Norge

Byggeboom til to milliarder

Ut med løpebaner, forfalne betongtribuner og loslitte garderober. Inn med moderne fotballanlegg som tilfredsstiller kravene til tusenvis av tilskuere, fotball-VIP'er og UEFA. I løpet av en periode på seks-syv år vil norske eliteklubber ha brukt rundt to milliarder kroner på nye hjemmebaner.

 • >øyvind Nordli
 • Erlend Nesje
  Sportsjournalist

Fotball-onkleneKjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten var først ute da de åpnet praktanlegget Nye Molde Stadion til første seriekamp i 1998. Etter det har stadionene blitt større og flere: "Nye Lerkendal", "nye Åråsen" og "nye Aspmyra" er allerede ferdigbygde. I løpet av det neste året vil Viking og Aalesunds FK ha nye storstuer klare. I tillegg jobber Stabæk, Odd Grenland, Sogndal og Tromsø med konkrete byggeplaner. Og da har vi ikke tatt med landslagsarena og VIF-hjemmebane Ullevaal.

-Har alt å si

-Et nytt fotballstadion har alt å si. Skal et lag henge med, må de ha et moderne anlegg. I de nye lisenskravene for tippeligalag og 1. divisjonslag er for eksempel stadionutbyggingen en viktig del, sier anleggssjef Ole Myhrvold i Norges Fotballforbund.Han mener norske stadioner nå nærmer seg europeisk standard.-Og sammenlignet med de andre nordiske landene ligger vi nå langt fremme, sier Myhrvold.Nå er det også slutt på den tiden da fotballklubbene bare tenkte på seg selv. Det gis plass til næringsbygg, boliger, kjøpesentre, videregående skoler og høyskoler som bygges inn i selve stadionbygningen. På den måten kan klubbene få økonomisk støtte fra kommune, investorer og øvrig næringsliv. Trange tider i norsk fotball har ikke satt en stopper for klubbenes vilje og evne til å bygge ut stadion-anleggene sine.-I Sogndal må vi tenke slik. Derfor har vi et gymnas og en høyskole i hver sin ende av sittetribunen i våre utbyggingsplaner. I Sogndal løper vi ikke fra ubetalte regninger, derfor må vi ha et forsvarlig økonomisk fundament. En slik kombinasjon gir oss muligheten til å realisere utbyggingen med offentlige midler. Dette er et fellesprosjekt for hele distriktet, sier nestleder i Sogndal Fotball, Rolf NavarseteDe fleste prosjektene finansieres på denne måten:

 • Støtte fra kommune og lokale investorer.
 • Store deler av stadionbyggene blir leid ut til næringslokaler/boliger.
 • Nytt stadion og bedre faciliteter gir flere tilskuere, og dermed klingende mynt i de forskjellige klubbkassene. Det er bevist på Lillestrøm, Lerkendal og i Molde.

Større inntekter

Første spadetak på Nye Stavanger Stadion ble tatt 3. mars i år. 160 millioner kroner vil byens nye storstue koste. Prosjektet er et spleiselag mellom kommunen, investorer og Viking.-Et tidsriktig og moderne stadion vil på sikt tilføre klubben inntekter. Resultatet blir at Viking får en positiv drift uavhengig av spillersalg allerede neste år, spår Viking-direktør Bjarne Berntsen.Han ser for seg økte billettinntekter. I fjor hadde Stavanger-klubben 7500 tilskuere i snitt. Med nytt stadion i 2004-sesongen ser Berntsen for seg et tilskuersnitt på nærmere 10000. I tillegg håper han at større appell i sponsormarkedet og utleie av VIP-faciliteter vil øke inntektene.-Dette er en av de viktigste faktorene for at Viking skal befeste posisjonen som et av topplagene i Norge. I fremtiden er vi nødt til å holde trykket oppe. Det kunne vi ikke klart ved å spille på Stavanger stadion, sier Berntsen.

Les også

 1. ...og dette koster leien klubbene

 2. Fotball-Norges travleste

 3. Lyn forbauset over Bislett-krav

 4. Flytting koster Lyn skjorta

 5. Lyn tror ikke på tvang

 6. Vil tvinge Lyn til Ullevaal

 7. Lynspillerne skeptiske til flytting

 8. Lyn forlater Ullevaal stadion, spiller på Bislett

 9. VIF tilbudt Bislett, havner på Ullevaal