Tirsdag kommer våren til Østlandet og Sørlandet. Resten av landet får møkkavær.

Tirsdag blir årets hittil varmeste dag i Oslo og i lavlandet på Østlandet og Sørlandet.

Tirsdag og onsdag vil nok mange ta sin første utepils for året. I alle fall hvis vi skal tro på meteorologenes lovnader om fint vårvær.

Det er kraftig vestlig vind med milde luftmasser og den såkalte føneffekten, som gjør at temperaturmålerne gjør et lite byks opp av vinterdvalen.

– I Oslo og andre steder i lavlandet på Østlandet og Sørlandet vil temperaturen komme opp i ti grader både tirsdag og onsdag, sier statsmeteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo.

Feirer med «gåsunger»

Dermed kan det ligge an til massiv vandring i vårsola og årets første utepils de stedene der våren gjør sitt inntog.

På Twitter har værtjenesten Yr.no tatt frem et bilde av nysprungne «gåsunger» på et seljetre for å feire væromslaget.

– Jeg anbefaler folk å finne seg steder som har en god levegg mot vest, for det vil blåse kraftig vind, sier statsmeteorolog Foss.

Vårværet blir heller kortvarig: Allerede torsdag er kaldere vind på vei inn. Det gir temperaturen ned mot 2–3 grader i Oslo og lavlandet.

Slik kan været bli langs Oslos fjordpromenade de neste dagene hvis meteorologenes løfter slår til for fullt. Dette bildet er tatt på en av fjorårets første vårdager.

Skiløypene i Marka ikke truet

Hun har også trøstende ord for skientusiastene som har opplevd drømmeforhold i Nordmarka de to siste helgene:

– Selv om det kan bli 6–7 grader i luften i de høyereliggende områdene i Nordmarka, vil det ikke komme noe nedbør. Og nattetemperaturen vil bli ned mot null flere av nettene denne uken. Dermed er det egentlig ingen fare for at skiføret skal bli ødelagt, sier Foss.

Vind, torden og regn på Vestlandet

De andre delene av landet må forberede seg på et heller trøsteløst vær de neste dagene og faktisk helt inn i helgen.

– Tirsdag venter vi kraftig vind, ja, stiv kuling og opp mot liten storm og mye nedbør fra Møre og Romsdal og helt opp til Troms i lavlandet. I Finnmark blir det også mye vind med sludd og snøbyger. Lavtrykksaktiviteten fortsetter langs kysten helt inn i helgen, sier hun.

Vestlandet sør for Stadt kan de neste dagene vente seg sterk vind, mye regn og fare for torden.

OBS-varsel i fjellet i sør

For fjellovergangene i Sør-Norge sendte Meteorologisk institutt mandag ut OBS-varsel om svært vanskelige kjøreforhold både tirsdag og onsdag. Den kraftige vestavinden bringer med seg snøbyger som gir dårlig sikt.

Dette bildet ble tatt under en av de første vårdagene i Oslo i fjor.