Vinden har tatt seg opp i Nord-Norge

Det varslede uværet er på full fart innover Nord-Norge og ved to broer i Lofoten har Statens vegvesen satt ut vakter for å passe på trafikken. Flere broer er stengt på grunn av sterk vind.

Uværet i nord tok seg opp i løpet av natten. Her fra Kråkern bro på E10, onsdag morgen.

I morgentimene var det opp til full storm i nord. Verst skal det bli i Lofoten, der det både kommer mye nedbør og svært kraftig vind.

Uværet herjet landsdelen tirsdag kveld, med både kuling og nedbør. I løpet av natten ble det enda verre.

– Det blir på sitt sterkeste utover dagen. Det er nok en fin dag for å sitte inne. Har man en utsatt vei til jobb, kan det være lurt med hjemmekontor, sa vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt til NTB, sent tirsdag.

Veivesenet har satt ut vakter ved to broer

Den ekstremt kraftige vinden har ført til at Veivesenet har satt ut trafikkvakter ved Rafsundbrua og Tjeldsundbrua i Lofoten.

– Dette er noe vi gjør for sikkerhets skyld når det er behov for det, sier trafikkoperatør Siv Kristin Larsen ved Vegtrafikksentralen Nord til NTB før klokken 04 natt til onsdag.

Flere av broene på E10 er automatiserte og stenger når vinden bli for sterk.

Tidlig onsdag morgen blåste det 39,6 meter pr. sekund på Raftsundbrua, opplyste Vegtrafikksentralen til Lofotposten.

I løpet av morgenen ble Tjeldsundsbrua i perioder stengt for trafikk.

Sterk vind over Hadselbrua på Fv. 82 mot Stokmarknes. Men broen var åpen for trafikk onsdag morgen.

Ferger står og broer stenger

Tidlig onsdag morgen varsler Vegtrafikksentralen Nord at trafikken er tidvis stengt over Sandsøysundbrua på FV 7800, Gimsøystraumen bro og Kåkern bro på E10.

Like etter klokken 08 skal alle fergesamband til og fra Lofoten være stengt og alle bussruter er innstilt, melder Lofotposten.

Utover morgenen onsdag ble stadig flere ruter stengt på grunn av sterk vind. Vegtrafikksentralen ber alle som planlegger å reise med buss eller båt i Nordland, sjekke oppdaterte trafikkmeldinger fra ReisNordland.

Evakuerte buss som vippet i vinden

Uværet er merkbart også lenger nord. I Hammerfest melder politi og brannvesen om en buss som holdt på å bli tatt av vinden onsdag morgen.

Bussen har stått og vippet på grunn av vinden, rapporterer politiet i Finnmark på Twitter klokken 08.24.

«Passasjerer skal være evakuert og veien stengt ved Fuglenes. Omkjøring via Prærien. Hendelsen under kontroll.», skriver politiet.

På FV98 over Ifjordfjellet var det tidlig onsdag planlagt kolonnekjøring. Men like før klokken 06 varslet brøytesjåføren at vinden var for sterk. Veien er derfor stengt inntil videre, melder Vegtrafikksentralen.

Oransje farevarsel

Uværet vil merkes godt i omtrent hele Nord-Norge. Unntakene er Sør-Helgeland og Sør-Varanger øst i Finnmark. Verst blir det i områdene rundt Lofoten, der det kommer både svært kraftig vind og regn.

For Lofoten, Vesterålen og ytre Troms er det oransje farevarsel på grunn av vindkast på opp mot 33–38 meter pr. sekund.

– Det er snakk om full, sterk storm i utsatte områder. Lofoten er utsatt, her blåser det i en retning som tar ganske godt, sier meteorolog Austerheim.

Farevarselet gjelder fra klokken 03 onsdag til klokken 01 natt til torsdag, altså nesten et døgn.

Stenger skoler og barnehager

I Lofoten ventes vinden å være på sitt sterkeste torsdag formiddag, mens toppen trolig kommer senere lenger nord.

– Men det blir mye vind hele tiden, sier Austerheim.

I Vestvågøy stenges alle skoler, barnehager og SFO, skriver Lofotposten.

Assisterende rektor på Leknes skole, Børge Dagfinrud, sier til VG at de stenger skolen etter oppfordring fra kommunen.

– Flere bussruter er allerede innstilt. Mange av våre elever kommer med buss, og dermed blir det vanskelig å få elevene til skolen. Dermed er det bedre å stenge, og ha hjemmeskole på teams, uttalte han tirsdag.

Det vil ikke bli distribuert post og aviser til private i Lofoten onsdag.

Sikre gjenstander

Alle som bor i stormområdet er blitt oppfordret til å sikre eller binde fast løse gjenstander som søppeldunker og lignende innen tirsdag dag kveld.

– Utemøbler, trampoliner og annet som eventuelt ligger løst, kan gjøre stor skade hvis vinden får tak, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Hun ber folk ta hensyn til eventuelle råd fra myndighetene.

– Ellers er nordlendinger generelt vant til uvær på denne tiden av året og vet å ta hensyn til dette, sier hun.

Svært mye regn i vente

Når det gjelder nedbør, er det viktig at slukene er åpne slik at vannet går der det skal.

– Det er også viktig at grøfter og eventuelle bekker på eiendommen holdes fri for vegetasjon og annet som kan stoppe vannstrømmen, sier Neverdal.

I Lofoten, deler av Vesterålen og Sør-Troms kommer det svært mye regn. I løpet av tolv timer, fra onsdag ettermiddag til natt til torsdag, kan det komme opp mot 60 millimeter nedbør og opp mot 80 millimeter i løpet av et døgn.

Innstilte fly og ferger

Meteorologene sender ut gult farevarsel forholdsvis ofte, men det er langt sjeldnere med oransje farevarsel.

– Det skjer noen ganger i løpet av vinteren, men ikke så ofte, sier Austerheim.

Den kraftige vinden har allerede ført til at Widerøe har innstilt flere flyavganger i alle fylkene, opplyser kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NRK.

Uværet får også konsekvenser for annen trafikk. Blant annet har Hurtigruten innstilt alle avganger på MS Nord-Norge mellom Kirkenes og Hammerfest til torsdag. Skipet gjenopptar ruteplanen på sørgående seiling fra Hammerfest på torsdag, ifølge NRK.