Norge

«Kona vet ikke at jeg er ateist»

  • Olga Stokke
    Journalist
To afghanske fedre i 40-årene ønsker ikke å stå frem som ateister.

Han tror ikke at kona har noen mistanker. Afghaneren har i hvert fall ikke fortalt henne at han ikke lenger tror på gud, at han tar avstand fra islam, at han ikke lenger er muslim. At han er ateist. Vi kaller ham Ali.

Kameraten er også ateist. Vi kaller ham Ahmed.

Begge forlot islam for mange år siden. Men det tør de ikke snakke høyt om, ikke minst av hensyn til familiene sine i hjemlandet Afghanistan.

Konene deres er praktiserende muslimer og bruker hijab.

-Kona vet ikke at jeg er ateist. Det er litt vanskelig at jeg ikke kan snakke med min kone om dette. Jeg prøver å være så ærlig som mulig når barna spør om tro og religion, samtidig forsøker jeg å balansere slik at det ikke oppstår konflikter med kona, sier Ali.

  • **_Dette er én av historiene i saken om eks-muslimer. Les hovedsaken
Les også

her

!_**

— Må alltid sensurere oss selv

Ahmed tror at hans kone forstår at han ikke er en religiøs mann. Men dette snakker de aldri om.

-Man blir vant til å ha det inni seg, sier han.

— Vi må alltid være forsiktige, sensurere oss selv. Hvis jeg står frem som ateist, kan alt skje. Ifølge islam skal vantro drepes. Og sånt skjer, sier Ahmed, og legger bryskt til:

— Islam er bare tull!

Ali som sitter ved siden av ham på benken i ettermiddagssolen, skvetter litt over det siste utsagnet. Som om han er redd for at andre skal høre det.

De vokste opp i tradisjonelle familier i et land med en streng praktisering av de islamske sharia-lovene, men i 14-15-årsalderen begynte de å bli kritiske til vedtatte sannheter om religionen. Den gang kjente de ikke hverandre, de bodde på ulike steder i Afghanistan, men begge gikk gjennom en prosess som gradvis fjernet dem fra troen.

— Veldig forsiktig dristet jeg meg til å spørre imamen i moskeen: "Hvorfor hadde profeten så mange kvinner?" Imamen ble rasende og gjorde det klart at sånt spør man ikke om, sier Ali.

Profetens koner

Imamens avvisning virket som en invitasjon til å gå dypere, lese mer. Spørsmålene vokste, og ble tyngre å bære: Hvorfor ble så mange uskyldige drept da profeten Mohammed var til stede? Hvorfor hadde profeten så mange koner? Hvorfor hadde han så mange sex-slaver? Hvordan kan en voksen mann som giftet seg med et barn, bli et forbilde for muslimer?

— Jo mer du leser om profeten Mohammed, jo mer forstår du hva slags mann han var. Han var jo pedofil! Da han var over 50 år giftet han seg med en syv år gammel jente. Etter to år mente han at det var på tide å ligge med henne. Dette er jo ekstremt! Men sånt kan muslimer altså ikke snakke om, heller ikke i et fritt land som Norge.

De forstår ikke at muslimer her i landet kan godta dødsstraff for frafalne, så lenge det ikke skjer her.

— Det er dobbeltmoral. Muslimer må fordømme dødsstraff for frafalne. Det er en menneskerett å tro på det man vil.

Begge fnyser av muslimer som sier at IS ikke er islamsk. De mener snarere at IS er tro mot de islamske tekstene. De påpeker at muslimer som fremstiller islam som en fredelig religion, viser til koranvers fra profetens tid i Mekka da han ikke var i krig med noen, før han dro til Medina hvor han fikk makt og drepte motstanderne.

— Muslimer sjonglerer med innholdet, de viser til Mekka-tiden eller Medina-tiden, alt etter hva som passer, sier Ali.

— Mange muslimer tror at det som er skrevet i Koranen kommer direkte fra gud, de forstår ikke at det er mennesker som har skrevet det, mange år etter hans død, sier Ahmed.

Les mer om

  1. Islam i Norge