen hans vesentlig, og spesielt bankboksbrekket.Toska er tiltalt i bankbokssaken, som trolig skal behandles i retten på nyåret. 30-åringen har erkjent at han var med på å bore seg inn i banken med kjernebor. Utbyttet ble rundt 20 millioner kroner.

Enkelt å få med folk

David Toskas angivelige heltestatus etter bankboksbrekket kan ha gjort det enkelt for ham å skaffe medhjelpere til NOKAS-ranet, både ranere og leverandører av utstyr. Toska har i politiavhør forklart at det var enkelt å få med folk - så lenge han skulle være med selv.Dette har hovedmannen bak NOKAS-ranet også gitt uttrykk for i Stavanger tingrett tidligere.Tiltalte Ridvan Halimi (26) har tidligere erkjent at han var leverte utstyr, blant annet biler og mobiltelefoner, til David Toska før NOKAS-ranet. Halimi nekter imidlertid for å ha vært med på ranet.

Bekrefter biltyv-rolle

David Toska bekreftet i dag, på spørsmål fra advokat Trygve Staff, at Halimi leverte biler.- Jeg mener å vite at han har stjålet flere av bilene, sa Toska.- Du har jo hørt Halimis egen forklaring, det spørs vel om denne delen er oppspinn, skjøt dommer Helge Bjørnestad inn.- Nei, det er sant. Han stjal ransbilene, hevdet Toska.- Da går jeg ut i det dumdristige, men jeg kan ikke la være, fortsatte Staff, som ville vite om Halimi kan ha stjålet og levert ransbiler uten å vite hva de skulle brukes til.- Det kommer jeg ikke til å svare på, sa Toska - som hittil ikke har ønsket å kommentere innholdet i de andres forklaringer.

    David Toska avslutter sin forklaring i Stavanger tingrett i løpet av dagen.